Din candidat, inculpat. Ludovic Orban, urmarit penal de DNA, pentru ca ar fi incercat sa-si finanteze ilegal campania

×
Codul embed a fost copiat

Acuzatiile de coruptie incurca rau planurile Partidului National Liberal pentru alegerile locale din luna iunie. Ludovic Orban a fost nevoit sa renunte la cursa. El este acuzat ca ar fi incercat sa-si finanteze ilegal campania electorala.

Decizia procurorilor de a-l plasa sub control judiciar l-a facut sa renunte luni la functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor si la cea de prim vicepresedinte al PNL.

Ludovic Orban nu isi reproseaza nimic, dar spune ca este afectat sufleteste.

Ludovic Orban, inculpat: ''Dupa cum bine stiti, PNL a sustinut permanent lupta impotriva coruptiei, a sustinut permanent in toate ocaziile in Parlament si alte situatii solicitarile formulate de DNA, de justitie si nu voi face nicio exceptie in acest caz. Atat timp cat a inceput urmarirea penala impotriva mea, atat timp cat s-a dispus masura controlului judiciar impotriva mea, imi retrag candidatura de la functia de primar general din partea PNL."

Imediat dupa ce a iesit din biroul procurorilor anticoruptie, Ludovic Orban a facut un mare pas inapoi in politica. In jur de doua ore a fost protagonistul unei anchete intr-un dosar de coruptie in care i se reproseaza ca i-ar fi cerut unui om de afaceri sa ii finanteze campania electorala. Prima cerere ar fi facut-o pe 1 martie, iar trei saptamani mai tarziu ar fi precizat si suma. Respectivul l-a refuzat si l-a dat pe mana Directiei Nationale Anticoruptie.

Citește și
Varujan Vosganian si Ludovic Orban - FOTO AGERPRES
Ludovic Orban si Varujan Vosganian ar putea ajunge la DNA. "Sa intre in puscarie toate guvernele care au facut credite"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

''Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro in numerar, cu precizarea ca va trebui sa remita banii unor persoane pe care le-a mentionat, cu functii de decizie in cadrul a doua posturi de televiziune, pentru a fi promovata imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat ca are nevoie de suma solicitata in aproximativ una - doua saptamani", se spune intr-un comunicat al DNA.

Pe de alta parte, Ludovic Orban sustine ca nu a incasat niciun ban ilegal pentru campania electorala, dar, chiar si asa, faptul ca este inclupat i-a zguduit serios pozitia in PNL.

Ludovic Orban''Anunt in acelasi timp, in acelasi spirit de corectitudine si de aplicare a principiilor pe care le-am sustinut de-a lungul carierei mele, si faptul ca imi dau demisia din functia de prim-vicepresedinte al PNL. Nu ma suspend, nu ma autosuspend, ci pur si simplu imi dau demisia, pentru ca nu vreau ca aceasta ancheta sa afecteze in vreun fel perceptia PNL. De asemenea, imi voi da demisia din functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Toate aceste lucruri le anunt acum public si le voi materializa prin inscrisuri.''

Procurorii DNA l-au plasat pe Ludovic Orban sub control judiciar pentru urmatoarele zile. Nu are voie sa paraseasca tara, sa ia legatura cu celelalte persoane implicat in dosar. I s-a interzis inclusiv sa faca declaratii de presa despre dosar. Orban va trebui sa se prezinte saptamanal la sectia de politie de care apartine.

Cei din conducerea PNL vor anunta maine numele noului candidat pentru primaria capitalei.
 

Sinteza evenimentelor de luni, 11 aprilie:

UPDATE 17:25 Liberalul Ludovic Orban este urmarit penal de procurorii DNA pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, dupa ce, in martie, a contactat un om de afaceri si i-ar fi solicitat sprijin financiar de 50.000 de euro in campania electorala pentru alegerile locale. DNA a anuntat luni ca procurorii au pus in miscare actiunea penala si au dispus luarea masurii controlului judiciar, pentru o perioada de 60 de zile, fata de Ludovic Orban.

Comunicatul DNA:

"La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepresedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care il cunostea, solicitandu-i sprijin financiar pentru campania electorala pentru alegerile locale din vara anului 2016, in care Orban Ludovic candideaza la functia de primar al municipiului Bucuresti.

Ulterior, la 20 martie, cu ocazia unei noi intrevederi, inculpatul Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro in numerar, cu precizarea ca va trebui sa remita banii unor persoane pe care le-a mentionat, cu functii de decizie in cadrul a doua posturi de televiziune, pentru a fi promovata imaginea candidatului. Inculpatul Orban a precizat ca are nevoie de suma solicitata in aproximativ una - doua saptamani. Omul de afaceri a acceptat sa efectueze plata sumei de 50.000 euro in considerarea functiei de conducere pe care Orban o detine in cadrul unui partid si a potentialului de interventie al acestuia in domenii de interes in afacerile controlate de acest om de afaceri."

UPDATE 16:40 "Nu mai candidez pentru Primaria Generala a Capitalei", a anuntat Orban la iesirea de la DNA. El a anuntat ca s-a pus in miscare actiunea penala si a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Liberalul nu a dat detalii despre ce a discutat cu procurorii. "Nu am incasat niciun leu in cadrul acestei campanii in mod ilegal", a precizat ex-candidatul PNL la primarie, spunand ca are o intelegere cu procurorul de caz care il impedica sa comenteze ancheta. A lasat totusi de inteles ca e vorba de fapte mai recente si acuzatiile sunt de primire de foloase necuvenite.

El a mai spus ca isi da demisia din functia de prim-vicepresedinte al PNL, pentru ca ancheta sa nu afecteze imaginea partidului, dar si din functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

"Sunt afectat sufleteste, ma simt intr-un fel nedreptatit, dar nu pun sub nicio forma la indoiala toate procedurile si toata activitatea DNA", a declarat Orban.

UPDATE 15:30 Ludovic Orban s-a prezentat luni la sediul DNA din Capitala. "Nu imi este teama. Am in spate 25 de ani de cariera in viata publica, in care nu am fost niciodata nici macar banuit de implicare in vreo fapta de coruptie, in care am respectat legea si in care tot ce am castigat, am castigat pe munca mea si in baza legii", a spus Orban, la sosirea la DNA.

Acum aproape exact un an, corpul de control al premierului prezenta un raport privind lucrarile de modernizare de pe Transalpina (foto jos), in care afirma ca acestea au produs o paguba la bugetul de stat de peste 388 de milioane de lei. In raport se afirma ca Orban, pe atunci minsitru al Transporturilor ar fi cerut adoptarea in regim de urgenta a hotararii de Guvern privind contractul de modernizare, desi nu avea avizul obligatoriu al ministeruluI Economiei si Finantelor. El ar fi „creat premisele [...] pentru majorarea pretului contractului avand ca obiect proiectarea si executarea lucrarilor prin includerea unor costuri suplimentare de finantare”, se mai arata in document.

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban, candidat al partidului la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, a anuntat ca va merge luni, de la ora 15,00, la DNA, mentionand ca nu stie motivele pentru care a fost "convocat". Surse din interiorul PNL sustin insa ca liberalul ar putea sa se retraga din cursa pentru Capitala, desi Alina Gorghiu declara de curand la 'Dupa 20 de ani' ca "este singurul care poate bate contracandidatul de la PSD".

Citeste si: Guvernul sesizeaza DNA pentru incalcarea legii in cazul Transalpina. Proiectul, promovat de Ludovic Orban si Varujan Vosganian, a generat pagube de peste 388 mil. lei

"Astazi ma voi abate de la programul obisnuit, nu particip la nicio intalnire cu alegatorii, nu particip la nicio emisiune, nu ma intalnesc cu specialisti independenti pentru finalizarea programului pentru bucuresteni, astazi am aflat ca trebuie sa fac altceva. La ora 15,00 voi fi prezent la sediul DNA, unde am fost invitat. Astept curios sa aflu care sunt motivele pentru care am fost convocat", a scris Orban, pe Facebook.
 

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Declaratia prin care Ludovic Orban a fost la un pas sa le supere pe femei, de ziua lor:
Declaratia prin care Ludovic Orban a fost la un pas sa le supere pe femei, de ziua lor: "Cine sa se priceapa la curatenie?"

Ludovic Orban a recunoscut, de ziua doamnelor si domnisoarelor, ca este condus in viata de doua femei: acasa de sotie, iar la partid, de Alina Gorghiu.
 

Ludovic Orban si Varujan Vosganian ar putea ajunge la DNA.
Ludovic Orban si Varujan Vosganian ar putea ajunge la DNA. "Sa intre in puscarie toate guvernele care au facut credite"

Inspectorii de la Corpul de Control al premierului spun ca finantarea lucrarilor de modernizare la Transalpina a fost facuta ilegal, o afirmatie care ar putea aduce la DNA doi fosti membri ai Guvernului

Victor Ponta, dupa ce Orban a sustinut ca acesta s-a oprit si i-a facut poza dupa accident: Este un bufon
Victor Ponta, dupa ce Orban a sustinut ca acesta s-a oprit si i-a facut poza dupa accident: Este un bufon

Premierul Victor Ponta a declarat ca liberalul Ludovic Orban este un "bufon" despre care nu vrea sa vorbeasca si ca este problema lui de cate ori se rastoarna acesta cu masina.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).