Mii de pelerini la Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, pe Dealul Mitropoliei: „Să scăpăm de bolile astea grele”

Ultima actualizare: 24-10-2021 11:42

Peste 10.000 de pelerini au trecut până sâmbătă seară pe la Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, pe Dealul Patriarhiei.

Anul acesta, vestitul pelerinaj din București a început fără procesiune, din pricina crizei sanitare, și va dura o săptămână.

Valuri de oameni urca dealul Mitropoliei, supravegheaţi de jandarmi, să se roage la sfântul Dimitrie cel nou, ocrotitorul Bucureştilor.


-Să scăpăm de bolile astea grele.
-Veniţi în fiecare an la moaşte?
-Da, da! Ne-am vaccinat, dar nu se ştie niciodată, boala e cumplită."

„E pentru prima dată când vin acum, am venit la sora mea la Bucureşti şi am vrut să plec cu convingerea aceasta, ca Sf. Dimitrie este izbăvitor."

„Să ne rugăm pentru sănătate pentru copii, pentru spor în casă, pentru boala."

„Sunt vaccinata, nu mă tem de vaccinare, dimpotrivă, mi-a mers bine” spun credincioșii.

Început joi, pelerinajul la Sfântul Dimitrie cel Nou va dura o săptămână.

Georgiana Pocol, corespondent PROTV: „Racla cu moaştele a fost mutată luni dimineaţă în baldachinul de pe esplanada catedralei. Accesul se face pe un singur rând de persoane, păstrând distanţă de 1,5 m între ele. Patriarhia spune că în acest fel, evenimentul, derulat pe parcursul mai multor zile, exclude orice risc de aglomeraţie."

Suprafaţa raclei este dezinfectata de voluntari, iar Patriarhia a eliminat în acest an procesiunea tradiţională.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Romană: „Condiţiile în care se va desfăşura în acest an sărbătoarea Sf. Dimitrie cel nou sunt, aş spune, draconice, sunt foarte aspre, de o maximă rigoare Important este şi să le respectăm, nu trebuie să ne aglomerăm, nu trebuie să ne înghesuim.”

Căpitan Alexandru Iacob, purtător de cuvânt Jandarmeria București: „Recomandăm să poarte masca de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura, să respecte distanţa fizică de 1,5 m să ţină cont de măsurile de protecţie sanitară.”

Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost aduse acum două secole la Catedrala Patriarhală din Bucureşti şi de atunci au protejat oraşul, spun credincioşii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO