Lista alimentelor care nu ar trebui să lipsească din dieta alimentară. Cum să înlocuim mâncarea proastă cu cea sănătoasă
Care e dieta pentru un sistem imunitar eficient? Peşte, legume, pro-biotice și pre-biotice. Cu aceste „ingrediente", iarna poate trece fără prea multe infecții respiratorii. Explicaţii, în emisiunea „Doctor de bine”.
Cum putem avea un sistem imunitar eficient, care să ne protejeze de boli?
Care este dieta pentru creșterea imunității? Moderată ca aport caloric și diversificată ca ingrediente, avem nevoie zilnic de minimum 15 alimente diferite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Consumați produse cât mai puțin procesate și prelucrate termic, cu accentul pe vegetale, adică legume, fructe și cereale. Mâncați alimentele așa cum le-a făcut natura, integrale, nerafinate, produse local și gătite minim.
Includeți în meniul zilnic și la fiecare masă cantități mari de legume sub orice formă, proaspete, conservate, congelate, deshidratate. Pigmenții din plante au efect antioxidant și beneficii reale asupra sănătății.
Micșorați consumul de grăsimi saturate: mezeluri, brânzeturi, carne împănată, tocături, semipreparate. Excesul de grăsimi vegetale (ulei de cocos, de palmier, sau de floarea-soarelui) este la fel de nesănătos ca și excesul de untură.
Peștele se mănâncă la fel de des ca și carnea. Este cea mai valoroasă sursă de acizi grași omega 3 cu efect antiinflamator. Alternați proteinele de origine animală, carne, ouă, brânză, cu proteinele vegetale, fasole, boabe, mazăre, soia.
Consumați cât mai des produse fermentate de tipul iaurt, borș, murături, au efect probiotic și cresc imunitatea. Conțin culturi vii de lactobacili și bifido bacterii care blochează procesul inflamator și multiplicarea agenților patogeni responsabili de îmbolnăvire.
Includeți în meniu fibre și produse făinoase de tipul cartofi, paste sau orez. Sunt alimente cu efect prebiotic care contribuie la hrănirea coloniilor de bacterii benefice din intestin. Cât despre zahăr, limitați-l de dragul sănătății.