Legumele și verdețurile românești vor ajunge pe tarabe de sărbători, iar producătorii cred că nu ne vor ustura la buzunar
De sărbători, piețele vor fi pline de trufandale românești. Fermierii au început din timp plantarea legumelor în solarii. O să fie marfă din belșug, și la prețuri corecte, ne asigură ei.
Vremea a fost blândă, aşa că n-au mai avut nevoie de încălzire suplimentară. Cu alte cuvinte, nu vor vinde scump.
„Ia uitați, ceapă românească! O pregătim pentru recoltare, cam într-o săptămână o să ajungă pe masa românilor!" spune un fermier.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În județul Olt, într-unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țară, solariile sunt verzi ca primăvara. La finalul acestui an, pe mese, alături de bunătățile din porc, va fi o explozie de trufandale românești.
Fermier: „Ridichile sunt foarte ok în perioada asta, avem o recoltă bunicică! Nu sunt iuți, chiar pot să spun că sunt foarte dulci, merg foarte bine cu ceapă, cu salată verde, că tot vin sărbătorile."
Prețurile la producători
Pentru că a fost o toamnă târzie, oamenii nu au mai încălzit solariile. În felul acesta verdeţurile vor pleca de la ei cu preturi decente. Doar 20-25 de bani un fir de ceapă sau de usturoi, în timp ce o căpățână de salată va costa un leu.
Mihai Ancuța, legumicultor: „Prețurile la piață nu putem să le hotărâm noi, pentru că intermediarii vin și cumpără de la noi.”
Legumicultorii susțin că au încercat să vină cu produse românești pentru masa de Crăciun, în încercarea de a ocupa și ei un segment pe piața dominată, iarna, de mărfuri din alte ţări.
Florian Oprescu, legumicultor: „Românii vor mânca și ceva autohton, și cu gust, și cu calitate, și proaspăt." Așa că acum, în piață, verdețurile au trecere din ce în ce mai mare, deși românul era obișnuit, iarna, doar cu murături.”
Client: „Sunt foarte bune. Tot ce e verde, nepregătit, nefiert."
Oana Pop, medic nutriționist: „În acest moment, putem profita și de salată. De asemenea, putem să combinăm cu ceapă verde, cu usturoi verde, ridichi. Care, combinate cu carne grasă, inclusiv carnea de porc, v-ar ajuta inclusiv digestia."
La tarabe, legătura de ceapă sau de ridichi este 2-3 lei, iar salata verde și 5 lei.