Peste 10.000 de pelerini, la moaștele Sf. Dimitrie cel Nou: ”Să ne rugăm pentru boală”

Ultima actualizare: 23-10-2021 19:39

Peste 10.000 de pelerini au trecut până acum pe la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, pe Dealul Patriarhiei. Anul acesta, vestitul pelerinaj din București a început fără procesiune, din pricina crizei sanitare, și va dura o săptămână.

Valuri de oameni urcă Dealul Mitropoliei, supravegheați de jandarmi, să se roage la Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.

Credincios: Să scăpăm de bolile astea grele.
Reporter: Veniți în fiecare an la moaște?
Credincios: Da, da! Ne-am vaccinat, dar nu se știe niciodată, boala e cumplită”.

Credincios: ”E pentru prima dată când vin acum, am venit la sora mea la București și am vrut să plec cu convingerea aceasta, că Sf. Dimitrie este izbăvitor”.

Credincios: ”Să ne rugăm pentru sănătate, pentru copii, pentru spor în casă, pentru boală”.

Credincios: ”Sunt vaccinată, nu mă tem de vaccinare, dimpotrivă, mi-a mers bine”.

Început joi, pelerinajul la Sfântul Dimitrie cel Nou va dura o săptămână. 

Patriarhia spune că a eliminat orice risc de aglomerație

 

Racla cu moaștele a fost mutată sâmbătă dimineață în baldachinul de pe esplanada catedralei. Accesul se face pe un singur rând de persoane, păstrând distanța de 1,5 m între ele.

Patriarhia spune că, în acest fel, evenimentul, derulat pe parcursul mai multor zile exclude orice risc de aglomerație.

Suprafața raclei este dezinfectată de voluntari, iar Patriarhia a eliminat în acest an procesiunea tradițională.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: „Condițiile în care se va desfășură în acest an sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou sunt, aș spune, draconice, sunt foarte aspre, de o maximă rigoare. Important este și să le respectam, nu trebuie să ne aglomerăm, nu trebuie să ne înghesuim”.

Căpitan Alexandru Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei București: ”Recomandăm să poarte masca de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, să respecte distanța fizică de 1,5 m, să țină cont de măsurile de protecție sanitară”.

Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost aduse acum două secole la Catedrala Patriarhală din București și de atunci au protejat orașul, spun credincioșii. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO