Alina Gorghiu: Cel mult 40%, prezenta la locale, Basescu "nu e de luat in seama". Cat de posibila este revenirea la 2 tururi
In editia din 3 aprilie a emisiunii “Dupa 20 de ani”, Alina Gorghiu, lider al Partidului National Liberal, vorbeste despre planurile in alegeri, dar si despre familie.
Co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, este invitatul lui Cristian Leonte in editia de duminica, 3 aprilie, a emisiunii “Dupa 20 de ani”.
Principalele subiecte:
-► Romania nu are strategie pentru cresterea natalitatii
-► Avem nevoie de o noua revolutie industriala
-► Pensiile alesilor locali, "praf in ochi"
-► Votul pentru dreapta trebuie sa fie util
-► Scenariul PNL pentru alegeri locale in 2 tururi
-► Cine castiga Capitala
-► Basescu, cantitate neglijabila la locale
-► Alegatorii sunt dezamagiti, doar 40% vor vota la locale
-► Ce se va intampla cu Ciolos dupa o victorie PNL
-► UNPR, ALDE, PMP nu intra in Parlament
-► Ce va fi bebelusul si ce nume va purta
Romania nu are strategie pentru cresterea natalitatii
Subiectul cu care as vrea sa deschidem aceasta discutie este subiectul indemnizatiilor. A trecut de Parlament. Veti fi mama, ati votat pentru aceasta lege care va sprijini mamele. Aceste modificari sunt insa suficiente?
O sa incep cu faptul ca proiectul de lege e o veste foarte buna si in sfarsit reusim si noi sa facem pasi inainte pe o tema care e cat se poate de neplacuta pentru Romania ca tara de foarte multa vreme. Ca sa intelegeti de ce, intr-un final, am reusit sa adoptam acest proiect trebuie sa va dau cateva cifre relevante si pentru demografie si pentru familia activa. In octombrie 2015, va dau o cifra aleasa intamplator, au fost nou-nascuti vreo 17.500. Asta inseamna fata de septembrie cu vreo 2.500 de nasteri mai putin. Si se intampla sa fie acest spor negativ de natalitate de la luna la luna in Romania. Ca sa nu va mai spun ca decesele s-au marit, tot asa, cu vreo 2.000 de persoane.
In 2050 am ramane 14 milioane de romani, daca s-ar mentine acest ritm.
Cat in 1966, adica avem o populatie din ce in ce mai scazuta, dar drama nu e asta, drama e ca populatia tanara, intre 0 si 16 ani, inseamna mai putin decat populatia peste 65 de ani in Romania. Motiv pentru care vorbim despre un sistem de sanatate care va fi din ce in ce mai putin mai greu de sustinut, afectat de imbatranirea populatiei, vorbim de un sistem de pensii care si asa, spune statul roman, e in colaps, nu stiu cum va reusi sa fie sustenabil in cativa ani, d-apai in 50 de ani, si vorbim despre faptul ca nu avem deloc politici in Romania de crestere a copilului.
Sunteti deputat in 2008. Cei de-acasa va reproseaza toate aceste lucruri, ca nu ati facut nimic si ca am ajuns in aceasta situatie? Sunt modificarile la legea indemnizatiilor suficiente pentru a impiedica degradarea sporului natural?
Nu, categoric. Din pacate in Romania nu exista o strategie, iar strategia nu o face doar Parlamentul, o face Guvernul impreuna cu Parlamentul, cu Presedintia, cu toate institutiile-cheie. Daca vreti sa va spun ca s-au facut niste pasi doar ca sa disculp Parlamentul, s-au facut. Anul trecut am reusit sa dublam alocatiile pentru copii, un pas mic, insuficient. Miza mea e sa ajungem in 2017 la 200 de lei cu aceste alocatii. Saptamana aceasta am reusit sa adoptam eliminarea plafonului indemnizatiilor pentru mame si inca cateva proiecte importante. Dar ai nevoie, cand vorbesti de infrastructura, de resurse, de multe resurse, pe care statul roman tot timpul prefera sa le directioneze catre altceva, pentru ca efectele unei cresteri a natalitatii se vad in timp, in zeci de ani. Franta a adoptat legislatia in anii ’30, efectele se vad abia acum. Masurile pe care noi le adoptam azi in Parlament probabil se vor vedea in 20, 30, 50 de ani.
Aceste indemnizatii trebuie platite din iulie, Guvernul va reproseaza ca nu are bani sa le plateasca.
Nu e chiar un repros, Guvernul si-a mai nuantat pozitia. In opinia mea, cand vorbim de demografie si natalitate in Romania, dat fiind ca vorbim de cifre critice, nu putem discuta in termeni de austeritate.
Politic e corect ce spuneti. Cu hartiile in fata, Guvernul va spune ca nu are bani.
Vorbim de o investitie in viitor si daca va uitati pe site-ul Ministerului Finantelor o sa vedeti ca sunt vreo 800 de milioane excedent din primul trimestru. O sa vedeti ca daca ne straduim sa facem un dialog corect, nu pe picior de razboi intre Guvern si Parlament...
Guvernul v-a spus ca nu indicati de unde se vor lua resursele.
Le-am indicat, dar Guvernul ar trebui sa stie ca a spune la TV „nu se poate” pe o tema atat de importanta si de sensibila pentru Romania nu cred ca e cea mai constructiva parghie la care apeleaza. Eu am vorbit cu prim-ministrul pe acest subiect si, da, sunt teme pe care putem fi in contradictie. Dar daca ne vom aseza la masa, sunt sigura ca vom gasi posibilitati de finantare pentru acest proiect. Nu e un proiect de speriat, cum e legea salarizarii bugetarilor, din perspectiva imapctului bugetar. Calculul pe care Guvernul il face pe legea salarizarii bugetarilor arata niste cifre extrem de mari.
Imi spuneti ca nu il veti sustine?
Exclus, astept sa vad proiectul prima data ca sa vad daca putem si ce putem sa sustinem. E nevoie de o lege a salarizarii in domeniul bugetar, e nevoie de o lege sustenabila, echitabila, pentru ca in momentul acesta sunt atat de mari discrepante intre pozitii similare din ministere diferite. E o grila care nu stiu ce criterii are la baza, dar sunt absolut convinsa ca proiectul acela poate fi imbunatatit, ajutat, astfel incat sa avem un proiect legislativ venit de la Guvern care sa fie adoptat de toata lumea prin consens.
Avem nevoie de o noua revolutie industriala
50% dintre copiii Romaniei, o spune UE, sunt in risc de saracie. Pana la urma, e vorba de ce-i acasa. Asta cum rezolvati?
Cred ca mai multi. O strategie care sa scoata Romania din saracie e facuta, din pacate ajungem de fiecare data la acelasi justificari pe care le auziti de 26 de ani: n-avem bani, n-avem suficiente resurse, nu putem investi in mediul rural, nu putem reduce decalajele dintre urban si rural, dintre regiuni. Discutia aceasta e cat se poate de ampla in interiorul partidului meu, se apropie localele si cred ca nu putem sa stam de fiecare data sa mizam pe fonduri de la Guvern cand vine vorba de dezvoltarea unei comunitati. Veneam de la Craiova si toata lumea vorbea cu nostalgie despre ce industrie avea Craiova odata si cat de industrializata a fost regiunea. Au fost revolutii industriale, hai sa facem in Romania o revolutie industriala. Vorbesc de nevoia de a gandi defalcat o strategie pe regiuni, pentru ca toate au o baza si un model de dezvoltare si sunt propice pentru acel model de dezvoltare. Luati exemplu Iasiul, unde poti sa faci un hub logistic extraordinar, sunt instrumente legislative, mai lipseste putina corelare intre nivelul central si nivelul judetean si mai lipseste vointa de a te apleca spre ce-i trebuie regiunii respective. In Moldova e nevoie de infrastructura, fara infrastructura ai izolat aceasta regiune de restul lumii. Ai o autostrada care leaga Moldova de Transilvania, toti vorbim despre ea dar nu gasim fonduri niciodata.
Pensiile alesilor locali, "praf in ochi"
Pe fondurile locale Parlamentul tocmai a pus o foarte mare presiune cu pensiile celor care se retrag – primari, viceprimari.
Legea nu e inca in vigoare, abia a trecut de Camera.
Intentia e clara, asta va face Parlamentul.
Eu sper ca nu in forma asta, pentru ca eu cred ca cei care au initiat aceasta lege pe care am respins-o, nu pentru ca e proasta pe fond, ci pentru au facut-o doar ca sa cumpere bunavointa unor primari acum pentru 2 luni. Dar pun ramasag ca este praf in ochi aruncat primarilor, viceprimarilor, sefilor de CJ. Pentru ca decizia CCR in cazul anterior spune ca aceasta lege poate fi aplicata numai atunci cand indemnizatia se acorda tuturor alesilor, inclusiv consilierilor judeteni si locali. In acest moment, aceasta lege e o facatura, o moneda de a-ti fideliza niste primari pentru campanie electorala. Chiar daca trece de Parlament, de Curtea Constitutionala nu poate trece.
Cum puteti fi sigura?
Eu stiu decizia Curtii anterioara.
Tocmai se corecteaza in momentul de fata.
In forma actuala, legea nu e constitutionala. Din punctul meu de vedere, trebuie regandit sistemul de salarizare in administratie. Pana la a ne gandit la indemnizatii, ar trebui sa ne gandim la un sistem performant de salarizare in administratie. Daca primarul, presedintele de CJ, vor fi stipendiati de stat cu acelasi sume derizorii, intotdeauna va exista acel camp germinativ al coruptiei in administratie. Este nefiresc ca un primar care semneaza contracte de zeci de milioane de euro sa primeasca un salariu de 2 lei.
Cum ii motivati atunci pe primari sa fie primari pe acest salariu de 2 lei?
Primarii care s-au inscris in competitie stiu ca noi ne-am asumat cateva lucruri foarte importante. Tocmai am avut Liga Alesilor Locali si am discutat cateva principii importante. In primul rand, salarizarea, care devine un subiect populist daca o discuti cu 2 luni inainte. De aceea, cu totii am agreat ca aceasta tema, agreata de toate partidele de principiu, va trebui discutata in prima zi dupa campanie. E normal sa oferi stabilitate in administratie iar stabilitatea o oferi cand nu-ti ies din sistem cu zecile, cu sutele, primari si consilieri, pe motive de coruptie. In momentul in care ai gestionat problema salarizarii, o mare parte din problemele legate de coruptie sunt rezolvate. Doi, marile probleme in administratie sunt legate de parte de incompatibilitati si conflicte de interese. Un primar care face parte din consiliul de administratie al scolii din comuna pe care o pastoreste, neremunerat, e obligat sa faca parte din acel consiliu daca vrea ca acea companie sa functioneze corect. Si atunci cum sa-i generezi incompatibilitate pe functie? Vorbim de un amalgam de dispozitii, avem peste 300 de legi pe incompatibilitati. Este un proiect pe care Parlamentul fara ANI si Ministerul Justitiei nu il poate face. Facem apel inca o data la Agentia de Integritate, care are fonduri dedicate pentru acest proiect, sa centralizeze legislatia pentru a atinge acest obiectiv: stabilitate in administratie. Sunt cateva mii de alesi locali, care din motive derizorii au iesit din administratie pe baza unor hotarari judecatoresti care se dau in baza textelor de lege neclare.
Va propuneti sa rezolvati aceasta neclaritate pana la sfarsitul actualei legislaturi?
Nu stiu daca neaparat pana la sfarsitul actualei legislaturi, dar intr-un termen foarte scurt. Am vorbit cu prim-ministrul pe acest subiect, l-am adus la cunostinta publicului, am discutat cu cei de la ANI.
Votul pentru dreapta trebuie sa fie util
Sa discutam despre alegerile locale.
Sunt intr-un turneu prin tara si am luat pulsul.
Castiga PNL Capitala?
Vom face tot posibilul sa luam primaria si sa avem majoritate in Consiliu. Pentru ca in Bucuresti, ca si in tara, ai pe tot terenul 1 la 1: PSD – PNL. Cam asta e scena, cam astea sunt cele doua partide mari care isi vor discuta fiecare oras mare, fiecare primarie de comuna.
In Bucuresti sunt mai multi candidati care pot parea interesanti electoratului, in afara celor doua partide mari.
Depinde cum definim idee de interesant. In opinia mea, inseamna sa te uiti la ce s-a intamplat in ultimii ani in Bucuresti, ca in ultimii 8 ani, 7 ani si jumatate, administratia n-a performat, nu a fost eficiente, a sifonat fonduri. Si atunci spui, eu ca bucurestean, dupa 8 ani, m-am saturat sa tot vad treaba asta, am nevoie de altceva. Si atunci ca sa schimbi stanga cu dreapta ai nevoie de un vot util. Trebuie sa pricepi ca in primul tur trebuie sa votezi ca si cum ar fi al doilea tur.
Scenariul PNL pentru alegeri locale in 2 tururi
E singurul tur.
In momentul acesta, e singurul, eu inca mai sper ca vor fi doua tururi de alegeri.
Explicati-mi, e foarte tarziu pentru al doilea tur.
E suficient, in cateva zile Guvernul trebuie sa trimita intampinarea pe sesizarea noastra legata de doua tururi de alegeri catre instanta de contencios. Noi suntem deja pregatiti sa depunem in foarte scurt timp intampinarea si se va da termen. Eu estimez ca in maxim o saptamana vom avea un termen in instanta de judecata, la care sa putem invoca exceptia neconstitutionalitatii alegerilor intr-un tur. Instanta va decide cand trimite dosarul la Curtea Constitutionala si CCR se va pronunta. Stiu argumentele celor care privesc cu scepticism la posibilitatea finalizarii in timp a acestei proceduri. Eu nu cred ca timpul ar trebui sa blocheze un demers care duce la ideea de democratie si la legitimitatea primarilor. E timp suficient, si daca se pronunta cu cateva zile inainte avem tot timpul din lume ca sa organizam peste 2 saptamani dupa data de 5 iunie, alegeri.
Cu 2 zile inainte de alegeri, de inceputul campaniei? Cei care se uita noi se vor mira – 2 tururi? Stiam de unul.
Inca toata lumea stie in acest moment de un tur, dar daca va uitati pe orice analiza, mini-sondaj, o sa vedeti ca apetenta pentru 2 tururi de alegeri e foarte mare. A fost una din solicitarile celor care au iesit in strada dupa cazul Colectiv.
Dupa calculele dumneavoastra, aceasta chestiune s-ar putea transa inainte de momentul alegerilor?
Sigur ca da, obligatoriu. Daca nu se transeaza inainte de momentul alegerilor, degeaba se mai transeaza dupa. Aplicabilitatea atunci va fi peste 4 ani.
PNL este avantajat sau dezavantajat de doua tururi de alegeri?
Partidele mari sunt foarte avantajate cu un tur, pentru ca primarii in functie vor fi alesi cu procente derizorii – 20-25%. Partidele mici, carora le-ai dat acum posibilitatea sa ridice capul, sa se inscrie intr- competitie electorala, sa se constituie cu 3 membri, nu au nicio sansa practic in aceasta competitie. Si o sa vedeti rezultatele la nivel national.
Cine castiga Capitala
Mai sunt 2 luni pana la alegeri. In doua tururi de scrutin, PNL cum ar sta in Bucuresti?
In 2 tururi, probabil ca in Bucuresti am castiga rasunator. In Bucuresti e o situatie atipica, sunt foarte multi competitori pe partea dreapta, asa ca se impart voturile. De aceea apelul meu la vot util, singurul om care poate sa invinga candidatul PSD in acest moment este candidatul PNL cotat cu prima sansa sa castige alegerile. In 2 tururi problema se schimba fundamental. Voturile de pe dreapta se vor concentra pe candidatul Ludovic Orban si vom castiga la procente foarte multe deasupra oricarui alt competitor. Nu mizez pe acest lucru. Mizez pe faptul, calculul nostru e facut pe alegerile intr-un tur.
L-ati gasit si pe Nicusor Dan in sondajele dumneavoastra? Care e pozitia dumnevoastra?
l-am gasit nu doar in sondaje, l-am gasit inclusiv in optiunile noastre de discutie si sunt convinsa ca domnia sa intelege ca, cu tot respectul pe care il port partidului sau, intelege ca nu are nicio sansa sa castige Primaria Capitalei. Si atunci, dati-mi voie sa nu inteleg de ce nu reusim sa facem un agreement pe partea dreapta a scenei politice bucurestene si sa ne grupam in jurul lui Ludovic Orban care are cele mai mari sanse sa castige Capitala. Este singurul care poate bate contracandidatul de la PSD.
Basescu, cantitate neglijabila la locale
Pe Traian Basescu l-ati masurat?
Nu, dar nu exclud o candidatura a domniei sale. Nu vreau sa folosesc cuvinte tari, dar cred ca masura politica si-a dat-o in mandatele de presedinte, nu cred ca mai e cazul sa participe la aceasta competitie electorala. Chiar domnia sa spunea ca si-a epuizat mesajele, cariera politica. Nu e cred ca e o resursa de luat in seama la alegerile locale.
Daca s-ar hotari Traian Basescu sa candideze, ar fi un avantaj sau un dezavantaj pentru PNL?
Mie imi naste multa indiferenta o eventual candidatura a lui Traian Basescu la Capitala. Pentru mine important, in schimb, e publicul oricarui partid de dreapta in Bucuresti. Candidatii sunt importanti, nu duc in derizoriu nicio candidatura, dar cred ca mesajul meu trebuie sa mearga catre electoratul de dreapta orice ar sustine el intr-o prima faza.
Cum arata oferta dumneavoastra pentru cetatenii marilor orase, fiindca acolo se ia si pulsul pentru alegerile generale de la toamna?
Asa e. De fapt, as inteleg cu concluzia dumneavoastra: localele sunt premisa castigarii alegerilor parlamentare. E foarte importanta competita electorala din 5 iunie pentru PNL, pentru ca ne-am propus sa castigam si alegerile parlamentare si sa facem cumva sa generam noul guvern al Romaniei la sfarsitul acestui an/inceputul anului 2017. Deci miza este foarte, foarte mare, o incarcatura pe care n-ai cum sa n-o simti iesind pe strada si vazand cum se poarta campania electorala. Avem candidati foarte buni. Constat ca toata lumea se concentreaza pe vechii primari, „PNL are aia 3 din Ardeal care tot timpul castiga”. Nu, PNL nu are doar 3, 5 primari care si-au asumat sa candideze din nou si vor castiga in Ardeal. Avem o resursa umana noua in proportie de 70 si ceva la suta. E un exercitiu foarte riscant pe care ni l-am asumat. E vorba de oameni care nu au notorietate extrem de mare in comunitatile in care candideaza, oameni proaspeti, proiecte noi, e o bifa la ce a vrut societatea romaneasca, dar iti generaza un nod de emotie in gat. Ne-am asuamt 30% oameni noi, avem 70%, ne-am asumat oameni cu experienta in majoritatea oraselor si avem indeplinit si acest criteriu. La Iasi, un om tanar, care e managerul aeroportului. De cativa ani, modelul de succes de la aeroportul din Iasi cred ca il stie toata Romania.
Da, de atatia ani se astepta ca acel aeroport sa fie gata.
Este gata, are cele mai multe zboruri. Intotdeauna pentru proiecte mari e nevoie de efort.
Vorbeati de publicul dumneavoastra, spuneati ca aveti oameni noi, care va dau emotii. Cum atrageti oamenii la vot, pe cei resemnati, pe cei furiosi pe administratie, pe cei dezamagiti.
Cred ca nu terminam in 3 ore, e o misiune foarte dificila pentru un partid sa-si mobilizeze electoratul.
Alegatorii sunt dezamagiti, doar 40% vor vota la locale
Procentul de participare in sondajul dumneavoastra care este?
Nu depaseste 40%. Aporoximativ aceiasi oameni. In alegerile locale sa stiti ca vine in general activul de partid, cei din administratie pe care ii fidelizezi de-al lungul vremii. Vin foarte putini din afara. Miza PNL e sa aduca cateva categorii care pana acum n-au participat in alegeri sau au fost dezamagite. Populatia foarte activa e in general dezamagita de oamenii politici, pe buna dreptate intr-o anumita masura. Tinerii sunt o categorie pe care eu o targetez cu multa incapatanare. Mi-as dori sa vad ca esantionul 18-30% reusesc sa vada in PNL un viitor brand al tinerilor. Sunt foarte multe lucruri pe care incercam sa le facem prin comunicarea directa, nu doar prin proiecte. Riscul e ca atunci cand mergi cu un proiect la electorat sa nu te mai creada nimeni, pentru ca nu ti-ai onorat multiple promisiuni anterior. In general in administratie lucrul asta s-a intamplat de foarte multe ori. Vine omul cu proiectul, isi pune brosura pe masa si spune „eu, de la A la Z o sa fac asta pentru voi”. S-a implinit termenul de 4 ani, mandatul, tragi linie si constati ca n-a prea facut nimic. Si atunci rezonabil e sa incerci sa schimbi omul in localitatea respectiva. Ce se poate intampla insa – ca n-ar fi fericit sa vorbim de cazuri punctuale – trebuie sa vorbim insa cert de o schimbare de paradigma in administratie. Modelul asta cu venit cu pile la Bucuresti, cu lobby la un ministru sau la fondul de rezerva al premierului, pentru a-ti derula proiecte locale, trebuie sa inceteze. O propunere pe care le-am facut-o colegilor din PNL e urmatoarea: daca poti sa faci un proiect de dezvoltare locala din fonduri europene, n-ai voie sa mai accesezi bugetul statului pe acel proiect. E un exemplu. Trebuie sa mai ajute si centrul, fondurile sunt multe blocate. Pe achizitii publice, mi-au spus zeci de primari si presedinti de CJ, milioane de euro sunt blocate pe proiecte-cheie de infrastructura pentru ca legislatia permite acest lucru.
Campania electorala nu a inceput, ce cauta toate afisele care „informeaza” despre candidati?
Si in pre-campanie e voie sa aduci la cunostinta publicului un eventual candidat, pentru cresterea notorietatii, o oferta electorala. Nu vad de ce crede lumea ca omul trebuie sa-si aplice proiectele sau sa le aduca la cunostinta publicului exclusiv in alea 30 de zile. In 4 ani, cat esti pe functie, ar trebui sa informezi publicul ce ai facut bine, ce ai facut prost.
Campania electorala astfel isi mai are rostul?
Daca si-ar prezenta proiectele in intervalul de 4 ani credeti-ma ca n-ar mai fi nevoie pentru niciun primar sau consilier sau parlamentar in functie sa-si faca campanie, omul ala ar fi ales.
Ce se va intampla cu Ciolos dupa o victorie PNL
Parlament: alegeri generale. Ati spus ca vreti sa le castigati si sa formati noul Guvern. Daca ati fi in aceasta situatie, l-ati pastra pe Dacian Ciolos ca prim-ministru?
Avem o propunere de prim-ministru in persoana lui Catalin Predoiu, guvernul lui Dacian Ciolos e un guvern pe o perioada strict delimitata. E un guvern exceptional care are niste obiective foarte precise: sa tina economia in parametri, departe de populismul unor acte legislative, si organizarea alegerilor in cei mai buni termeni. Nu va ascund faptul ca de nenumarate ori am anuntat ca e usa deschisa celor din cabinetul Ciolos care performeaza. E nevoie de oameni care demonstreaza valoare in functie publica in PNL, ne-am adresat la fel si celor din diaspora, si femeilor din Romania care nu au foarte mare dorinta sa faca politica, si tinerilor.
Asadar, PNL vede dupa alegerile din toamna un guvern politic.
Categoric, nu poti sa mergi cu un guvern tehnic pe o perioada mare de timp. Uitati-va in Europa, nu cred ca veti gasi un alt exemplu de guvern tehnic care sa gestioneze fraiele unei natii pe un interval lung. Asta nu vom inseamna ca nu vom avea si oameni tehnici, nemmebri de partid. Ma uit la Dacian Ciolos acum, e o misiune foarte grea pe care si-a asumat-o cu suportul PNL, simt in anumite momente ca are o retinere in activitatea guvernamentala data tocmai de fragilitatea sprijinului in Parlament. Cand esti guvern politic simti ca mizezi pe o anumita majoritate. Ce face prim-ministrul acum e un lucru dificil, sa tii tot timpul in echilibru o majoritate parlamentara care sa te sustina si sa mai fii si cu capul la activitatea guvernamentala, si cu toate acestea el reuseste si reuseste bine pe multe segmente.
Usa PNL e deschisa inclusiv pentru Dacian Ciolos?
Categoric da, si e o optiune. Banuiesc ca e prematur sa formuleze un raspuns. Toamna se decanteaza mult mai bine ideile, n-are timp acum sa cugete la o eventuala cariera politica alaturi de PNL. Dar la sfarsit, cand tragi linia mandatului de prim-ministru, sunt convinsa ca poti sa analizezi toate optiunile pe care le ai la indemana.
Cine sunt adversarii PNL in alegerile generale?
N-avem adversari altii decat PSD si probabil ar mai fi un adversar, pe care eu il exclud acum, o lipsa de gestionare a acestor alegeri la capacitate maxima. Dar exclud aceasta varianta, vazand cat de mobilizati suntem acum. PSD e singurul care poate fi catalogat ca si adversar politic al PNL, cu ei suntem in competitie continua si asa se vor transa. Sunt convinsa ca Parlamentul pe urmatorii 8 ani asa va arata, cu 2 blocuri mari stanga-dreapta.
UNPR, ALDE, PMP nu intra in Parlament
De la partidele mici ce asteptari, ce masuratori aveti? UNPR, ALDE, PMP?
Pe analizele pe care le avem, niciunul nu va intra in Parlament. UNPR si ALDE pozitionandu-se pe stanga si avand aceasta ambiguitate in colaborarea cu PSD nu si-au jucat sansa in a creste sau a avea o cariera independenta politica. Nu vand nici ALDE, nici UNPR, nici PMP in Parlament si nu va spun asta ca retorica politica, ci pur si simplu acum, pe analize si pe cum vad lucrurile ca se vor intampla pana in toamna, nu exista aceste premise. UDMR va intra in Parlament, ca de obicei.
Dar domnul Tariceanu ramane in functia de presedinte al Senatului pana in toamna?
Eu sper ca nu.
Dincolo de sperante, care sunt calculele?
Certitudini putem avea dupa vot, dar in momentul acesta suntem in derulare cu procedura de schimbare. Discutam cu toata lumea disponibila sa participe prin vot la aceasta procedura. Nu vreau sa va ridic deloc miza, e importanta ca semnal. Un presedinte al Senatului care de fiecare data cand sunt proceduri care tin de justitie, intotdeauna se pozitioneaza de partea celalalta a baricadei, nu cred ca e la standardele functiei.
PNL va face un congres anul acesta pentru a clarifica formula de conducere?
Calendarul prevede acest congres in 2017, suntem cu mult inaintea calendarului, avem doua treimi din filialele judetene inchise pe presedintii unice si nu e exclus sa aiba loc dupa locale un congres. Nu am discutat absolut nimic, va depinde foarte mult de rezultatul de la locale.
Pozitia dumneavoastra, in eventualitatea producerii unui asemenea congres dupa locale, care va fi?
De acelasi membru onest si dedicat PNL.
Nu veti fi acasa?
Acasa intotdeauna ma simt in PNL. E o locatie unde ma simt foarte confortabi
Ce va fi bebelusul si ce nume va purta
Veniti cu bebelusul la partid?
Pot sa vin si cu viitorul la partid. In Romania n-ar trebui sa iti fie rusine deloc ca iti cresti copilul si ca il plimbi cu tine inclusiv la sediul din Modrogan. O sa-l primeasca foarte bine colegii mei, sunt absolut convinsa.
Ne puteti spune ce e, baietel, fetita?
E baiat, imi doresc si o fetita, sper sa se intample?
Cand il asteptati?
La sfarsitul lui mai.
La nume v-ati gandit?
Am trecut prin toate variantele, imi doresc un nume mai romanesc, nu ma inteleg cu sotul meu pe nume in acest moment, avem viziuni diferite si optiuni diferite. Nu mi-as dori sa il strige pe nume in clasa si sa se intoarca toti din generatia lui cand aud acel nume, nu imi doresc un nume la moda.
Sursa: Pro TV
Etichete: copil, PSD, PNL, alegeri, traian basescu, bebelus, ludovic orban, partide, indemnizatii, pmp, alde, alina gorghiu, alegeri parlamentare, locale, unpr, două tururi, dupa 20 de ani,
Dată publicare:
01-04-2016 15:38