"Este un mix intre Thailanda, Bosnia si India". 70 de profesori din Danemarca au venit in Romania cu un scop remarcabil

21-03-2016 18:46


70 de profesori din Danemarca au venit in Romania dornici sa inteleaga de ce fug romanii de aici si se muta in tara lor.

Au vizitat luni centrul Bucurestiului si spun ca au ramas socati de diferenta enorma dintre saraci si bogati. Apoi, au venit cu concluzia: Romania este un mix intre Thailanda, Bosnia, si India.

"Aici este ca in Bosnia. Iar asta imi aminteste de Thailanda, unde oamenii aduna gunoaie de pe strada sa le vanda."

"Arata ca in India. Este foarte urat."

Torry Kjeldsen: "M-am asteptat la un oras mult mai gri si murdar. Ce am vazut sunt exceptii.”

Peter Ridder Jensen, profesor: "Cred ca bunastarea pe care am observat-o este a unei minoritati care detine toti banii."

Pernille Ekhorst Iversen: "Este un contrast prea mare dintre saraci si bogati."

Acesti profesori ii invata pe emigranti limba daneza, dar si unele meserii. Acum au venit in Romania pentru ca, spun ei, se confrunta cu un val de emigranti romani. Inaintea noastra au fost polonezii, bosniacii si turcii.

Kaare Holst, professor: "Stim care sunt motivele pentru care vin la noi, dar am vrut sa cunoastem mai bine fenomenul."

Profesorii danezi stiau ca Stirile PRO TV au avut o campanie despre romanii din Suedia, Finlanda, tari cu un sistem social asemanator si au vrut sa afle mai multe de la Rares Nastase.

Rares Nastase, corespondent PROTV: "E surprinzator ca specialisti din mediul privat, de la universitati si colegii, deci nu autoritati daneze, vin totusi sa se intereseze in locurile natale ale emigrantilor romani. Vor sa stie cum locuiesc, de ce pleaca, e o societate egalitara si nu vor sa aiba prejudecati. Asta e de admirat."

Rikke Gawinski profesoara: "Stim doar ca vin sa munceasca, sa invete pentru ca in Danemarca sunt conditii mai bune."

Pia Stockfish, profesoara: "Observam ca unii dintre cei veniti nu sunt fericiti pentru ca au conditii proaste. Munca multa, prost platita."

In Danemarca sunt inregistrati oficial 17.000 de romani. Profesorii au in plan sa discute cu autoritatile si sa viziteze cateva regiuni de la noi.

VIDEO PROTVPLUS.RO