Festivalurile și concertele ar putea avea loc vara asta, fără limită de participanți. Ce măsuri se vor impune

Dată publicare: 09-03-2021 18:24
Dată actualizare: 09-03-2021 19:46


Festivalurile și concertele ar putea fi organizate în vară fără să fie impus un număr limitat de participanți.

Vor exista însă anumite condiții, spune Ministrul Culturii. Ar putea fi primiți doar cei care s-au vaccinat anti-Covid, au un test negativ sau un document care să arate că au trecut prin boală.

Sunt luate în calcul și corturi de testare rapidă la intrare. Aceste scenarii depind însă de evoluția situației epidemiologice. Chiar și așa, organizatorii de festivaluri au început pregătirile.

Festivalul de film Transilvania se pregătește pentru ediția cu numărul 20. Peste 150 de pelicule vor rula timp de 10 zile, în diferite locuri din Cluj-Napoca.

Tudor Giurgiu, președinte TIFF: „Pregătim ambele scenarii posibile, atât varianta outdoor, open air integral sau o variantă de proiecții în aer liber și proiecții indoor. Avem acum un întreg arsenal de echipamente, de lămpi, de sisteme de măsurat temperatura pe care le vom avea la dispoziție din nou pentru această ediție. Anul trecut am avut acest prag de 500 de spectatori, anul acesta mi s-ar părea firesc să fie pe la 1000 - 1500, urmărind și practica altor țări".

Acum evenimentele în aer liber sunt permise numai în județele în care incidența este mai mică sau egală cu 1,5. Numărul maxim de participanți este de 300 de persoane, cu locuri pe scaune, la o distanță de 2 metri unul față de celălalt și cu purtarea măștii de protecție.

Ministrul Culturii spune că dorește reluarea evenimentelor medii și mari, cu respectarea unor reguli clare:

Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii: „Unu, prezentarea unei adeverințe de vaccinare, o a doua ar fi prezentarea unui test negativ efectuat cu maximum 48 de ore înainte de eveniment sau prezentarea unui document care să ateste că participantul a trecut prin boală. Inclusiv varianta prin care operatorii culturali să aibă la intrare un centru de testare rapidă este una viabilă.”

Edy Chereji: „Cred că este foarte important ca și ceilalți miniștri să aibă aceeași deschidere și să vină la masa discuțiilor alaturi de noi și să putem discuta la modul concret despre ce se poate face în acest an. Timpul este încă de partea noastră".

Și organizatorii evenimentelor desfășurate în interior speră ca, până în vară, numărul de cazuri să scadă.

Marele festival de muzică George Enescu ar trebui să își deschidă porțile în 28 august. Organizatorii lucrează la mai multe scenarii. Potrivit celui mai optimist, în luna iunie va începe vânzarea de bilete. În același timp, este realizată și o platformă pe care se vor difuza concertele.

Ministerul Culturii a alocat 52 de milioane de lei pentru organizarea manifestării.

Totul depinde de situația epidemiologică din luna august, atunci când va începe a 25-a ediție a festivalului. Dacă rata de infectare la mia de locuitori va fi mai mică sau egală cu 1,5, sălile vor putea fi ocupate în proporție de 50%, dacă incidența este între 1,5 și 3, participarea este restrânsă la 30%.

În cazul în care rata va depăși pragul de 3 la mia de locuitori, situație în care se află 4 județe și Capitala în momentul de față, evenimentele în interior vor fi interzise.


VIDEO PROTVPLUS.RO