Ministrul Apararii: Situatia din zona Marii Negre ne obliga sa consolidam flancul estic al NATO. Mesajul pentru Rogozin


Ultimul update: Marti 01 August 2017 07:08
Data publicarii: Sambata 29 Iulie 2017 10:38
Categorie: Stiri actuale
Ministrul Apararii, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu

Ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, a declarat, sambata, ca situatia de securitate din zona Marii Negre obliga Romania sa consolideze flancul estic al NATO, sa faca achizitiile potrivite pentru Armata.

Tutuianu a catalogat ca fiind ”absolut nepotrivita” atitudinea vicepremierului rus Dmitri Rogozin dupa ce aeronavei in care se afla acesta nu i s-a permis sa survoleze spaatiul aerian romanesc.

Intrebat cum comenteaza situatia creata dupa ce aeronava in care se afla Rogozin nu a putut intra in spatiul aerian romanesc, ministrul Apararii a raspuns: ”Pe subiectul acesta s-a pronuntat Ministerul de Externe. E bine sa discutati asta cu cei care sunt cei mai potriviti sa dea un raspuns. Situatia de securitate din zona Marii Negre ne obliga sa consolidam flancul estic al Aliantei, sa facem achizitiile potrivite pentru inzestrarea armatei romane”.

Tutuianu a spus ca a vazut si declaratiile ambasdorului rus la Bucuresti, care ”incearca o justificare a unor tipuri de actiuni pe care le promoveaza in zona”.

”Sigur ca de aici putem trage foarte multe concluzii”, a adaugat ministrul.

Chestionat daca, in contextul desfasurarii celui mai mare exercitiu militar NATO si dupa amenintarea vicepremierului rus, romanii ar trebui sa se teama, ministrul Apararii a replicat: ”Eu cred ca trebuie sa ne vedem de treburile noastre, sa ne asiguram dezvoltarea economica si in acelasi timp sa facem ce este necesar pentru a avea mai multa securitate si a putea si descuraja anumite actiuni ostile. Si cand am discutat despre rachete, am spus ca ele reprezinta si un element care consolideaza securitatea nationala, dar si un element de descurajare a unor posibile actiuni”.

Despre atitudinea vicepremierului rus, Tutuianu a spus ca este ”absolut nepotrivita”.

Vicepremierul Rus Dimitri Rogozin a scris pe Twitter, referindu-se la refuzul autoritatilor de la Bucuresti de a permite accesul avionului in care se afla in spatiul aerian romanesc, ca aceasta decizie a pus in pericol vietile pasagerilor, incheindu-si postarea cu amenintarea: "Asteptati raspuns, nemernicilor!".

„Autoritatile Romaniei au pus in pericol pasagerii avionului S7, femei si copii. Combustibilul era suficient doar pana la Minsk. Asteptati raspuns, nemernicilor”, a scris Rogozin, conform deschide.md.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, intr-un raspuns la o solicitare News.ro, ca autoritatile de la Bucuresti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin sa survoleze spatiul aerian national.

”Referitor la solicitarea dumneavoastra, Ministerul Afacerilor Externe va informeaza ca autoritatile de la Bucuresti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin sa survoleze spatiul aerian national”, se arata in raspunsul MAE.

Romania a interzis survolarea spatiului sau aerian pentru avionul in care se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin, scria deschide.md, citand surse avizate.

Conform presei din Republica Moldova, Rogozin ar fi urmat sa ajunga la Chisinau, insa i s-a interzis sa tranziteze Romania, iar Ucraina a interzis ca orice avion rusesc sa intre in spatiul sau aerian. Conform sursei citate, aeronava s-a aflat deasupra Ungariei.

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Valeri Kuzmin,a vorbit, intr-un interviu difuzat de Realitatea Tv, si despre perspectiva achizitionarii de catre Romania a rachetelor Patriot, spunand din nou ca sistemul de la Deveselu, prezentat ca defensiv, este ”un risc potential” pe care Rusia nu il poate ignora.

Sursa: News.ro

Dimitri Rogozin ameninta Romania dupa ce avionul in care se afla nu a putut survola spatiul aerian. Mesajul MAE rus
Vicepremierul rus, supus sanctiunilor UE, a ajuns la Budapesta in loc de Chisinau. Reactia MAE de la Bucuresti
VIDEO PROTVPLUS.RO