Pentru a-și arăta solidaritatea și sprijinul, patru lideri europeni printre care și Klaus Iohannis au fost în Ucraina.   

Împreună cu președintele Franței, Emanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul Italiei, Mario Draghi, Iohannis a vizitat Irpin, unul dintre orașele distruse de ruși.

”Nu sunt cuvinte pentru a putea descrie tragedia umană”, a fost mesajul președintelui român după ce a văzut locuințele lovite de rachete și mașinile în care s-a tras, deși în ele erau mame cu copii. Liderii celor patru state au anunțat că susțin candidatura Ucrainei ca stat mebru al Uniunii Europene.

Înainte de a ajunge la Kiev, cei patru lideri europeni au promis ajutoare în bani și arme pentru Ucraina.

Vizita a fost încărcată de semnificații. Nici președintele francez și nici cancelarul german, lideri ai celor mai puternice țări europene, nu au mai fost până acum în țara devastată de război.

Emmanuel Macron, președintele Franței: ”Europa este alături de dumneavoastră și va rămâne așa atât timp cât trebuie, pâna la victoria care va fi reîntoarcerea păcii în Ucraina liberă și independentă. Susținem candidatura imediată a Ucrainei la UE”.

Mario Draghi, premierul Italiei: ”Sunt fapte teribile care ne tulbură profund și pe care le sancționăm fără nicio ezitare.

Klaus Iohannis, președintele României: ”Am fost profund marcat de tragedia umană inimaginabilă și de distrugerile teribile pe care le-am văzut astăzi în apropierea Kievului. Reiterez cu tărie apelul meu ca toți autorii ruși ai crimelor să fie trași la răspundere de către justiția penală internațională, pe care România o susține pe deplin.”

 Din motive de securitate, traseele liderilor europeni care au ajuns la Kiev au fost păstrate secrete și schimbate de câteva ori.

Președintele francez a venit cu trenul din Polonia, împreună cu cancelarul german și cu premierul italian. Klaus Iohannis a mers separat și, la fel ca și ceilalți lideri, a fost preluat de un dispozitiv sporit de securitate direct de la gară.

Presa internațională scrie că sirenele care anunță raiduri aeriene au răsunat în Kiev chiar în timp ce liderii Franței, Germaniei și Italiei ajungeau în capitala Ucrainei.

Cu 290 de civili uciși și 75% dintre clădiri distruse, Irpin este doar unul dintre orașele din Ucraina în care bombardamentele rușilor au distrus locuințele și infrastructura.

Potrivit organizațiilor internaționale, peste 5 milioane de ucraineni au plecat din țara lor din februarie, de când a izbucnit războiul. Autoritățile de la Kiev spun că oamenii sunt dornici să se întoarcă în casele lor.

Emmanuel Macron, președintele Franței: ”Am văzut imaginile în orașul devastat, oraș eroic, pentru că aici, la fel ca și în alte locuri, femei și bărbați din Ucraina au oprit armata rusă ca să ajungă la Kiev. Așa că reprezintă eroismul armatei, care poartă urmele barbarismului”.

Cei patru lideri europeni au discutat și despre reconstrucția orașelor și a satelor distruse.