Explozia din blocul din Galati s-a produs cand un locatar si-a aprins o tigara. Primarul a cerut ajutorul Guvernului

Ultima actualizare: 22-03-2017 07:03

O fetita de un an si jumatate din Galati a murit intr-o explozie care a distrus mai multe garsoniere si a ranit alte 4 persoane. Deflagratia s-a produs intr-un bloc dupa ce un barbat si-ar fi aprins in locuinta o tigara.

Se pare ca o butelie era defecta si scurgerile de gaze au provocat explozia. In cladirea care are structura afectata nu va mai locui nimeni pana cand autoritatile nu vor decide ca blocul este sigur. Oamenii au fost cazati pe cheltuiala primariei intr-un camin studentesc.

Explozia s-a produs in momentul in care un barbat si-a aprins tigara in locuinta unde se produsese o acumulare de gaze, a declarat duminica purtatorul de cuvant al ISU Galati, Eugen Chirita, relateaza Agerpres. ''Se fac analize pentru a se vedea daca structura de rezistenta a blocului a fost afectata. Pentru siguranta, au fost scoase din bloc toate buteliile din apartamente. In total am expertizat 21 de apartamente cu distrugeri, din care cinci au distrugeri masive. Este vorba de structura de rezistenta si planseele de la etajul III. La etajul IV, din cauza suflului exploziei, plafonul s-a ridicat si apoi a coborat, iar din trei garsoniere, acum e doar una. Peretii despartitori sunt daramati. Colegii mei au vorbit cu proprietarul in al carui apartament s-a produs explozia si acesta a spus ca si-a aprins o tigara, dupa care nu mai stie nimic", a adaugat Chirita.

Deflagratia puternica a scos sambata noapte toti locatari afara. Buimaci, oamenii si-au dat seama ca a fost o explozie, dupa ce au vazut geamurile sparte si o usa de metal cazuta in gradina blocului.

Locatar: "Mi s-au spart geamurile de la camera, m-am si speriat. Nu stiam de la ce."

Locatar: "Toate usile sunt in mijlocul camerei. Etajul patru e afectat tot."

Locatar: "Eram aici si s-a zguduit, am zis ca e de la centrala de la noi."

Explozia s-a produs la etajul 4. Tot atatea garsoniere au fost distruse iar cei care se aflau in ele: 2 adulti si 3 copii, au ajuns la spital. O fetita de un an si jumatate nu a supravietuit, din cauza arsurilor.

Dr. Silvia Constantin Dinescu, Spitalul de Pediatrie Sf Ioan, Galati: "A fost adusa o fetita in stop cardio-respirator, s-a incercat resuscitare 60 de minute si s-a declarat decesul."

Ceilalti doi copii au plagi superficiale, insa in cazul celor doi barbati, situatia este grava. Unul dintre ei, de 47 de ani s-a aflat in apartamentul in care s-a produs explozia si are arsuri pe 20 la suta din suprafata corpului. Vecinul sau are rani provocate de obiectele din camera care l-au lovit.

Cristina Bordeianu, Sectia de Terapie Intensiva, Spitalul de Urgenta Galati "Ambii sunt in stare foarte grava. Terapie intensiva, investigatii suplimentare"

Duminica, autoritatile s-au intors la blocul distrus. Au stabilit ca totul a pornit de la o scurgere de gaze, provocata de o butelie defecta.

In momentul in care unul din chiriasi si-a aprins o tigara s-a produs deflagratia. Suflul exploziei a fost atat de puternic incat, iata, a mutat peretii din loc si a afectat structura de rezistenta a blocului.

Cincizeci de locatari ai blocului vor fi dusi cu doua autobuze in mai multe spatii puse la dispozitie de Garnizoana Galati, Universitatea ”Dunarea de Jos” si Centrul de Urgente pentru Persoane fara Adapost. Initial, autoritatile dadusera ca posibila varianta de cazare a sinistratilor caminele Colegiului Tehnic Aurel Vlaicu, insa acestea erau nelocuite de mai mult timp.

Lt. col. Eugen Chirita, purtator de cuvant ISU Galati: "Douazeci si unu de apartamente cu distrugeri. Cinci dintre ele cu distrugeri masive, inclusiv structuri de rezistenta - plafoanele de la etajul patru si chiar planseele de la etajul trei."

"Poate e greu de crezut ca o usa metalica poate ajunge sa arate in halul acesta. In momentul in care s-a produs explozia, pana si balustrada aceasta groasa, metalica, a fost indoita.", a relatat Marius Grama, corespondent ProTV.

Oamenii au primit  alimente din partea preotilor, iar primarul i-a anuntat ca a cerut ajutorul guvernului. Pana acum nu s-a stabilit valoarea pagubelor, dar nu toti locatarii aveau asigurare pentru locuinte. Intre timp, politistii au deschis in rem un dosar penal pentru ucidere si vatamare corporala din culpa.

 

Citeste și...
Parteneri