Lectorul de la Babeș-Bolyai a fost denunțat de ofițeri de poliție restanțieri. Filmul flagrantului organizat de DNA

×
Codul embed a fost copiat

Un lector universitar din Reșita a fost reținut de procurorii DNA, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea șpagă de la mai mulți masteranzi ca să-i promoveze la examenele restante.

Profesorul, spun anchetatorii, le dădea intenționat note mici studenților, și apoi aștepta să fie căutat de aceștia ca să le explice cât trebuie să plătească pentru a trece cu bine în sesiunile următoare. Printre cei de la care lectorul a cerut bani, au fost și niște polițiști care, în cele din urmă, l-au reclamat.

Tăcut în fața jurnaliștilor, în momentul în care a ajuns la audieri la DNA, lectorul universitar - doctor, Cristian Rudolf, nu se jena, spun procurorii, să le vorbească studenților de la centrul universitar din Reșița despre tarifele pe care trebuie le achite ca să îi promoveze, după ce tot el le dăduse inițial note mici.

Cei care urmau un master ar fi trebuit să îi plătească 600 de euro dacă voiau o notă de 5. Cine voia zece, achita 1.200 de euro. Tariful urca până la 50.000 de lei, adică 10.000 de euro, în cazul celor care își doreau să termine cu bine cursurile de doctorat.

Suspectul Rudolf Cristian ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani în legătură cu promovarea pe nedrept a unui exament restant la disciplina „Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene” sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu, de cadru didactic”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

Procurorii DNA au strâns probe care indică faptul că au fost cel puțin 25 de studenți care au plătit. Șapte dintre ei sunt polițiști, unul chiar de la serviciul de combatere a criminalității organizate.

Potrivit unor surse apropiate de anchetă, lectorul universitar Cristian Rudolf le-ar fi spus în sala de curs masteranzilor că „orice blat are reguli foarte stricte”. Doar că ofițerii de Poliție au dat fuga la GDA și l-au denunțat. Așa au fost organizate primele operațiuni de filaj și înregistrare în timp ce dascălul universitar ar fi primit primele două tranșe de mită: 1.000 de euro și 3.000 de lei.

În parcarea unui supermarket din Reșita, lectorul universitar Cristian Rudofl ar fi primit 50.000 de lei de la trei ofițeri, masteranzi. Le-ar fi dat cheia de la mașina parcată, iar ei i-au așezat pe scaun o plasă de cumpărături, în care erau banii. Câteva minute mai târziu, pe cadrul universitar l-au prins polițiștii, în fața altui magazin. Au urmat percheziții în biroului lui de la Universitate, dar și acasă, unde anchetatorii ar fi găsit 9.000 de euro și o sumă ceva mai mică în lei.

Andrade Bichescu, directorul centrului universitar UBB Reșița:Ceea ce s-a întâmplat este o rușine pentru învățământul universitar românesc și de aceea ne delimităm, ne dezicem de astfel de acțiuni”.

Lectorul universitar Cristian Rudolf preda în centrul universitar din Reșița „Istoria administrației publice”. A mai fost cercetat în 2018 de conducerea universității, după ce un student l-a acuzat că i-ar fi modificat nota în catalog. La acea vreme a fost propusă inclusiv concedierea lui, însă colegii profesorului au decis doar să îl sancționeze disciplinar.

Acum, cei din conducerea Universității Babeș Bolyai, care coordonează centrul universitar din Reșita, spun că sancțiunea va fi de excludere din mediul academic, dacă acuzațiile procuroriilor vor fi confirmate și de instanță.

Citește și...
Lector de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, reținut pentru luare de mită. Cerea 600 de euro pentru nota minimă la examen
Lector de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, reținut pentru luare de mită. Cerea 600 de euro pentru nota minimă la examen

Un lector în cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca - Centrul Universitar Reşiţa a fost reţinut pentru luare de mită. Conform DNA, cerea 600 de euro pentru nota minimă la examen şi 1.200 de euro pentru cea maximă.

Recomandări
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cele militare atunci când valoarea lor va depăși salariul mediu
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cele militare atunci când valoarea lor va depăși salariul mediu

Departe de a găsi o soluție în privința pensiilor speciale, politicienii au convenit doar câteva principii pe baza cărora vor modifica legea care reglementează aceste venituri.

Teama de noi scumpiri - cea mai mare grijă care apasă pe umerii românilor. Care este cea mai de încredere instituție
Teama de noi scumpiri - cea mai mare grijă care apasă pe umerii românilor. Care este cea mai de încredere instituție

Teama de noi scumpiri. Aceasta este marea grijă care apasă pe umerii românilor, potrivit unui sondaj realizat luna aceasta de Curs, la nivel național.

Simulare Bacalaureat 2023. 20.000 de elevi nici măcar nu s-au prezentat la test, deși notele nu se trec în catalog
Simulare Bacalaureat 2023. 20.000 de elevi nici măcar nu s-au prezentat la test, deși notele nu se trec în catalog

Basmul ”Harap Alb”, principalul subiect al simulării examenului de bacalaureat, le-a dat emoții elevilor de clasa a XII-a. Mulți au predat foile imediat și au părăsit sala, iar 12 participanți au fost eliminați pentru că au încercat să copieze.