Fără nunți, botezuri şi mese festive în toată țara. Prelungirea stării de urgență, adoptată astăzi de Guvern

Ultima actualizare: 14-10-2020 09:27

Fără nunți, botezuri şi mese festive în toată țara - este decizia luată, marți seară, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a limita creşterea numărului de infectări cu noul coronavirus, până când situația se va îmbunătăți.

Iar masca va fi obligatorie peste tot, inclusiv în spațiile deschise, în localitățile unde incidența infectărilor cu virusul SARS-COV-2 depășește 3 la mia de locuitori.

În schimb, restaurantele, teatrele şi cinematografele primesc permisiunea să funcţioneze la o capacitate limitată, din nou, până la o rată de îmbolnăviri de 3 la mia de locuitori. S-au adoptat restricții și pentru campania electorală la alegerile parlamentare.

Prelungirea stării de urgență, adoptată azi de Guvern

 

De asemenea, Comitetul pentru Situații de Urgență a propus prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 15 octombie. Guvernul va adopta această hotărâre în ședința de astăzi.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: ”Evenimente private precum nunţile, botezurile, aniversările, mesele festive în spaţii deschise, precum şi în spaţii închise, sunt interzise în perioada următoare, până când va scădea numărul de persoane infectate cu noul coronavirus. Botezul de la biserică nu este inclus aici. Acolo se face şi se face cu un număr limitat de oameni. Dacă nu mă înşel este de 16 persoane. Vorbim aici de festivităţi, de mese festive, de botezuri, dar în afara lăcaşelor de cult.”

Autorităţile au mai stabilit că în localităţile în care incidența infectărilor cu SARS-COV-2 este sub 3 cazuri la o mie de locuitori este obligatoriu să purtăm masca de protecţie în zonele aglomerate. Dacă numărul infectărilor va depăşi acest prag, purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie peste tot, chiar şi în spaţiile deschise.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: ”În privința teatrelor, cinematografelor și a restaurantelor, când incidența este sub 1,5 la mie vor funcționa la capacitate de 50%, iar între 1,5 la mie și 3 la mie, vor funcționa la 30% și până la ora 23:00. Peste 3 la mie activitatea va fi sistată. Acolo unde este posibil, autorităţile pot decide să emită decizia pe incidenta şi normal ca restaurantele pot să reia activitatea şi sperăm să nu se ajungă la 3 la mie.”

Vizată de autorităţi a fost şi campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: "Referitor la campania electorală, se reduce numărul participanţilor în interior la 20 de persoane şi în exterior la 50 de persoane."

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ”Creşterea numărului de cazuri duce şi la creşterea acelui indice cumulat la 14 zile, raportat la mia de locuitori. Evoluţia, cu creşterea de cazuri noi, duce şi la restricţii.”

Guvernul urmează să adopte o nouă hotărâre, prin care va fi prelungită starea de alertă cu încă 30 de zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO