Medicul Mircea Beuran a fost reţinut. Ce acuzaţii îi aduc procurorii DNA

13-02-2020 20:59


Chirurgul Mircea Beuran a fost audiat şi apoi reţinut într-un dosar de luare de mita, deschis de Direcţia Naţională Anticorupţie.

UPDATE 21:00 Profesorul Mircea Beuran a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore.

 

COMUNICATUL DNA

 

 În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 90/VIII/3 din data de 13 februarie 2020, privind efectuarea unor percheziții domiciliare în municipiul București, Biroul de Informare și relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 februarie 2020, a inculpatului:
BEURAN MIRCEA, care la data faptei îndeplinea funcțiile de preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, șef al Disciplinei Chirurgie Generală, conducător de Doctorat și profesor universitar chirurgie generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În data de 18 decembrie 2018, inculpatul Beuran Mircea, în calitățile menționate mai sus, a acceptat și primit de la o persoană, medic într-o unitate spitalicească din București (martor în cauză), suma de 10.000 euro, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Concret, inculpatul a primit banii respectivi atât pentru a propune în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală, pe o perioadă determinată, cât și pentru a asigura câștigarea acestui concurs de către martor.
Până în prezent postul respectiv nu a fost scos la concurs.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 14 februarie 2020, inculpatul Beuran Mircea urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Precizăm că, prezentul dosar s-a constituit ca urmare a sesizării depuse de persoana care a remis banii menționați mai sus, cu titlu de mită.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Mircea Beuran ar fi luat 10.000 de euro pentru a angaja un doctor la Spitalul Floreasca. Surse din cadrul anchetei spun că în dosar ar exista inclusiv interceptări telefonice, care îl incriminează.

După ora prânzului, profesorul Mircea Beuran a fost adus sub escortă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru audieri.

Asta după ce toată dimineaţa a fost martor la percheziţiile pe care procurorii le-au făcut în locuinţa sa din judeţul Ilfov.

În paralel cu percheziţiile de acasă, alţi anchetatori controlau biroul de la Universitatea de Medicină, dar şi secţia de la spitalul Floreasca în care Mircea Beuran îşi desfăşoară activitatea medicală.

De la cele trei adrese au fost ridicate mai multe dosare.

Conform unor surse din cadrul anchetei, persoana care a făcut denunţul susţine că în anul 2018 i-ar fi dat profesorului Mircea Beuran suma de 10.000 de euro pentru a o angaja în cadrul spitalului. Medicul ar fi luat banii, iar apoi nu a mai făcut nimic.

Aşadar, asupra profesorului Beuran planează suspiciunea de luare de mită.

În ciuda faptului că respinde categoric acuzaţia de luare de mita, situaţia profesorului Mircea Beuran nu este simplă câtuşi de puţin. Potrivit unor surse apropiate de anchetă, procurorii ar fi strâns împotriva sa mai multe dovezi cu ajutorul cărora ar putea dovedi această acuzaţie, inclusiv interceptări ale convorbirilor telefonice purtate de controversatul chirurg.

Nu este prima dată când profesorul Mircea Beuran da explicaţii în fata anchetatorilor. Dosarul pentru luare de mită vine la doar câteva săptămâni după ce acesta a fost protagonistul unui scandal fără precedent când o bolnavă a fost arsă pe masa de operaţie la spitalul Floreasca. Femeia era pacienta profesorului Beuran şi el a coordonat intervenţia chirurgicală, chiar dacă în momentul în care s-a produs incidentul nu era în sală. După câteva zile pacienta a murit aşa că procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Deocamdată însă atât profesorul Beuran, cât şi colegii lui au fost adudiati în calitate de martoni, dosarul fiind deschis în rem.

VIDEO PROTVPLUS.RO