Eveniment organizat la Ambasada Marii Britanii, la 25 de ani dupa Revolutie. Cum isi amintesc strainii evenimentul

Ultima actualizare: 20-12-2014 08:25

Strainii se alatura romanilor pentru cinstirea celor cazuti in decembrie '89. Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si British Council au tinut sa marcheze intr-un mod special 25 de ani de la revolutia care a schimbat cursul istoriei pentru romani.

Fosti diplomati, jurnalisti sau oameni de afaceri britanici care au trait pe viu Revolutia, au impartasit amintiri ramase vii pana astazi. Imbracat intr-un pulover pe care l-a cumparat in iarna revolutiei si cu o banderola tricolora la bratul stang, Mike Brown este unul dintre strainii care au fost martori la Revolutia romaneasca. Au fost multe momentele care l-au marcat, insa unul iese in evidenta.

Mike Brown, om de afaceri: "Imi amintesc margareta alba... Erau soldati tineri urcati pe TAB si nu stiau ce sa faca. Aceasta fata a iesit din multimea stransa in jurul TAB-urilor si a spus catre soldatii tineri: 'Nu ne veti impusca, nu-i asa?'. Soldatul a spus nu! Si-a descarcat pusca si a pus glontul in buzunar. Fata a pus mana pe arma si, in teava pustii, a pus o margareta alba. Si l-a sarutat."

La evenimentul organizat de ambasada, Mike si-a adus colectia persoanala de obiecte apartinand acelei epoci. Printre ele, un drapel cu o semnificatie aparte.

Mike Brown, om de afaceri: "Drapelul l-am primit in ziua aceea de la un baiat, alaturi de o bucata de paine. L-am pastrat tot acest timp."

Jurnalistul Christopher Walker trimitea corespondente pentru The Times si povesteste si despre prima vizita a jurnalistilor in palatul dictatorului.

Christofer Walker, jurnalist: "Imi amintesc ca am vazut baia Elenei Ceausescu. Am vazut multe, dar niciodata o asemenea baie. Avea doua lebede din care curgea apa rece si calda, confectionate din aur masiv."

Si blogul ambsadorului Marii Britanii la Bucuresti s-a transformat in aceasta luna. Pagina diplomatului (http://blogs.fco.gov.uk/paulbrummell) a devenit un registru de testimoniale ale englezilor martori la revolutia romanesca.

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti: "Este un semn de respect din partea poporului englez fata de romanii care au luptat acum 25 de ani impotriva dictaturii, pentru democratie si Europa."

Miercuri dimineata, Parlamentul Romaniei se reuneste intr-o sedinta solemna dedicata implinirii a 25 de ani de la Revolutia din decembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO