Marinarii români de pe fregata „Regina Maria” au revenit în țară. 110 dintre ei au COVID-19

Ultima actualizare: 13-11-2020 19:25

Fregata Regina Maria, cu 235 de marinari militari la bord, s-a întors vineri dimineaţă dintr-o misiune NATO în Marea Mediterană, după ce mai mulţi membri a echipajului s-au îmbolnăvit de Covid-19.

Mai precis, 110 dintre ei au avut rezultate pozitive la testele făcute în urmă cu câteva zile în Turcia. Nava a ajuns în portul Constanța, iar echipajul este monitorizat şi evaluat de cadrele militare de la spitalul modular.

Primele semne de îmbolnăvire au apărut la doi marinari de pe navă pe 7 noiembrie. Două zile mai târziu, testele prelevate de la tot echipajul navei au scos la iveală focar de infecţie de la bord. În total, 110 marinari au fost confirmaţi pozitiv cu Sars-Cov 2.

Cornel Pavel, purtător de cuvânt al Marine Militare: „Nava şi-a încheiat mai repede decât era planificat misiunea la care participă în Marea Mediterană. Rezultatele au arătat că 110 persoane de la bordul navei au fost confirmate cu infecţia Sars-Cov-2, ceilalţi au avut rezultat negativ. În acel moment erau la bord 235 de militari”.

La nici trei ore după acostarea fregatei Regina Maria în portul Militar din Constanța, marinarii infectaţi cu noul coronavirus au ajuns la spital, unde au fost evaluaţi de medici. Doar patru dintre ei prezintă semne uşoare ale infecţiei.

Aurel Trană, directorul spitalului ROL 2 Constanța: „Intră pe procedurile naţionale de evaluare şi eventual trarament. Starea lor este foarte bună, chiar am vorbit personal acum câteva zeci de minute cu dumnealor când au ajuns, doar patru au spus că au ceva simptome uşoare, în rest starea lor este foarte bună”.

Militarii sănătoşi vor rămâne preventiv în spaţii ale Ministerului Apărării, în carantină, timp de 14 zile.

Aurel Trană, directorul spitalului ROL 2 Constanța: „După evaluare, o parte, dacă necesită internare, o să rămână la noi, o parte o să meargă la domiciliu, dacă au condiţii de izolare la domiciliu, şi o parte o să rămână în izolare instituţionalizată în spaţii puse la dispoziţie de MApN”.

Cornel Pavel, purtător de cuvânt al Forţelor Navale Române: „Pentru cei cu rezultat negativ la testarea din 9 noiembrie, aceştia vor intra în carantină instituționalizată, urmând a fi retestați conform metodologiei de supraveghere a infecţiei cu noul coronavirus”.

Deocamdată nu se ştie care a fost sursă infecţiei. Dar, la un moment dat, la bordul navei au urcat două persoane, un pilot şi un agent, care au descărcat nişte marfă.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO