Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, noi detalii despre slujba de Înviere. Cum se va desfășura anul acesta

Dată publicare: 28-04-2021 18:14
Dată actualizare: 28-04-2021 20:04


Se apropie noaptea Învierii, iar cei care doresc să meargă la slujbă pot să circule până la 5 dimineaţa. În Constanța, de exemplu, lumina va fi adusă de Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie cu barca din largul mării.

În tot acest timp, în Piaţa Sfatului din Braşov, preoţii vor oficia de pe scenă. Oamenii sunt rugaţi să nu se înghesuie şi să respecte indicaţiile voluntarilor.

După ce va primi Lumina Sfântă de la Bucureşti, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie o va duce cu şalupa credincioşilor strânşi în faţa Cazinoului din Portul Tomis. Vrea să refacă simbolic drumul parcurs de Sfântul Andrei cu lumina pe apă în vremuri în care nu existau alte mijloace de transport.

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: "Iubiţi credincioşi, vă invit la înviere la malul mării, căci este loc pentru toţi, este loc pentru cel puţin 20 de mii de oameni".

Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: "Slujba de Paşti se va desfăşura conform tipicului bisericesc, dar cu respectarea acelor măsuri igienico-sanitare în vigoare respectiv credincioşii vor purta mască la slujbă şi vor păstra distanţa fizică prevăzută în regulamente un metru şi jumătate doi".

Pe tot parcursul nopţii de Înviere circulaţia este permisă, cu o condiţie.

Silviu Cosa, prefectul Constanței: "Cu sau fără declaraţie deplasarea este permisă numai în scopul participării la slujbe religioase. Plaja va fi lipsită de turişti în noaptea aceea? În România sunt înregistrate 18 culte, nu cunosc ca vreunul dintre ele, cel puţin la nivelul judeţului Constanța să desfăşoare slujbe pe plajă".

Pe de altă parte, la Braşov cea mai amplă ceremonie va avea loc în Piaţa Sfatului, unde preoţii vor sluji pe scenă, iar imaginile vor fi transmise pe un ecran imens. Aici, organizatorii s-au gândit să-i îndrume pe credincioşi să se aşeze pe colţurile pătratelor marcate deja în pavajul pieţei, ca să păstreze distanţa impusă.

Preot Dănuț Gheorghe Benga, Protopopul Brașovului: "Preoţii ies şi dau la primul rând şi de la primul rând se dă mai departe, nimeni nu se mişcă. Noi dinainte tot ieşim şi spunem la microfon, o să punem şi pe ecran informaţiile acestea, astfel încât oamenii să vadă şi să se aşeze din timp".

Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului: "Punctele de distribuire a Paştilor şi a Sfintei Lumini se vor împărţi pe toată aria Pieţei Sfatului tocmai pentru a evita aglomerările de credincioşi".

Peste tot în ţară, preoţii au fost sfătuiţi să folosească spaţii cât mai generoase cum ar fi parcările supermarketurilor sau chiar zonele verzi din parcuri. De bunul mers al lucrurilor se vor ocupa poliţiştii şi jandarmii.


VIDEO PROTVPLUS.RO