Furtuni de zăpadă, drumuri blocate și copaci rupţi în țările din jurul României


Ultimul update: Joi 06 Februarie 2020 10:57
Data publicarii: Joi 06 Februarie 2020 08:56
Categorie: Stiri actuale

Furtuni de zăpadă, drumuri blocate de ninsori, copaci şi stâlpi rupţi de viscol, dar şi inundaţii puternice. Este tabloul din ultimele ore din țările aflate în jurul României.

Aşadar, şi în state vecine vremea extremă a provocat pagube importante şi a lăsat zeci de localităţi fără curent electric, izolate de restul lumii.

Șoferii au fost nevoiți să își abandoneze mașinile pe câmp, în nămeți. Mulți au răbufnit și au cerut explicații autorităților.

În Bosnia, autorităţile au instituit cod roşu de vreme rea în sudul şi în centrul țării, unde mai multe regiuni au fost afectate de furtuni puternice, iar drumurile au fost blocate de zăpadă şi de vehicule răsturnate. Poliţiştii au închis apoi circulaţia pe şosele.

Nedjo Licina, șofer de TIR: "Autoritățile au fost surprinse de zăpadă în februarie? Nu a fost zăpadă în noiembrie, decembrie și ianuarie... și acum avem asta? Sunt surprinși? Cred că e iresponsabilitate din partea celor de la drumuri. Dacă nu suntem în stare să curățăm drumurile, atunci măcar să punem niște polițiști pe șosea, să le închidă. Asta ar rezolva măcar o parte din problemă."

În Croaţia a nins mai puţin, dar vântul a atins viteze de până la 185 de kilometri pe oră. Iar feribotul care face legătura între insule din Marea Adriatică şi continent nu a mai plecat la drum.

Ninsorile abundente au provocat pagube serioase şi în Cehia, unde mii de gospodării au rămas fără curent electric. Copacii ruptzi de vânt au blocat mai multe şosele şi cel puţin o persoană a murit din cauza vremii extreme.

Aceeaşi situaţie şi în centrul Slovaciei, unde şoferii s-au văzut nevoiţi să se întoarcă din drum.

Localnic: "E un dezastru. Camioane abandonate peste tot, mașini care derapează.

Şofer: "Trec pe aici pentru prima oară în iarna asta. Nu știu, unele mașini s-au întors din drum, camioanele s-au întors, dar eu nici nu mă pot mișca de aici."

În vestul tării, în schimb, ploile şi vântul care a atins în unele locuri peste 85 de kilometri pe oră au făcut probleme. Mai multe localităţi din apropierea capitalei Bratislava au fost inundate.

Pompier: "Echipajul nostru a intervenit pentru evacuarea apei și am chemat un excavator la locul intervenție pentru a întări digul."

Vremea rea a dat bătăi de cap şi autorităţilor din Ungaria. Vântul a rupt copaci şi stâlpi de electricitate în mai multe regiuni ale tzării. Iar meteorologii au anunţat viteze de până la 124 de kilometri pe oră la rafală în Budapesta, un record pentru acest oraş.

VIDEO PROTVPLUS.RO