Prima declaratie a lui Ion Ficior, cu 103 suflete pe constiinta: "I-am tratat pe detinuti ca un om cu frica lui Dumnezeu"

22-05-2015 19:21


Fostul comandant al inchisorii de la Periprava, Ion Ficior, a dat, vineri, prima declaratie in fata instantei in dosarul in care este acuzat de infractiuni impotriva umanitatii.

Tortionarul a povestit ca i-a tratat pe detinuti "ca un om cu frica lui Dumnezeu''. Ba mai mult, a insistat, cu multa indrazneala, ca detinutii primeau branza la micul dejun si doua feluri de mancare la pranz. In acel moment, supravietuitorii prezenti in sala au izbucnit in ras.

Colonelul Ion Ficior a explicat cateva ore cum a condus inchisoarea de la Periprava. Considera ca tratamentul pe care l-a aplicat detinutilor n-a fost unul inuman, desi acestia il acuza ca i-a infometat, batut si chinuit pe unii pana la moarte.

Citeste si: Tortionarul de la Periprava, Ion Ficior, a fost trimis in judecata. Este urmarit pentru un genocid soldat cu 103 morti

In sala, Ion Ficior a negat toate acuzatiile, apoi a povestit instantei, culmea, cat de bune erau conditiile de la Periprava, spre stupoarea catorva din detinutii care au fost acolo si care au izbucnit intr-un ras isteric in sala.

Detinutii spun insa ca realitatea era cu totul alta.

"Primeau 250 de grame de paine si un turtoi, adica malai fiert. La pranz, o zeama de arpacas, iar seara, ca sa se odihneasca, un surogat de cafea", a spus Dumitrescu Cristinel, fost detinut politic.

In privinta batailor de care au avut parte cei incarcerati, Ficior are versiunea lui: "Nu mi-am permis niciodata si marturisesc si in fata lui Dumnezeu ca nu am supus detinutii la rele tratamente".

Un martor l-a contrazis in fata magistratilor.

"A fugit si s-a ascuns langa o baraca si Ficior a venit pe la spate cu o bata si i-a rupt umarul", a spus si Mokar Ianos, fost detinut politic la inchisoarea Periprava.

Spre stupefactia celor prezenti, colonelul Ion Ficior a explicat ca detinutii bolnavi primeau medicamente, iar cei in sare grava erau dusi cu un avion la spital.

"Da, de unde? Era avionul unitatii, ducea doar cadrele militare sau pe nevestele lor cand nasteau", a spus Mokar Ianos.

"Nu-i iert nici in mormant, nici pe lumea ailalta"
, a spus si Mihailescu Emanoil, fost detinut la inchisoarea Periprava.

Fostii detinuti de la Periprava, cer ca Ficior sa fie pedepsit. Unii dintre ei povestesc ca au si acum cosmaruri.

VIDEO PROTVPLUS.RO