Fostul primar din Bacau Romeo Stavarache, condamnat la sase ani de inchisoare pentru luare de mita

14-07-2016 19:57


Romeo Stavarache

Fostul primar al municipiului Bacau Romeo Stavarache a fost condamnat, joi, de Tribunalul Bacau, la sase ani de inchisoare cu executare si cinci ani pedeapsa complementara prin interzicerea unor drepturi, in dosarul in care este acuzat de luare de mita.

Decizia instantei nu este definitiva.

In acelasi dosar au fost condamnati si oamenii de afaceri Liviu Goian si Vasile Liviu Cenusa la cate trei ani de inchisoare cu executare si trei ani pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi, ei fiind acuzati de complicitate la luare de mita, relateaza News.ro.

Aceeasi pedeapsa a fost dispusa si pentru Constantin Apostol, fost director general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, tot pentru complicitate la luare de mita.

Din pedepsele lui Stavarache, Goian si Cenusa vor fi deduse perioadele retinerii, a arestului preventiv si a arestului la domiciliu.

Totodata, instanta a dispus confiscarea de la Stavarache, Goian si Cenusa a sumelor de 810.670 de lei si 1.259.789,03 lei. Magistratii au mentinut masura sechestrului pentru un teren si patru corpuri de cladiri apartinand lui Stavarache pana la concurenta sumei de 2.390.459 lei.

Tribunalul Bacau a mai dispus incetarea procesului fata de Costel Casuneanu, pentru dare de mita, intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale.

Instanta a decis mentinerea controlului judiciar pentru Stavarache, Goian si Cenusa.

Decizia Tribunalului Bacau nu este definitiva, putand fi contestata in termen de zece zile de la comunicare.

Romeo Stavarache a fost trimis in judecata in 25 iulie 2014, fiind acuzat de cinci infractiuni de luare de mita dupa ce, in perioada 2008-2011, ar fi primit suma totala de 2,3 milioane de lei de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu, Liviu Vasile Cenusa si Liviu Goian, precum si de la fostul director Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est Constantin Apostol.

Stavarache a fost arestat preventiv in 1 iulie 2014 si a fost plasat in arest la domiciliu dupa doua luni, iar in 2 februarie 2015 magistratii au schimbat masura cu cea a controlului judiciar. In acest fel, primarul din Bacau si-a putut relua activitatea la Primaria Bacau, doua saptamani mai tarziu. Masura controlulul judiciar a fost mentinuta pana la inceputul lunii martie 2016, cand a fost inlocuita cu arestul la domiciliu. in aprilie, Romeo Stavarache, aflat in arest la domiciliu, a fost pus sub control judiciar de Curtea de Apel Bacau, printr-o decizie definitiva, insa instanta i-a interzis sa isi exercite functia de primar al Bacaului sau sa intre in sediile Primariei si Consiliul Local.

Romeo Stavarache a candidat ca independent la alegerile din 5 iunie pentru un nou mandat de primar al Bacaului, el obtinand 7,31% din voturi.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO