Locul din Romania in care se gasesc cele mai bune capsuni, cultivate la 1200 de metri altitudine. Fructele cresc toata vara
Daca va e pofta de capsuni, va vindem un pont: la munte le gasitit pe cele mai gustoase.
In Pasul Tihuta, la peste 1200 m altitudine, puteti cumpara delicioasele fructe de pe marginea drumului sau chiar vi le puteti culege singuri, contra cost. Ingeniosi, producatorii din zona au adaptat soiurile la temperaturi mai scazute si recolteaza in iulie - august, cand in mod normal capsunile din productia interna nu mai sunt pe piata.
Dupa ce au incercat cu soiuri aduse din Spania si Italia, fermierii din Pasul Tihuta au reusit sa obtina la 1200 m altitudine cate 8 tone de capsuni pe hectar. Si asta intr-o perioada a anului in care aceste fructe nu se mai gasesc.
Floarea Vancea, proprietara plantatiei de capsuni: "Am facut si analiza solului, am dus la Cluj si contine exact ce trebuie pentru capsuni. Ii mare avantaj ca nu avem concurenta."
Afacerea merge extraordinar de bine. Doamna Floarea a cultivat prima data in urma cu trei ani. De atunci si-a extins continuu suprafata, ajungand sa investeasca in total 15.000 de euro. In timpul verii, apeleaza la rude pe care le plateste pentru a reusi sa stranga recolta.
Fiecare capsune trebuie luat cu codita ca daca nu ii luam cu codita atunci se strica si nu mai sunt buni. Cam asa, de un deget codita, nici prea mare, nici prea mica.
Ziua de lucru incepe de la 6 dimineata, iar la ora 10 primele capsuni sunt pe marginea drumului, asteptand sa fie cumparate.
Cumparator: “Parca au o alta dulceata, nu e dulcele ala sec, fad, asa care ii de la plantatiile astea din sere sau solari. Foarte buni."
Cumparator: "Ca atare le folosim si facem si gem si sirop, dar deocamdata astia sunt luati ca atare pentru ca noi suntem in concediu in Moldova."
Pe viitor, producatorii vor sa amenejeze o parcare si o mica pensiune in care oamenii sa poata sa se opreasca si sa isi culeaga singuri delicioasele fructe.