Emisiunea "Romania, te iubesc!" se intoarce. Duminica incepe un nou sezon de anchete, dezvaluiri si povesti stranse din prin toate colturile tarii. Duminica, mergem in Norvegia acolo unde mai multe familii de romani traiesc o adevarata drama.

Copiii lor au fost luati de autoritatile norvegiene in urma unor presupuse abuzuri. Notoriu este cazul familiei Bodnariu. Dupa luni grele de despartire, in sfarsit parintii si-au revazut saptamana aceasta cei cinci copii, timp de cateva ore.

Satul Redal, comuna Naustdal. Pe malul fiordului, vantul sufla cu putere. E inceputul unui uragan. Dintr-o casa se aud rugaciuni. In jurul unei mese o familie se roaga. Au fetele impietrite. Este familia sotilor Bodnariu, Marius si Ruth. De cand cei 5 copii le-au fost luati de autoritatile norvegiene timpul s-a oprit in loc aici si toata familia a fost aruncata intr-o poveste pe care n-o inteleg si din care nu stiu cum sa mai iasa. Duminica, la Romania, te iubesc sotii Bodnariu isi spun povestea.

Stam de vorba si cu autoritatile care raspund in Norvegia de protectia copilului. Anders Henriksen, director Barnevernet: “Familia este responsabila fata de copil dar sunt situatii cand statul intervine si isi asuma aceasta responsabilitate. Se intampla asta atunci cand copii sunt abuzati, neglijati sau maltratati.

Saptamana aceasta, dupa mai bine 3 luni familia Bodnariu s-a reunit pentru prima data. Copii si parinti pret de 3 ore. Cum sunt acum copiii, aflati duminica.

Tot atunci ajungem si in casele unor romani integrati in cultura si civilizatia norvegiana. Monica Eriksen conduce cel mai mare mall din Norvegia. Peste 11 milioane de oameni trec in fiecare an pragul afacerii pe care o administreaza. Are 3 copii, cetateni norvegieni pe care ii creste in traditiile din Romania.

Elvira Anderson este medic psihiatru si lucreaza cu o parte din copiii luati de autoritile norvegiene din casele parintilor. La Romania, te iubesc ne explica diferentele de cultura dintre romani si norvegieni.

Elvira Anderson: "Am ramas foarte surprinsa cand fiul meu care venea de la gradinita si tatal lui care este norvegian il intreba cu cati copii ti-ai impartit jucariile astazi. Mi-aduc aminte ca in Romania tata o intreba pe sora mea cu cati copii te-ai batut la gradinita?"

Duminica patrundem si intr-o gradinita norvegiana.

Josepha Ortiz Popescu: “Pentru 3 copii mici, cu varsta de pana la 2 ani trebuie sa fie o persoana care are grija de ei. Pentru copii cu varste curpinse intre 3 si 6 ani, un educator are grija de 6 copii. Nu mai mult. ...Vin si controleaza si daca vad ca ai mai multi copii si nu angajezi personal iti inchid gradinita.

Duminica mergem si pe strazile din Oslo, acolo la tot pasul intalnesti cersetori veniti din Romnaia. Norvegia a ajuns in ultima vreme pentru unii muma pentru altii ciuma. Duminica vedem povestile unor romani care au afaceri in “tara fiordurilor”, dar cunoastem si dramele mai multor parinti ramasi fara copiii luati de autoritati. Cine are dreptate, cum de s-a ajuns in aceasta situatie, care sunt diferentele de cultura dintre romani si norvegieni, sunt intrebari la care raspundem duminica, la Romania, te iubesc!