DIICOT a deschis dosar penal in cazul ostaticilor ucisi in Algeria

DIICOT

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a deschis un dosar penal privind incidentele din Algeria, in urma carora doi ostatici romani au fost ucisi.

"Urmare a informatiilor date publicitatii de catre Ministerul Afacerilor Externe si a materialelor publicate in mass-media nationala, referitoare la incidentele petrecute pe teritoriul Algeriei, care au generat decesul a doi cetateni romani, in conformitate cu prevederile art. 5 Cod penal, care instituie principiul realitatii legii penale, la nivelul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a fost constituit un dosar penal, sub aspectul savarsirii de infractiuni prev. de Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului." - se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Conform sursei citate, procurorii D.I.I.C.O.T. vor colabora cu toate institutiile nationale si internationale cu responsabilitati in domeniu si vor dispune masurile legale in aceasta cauza.

Doi romani si-au pierdut viata in urma atacului terorist din Algeria, in timp ce alti trei s-au salvat.

Ponta: in Algeria nu-i asa usor sa anchetezi, le urez succes procurorilor DIICOT

Citește și
Titus Corlatean
Corlatean: Informatia despre ultimul roman, pe patru canale care il depaseau pe ambasadorul Algeriei
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Premierul a declarat, ca procurorii DIICOT care au a deschis un dosar penal privind incidentele din Algeria nu vor avea "o munca usoara, pentru ca in Algeria nu-i asa usor sa ancheteze".

"Nu o sa aiba o munca usoara, pentru ca in Algeria nu-i asa usor sa anchetezi, dar le urez succes. imi doresc foarte, foarte mult si eu, pentru cele doua familii, sa se afle adevarul, exact cum a intervenit decesul celor doua victime, pentru ca, evident, in acest moment, nu doar noi, ci toate tarile care au suferit pierderi acolo, tari europene, tari asiatice, nu stim inca detalii.

A fost o operatiune militara, iar e foarte bine daca pe caile diplomatice si judiciare, pentru cele doua familii, se va stii exact ce s-a intamplat atat in locul respectiv, unde a decedat unul dintre romani, cat si mai departe, la spital, unde a decedat al doilea" a spus Victor Ponta, dupa ce a participat la sedinta Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Conform Mediafax, articolul 5 din Codul Penal se refera la realitatea legii penale si prevede ca "legea penala se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii, contra sigurantei statului roman sau contra vietii unui cetatean roman, ori prin care s-a adus o vatamare grava integritatii corporale sau sanatatii unui cetatean roman, cand sunt savarsite de catre un cetatean strain sau de o persoana fara cetatenie care nu domiciliaza pe teritoriul tari".

Conform Legii 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, terorismul reprezinta ansamblul de actiuni si/sau amenintari care prezinta pericol public si afecteaza securitatea nationala, avand urmatoarele caracteristici: sunt savarsite premeditat de entitati teroriste, motivate de conceptii si atitudini extremiste, ostile fata de alte entitati, impotriva carora actioneaza prin modalitati violente si/sau distructive; au ca scop realizarea unor obiective specifice, de natura politica; vizeaza factori umani si/sau factori materiali din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, populatiei civile sau al oricarui alt segment apartinand acestora; produc stari cu un puternic impact psihologic asupra populatiei, menit sa atraga atentia asupra scopurilor urmarite.

Aceeasi lege mai mentioneaza ca faptele savarsite de entitatile teroriste sunt sanctionate daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii: sunt savarsite, de regula, cu violenta si produc stari de neliniste, nesiguranta, teama, panica sau teroare in randul populatiei; atenteaza grav asupra factorilor umani specifici si nespecifici, precum si asupra factorilor materiali; urmaresc realizarea unor obiective specifice, de natura politica, prin determinarea autoritatilor statului sau a unei organizatii internationale sa dispuna, sa renunte sau sa influenteze luarea unor decizii in favoarea entitatii teroriste.

Actele de terorism sunt de natura transnationala, daca: sunt savarsite pe teritoriul a cel putin doua state; sunt savarsite pe teritoriul unui stat, dar o parte a planificarii, pregatirii, conducerii sau a controlului acestora are loc pe teritoriul altui stat; sunt savarsite pe teritoriul unui stat, dar implica o entitate terorista care desfasoara activitati pe teritoriul altui stat; sunt savarsite pe teritoriul unui stat, dar au efecte substantiale pe teritoriul altui stat.

Articolul 32 al legii stabileste ca reprezinta acte de terorism infractiunile de omor, omor calificat si omor deosebit de grav, prevazute in art. 174-176 din Codul penal, vatamarea corporala si vatamarea corporala grava, prevazute in art. 181 si 182 din Codul penal, precum si lipsirea de libertate in mod ilegal, prevazuta in art. 189 din Codul penal.

CITITI SI:

- Ministerul Afacerilor Externe: Un al doilea roman implicat in evenimentele din Algeria a murit

- Victor Ponta, despre al doilea roman mort: "Stiam de situatia sa dificila. Regret enorm acest lucru"

- Unul din cei 3 romani supravietuitori in Algeria: "Ne-am salvat singuri, am mers 35 km prin desert"

- Victor Ponta: Un roman si-a pierdut viata in Algeria. Nu stim cum a murit

- Cine este romanul care a murit in Algeria. Sotia insarcinata si fiul de 4 ani, coplesiti de durere

- Interviu cu George Iachim, unul dintre romanii din Algeria care au scapat pentru ca s-au ascuns. VIDEO

- AFP: Liderul rapitorilor de la complexul din Algeria a amenintat ca "detoneaza" ostaticii

- MAE: Printre ostaticii din Algeria au fost trei romani, nu doar unul. Toti sunt acum liberi

- Un ostatic roman din Algeria, eliberat. MAE a confirmat informatia

- Primele imagini VIDEO din Algeria. Cum a intervenit armata ca sa-i lichideze pe islamisti

- Ostatici in Algeria. Unul dintre prizonieri a fost fortat sa poarte un colier de explozibili la gat

- Abu al-Baraa, liderul commando-ului care a luat ostatici in Algeria, a fost ucis de armata

- Washingtonul pune la dispozitia Parisului avioane de transport pentru fortele din Mali

- Operatiunea armatei asupra complexului gazifer din Algeria s-a incheiat

- Precedentele spectaculoase ale luarii de ostatici din Algeria

- Ostatici in Algeria. Ministrul britanic de Externe anunta moartea unui englez: "Crima cu sange rece"

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Titus Corlatean a prezentat situatia din Algeria in Parlament: Noi am ramas cu mentalitate comunista
Titus Corlatean a prezentat situatia din Algeria in Parlament: Noi am ramas cu mentalitate comunista

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a prezentat in comisiile de specialitate ale Parlamentului situatia evenimentelor din Algeria, sedinta la care jurnalistii nu avut acces, la solicitarea sefului diplomatiei romane.

Corlatean: Informatia despre ultimul roman, pe patru canale care il depaseau pe ambasadorul Algeriei
Corlatean: Informatia despre ultimul roman, pe patru canale care il depaseau pe ambasadorul Algeriei

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni seara, ca informatia potrivit careia un roman a fost internat intr-un spital din Algeria a venit pe 4 canale diferite, care il depaseau pe ambasadorul algerian de la Bucuresti.

Cei doi romani ucisi in Algeria au fost repatriati in aceasta dimineata
Cei doi romani ucisi in Algeria au fost repatriati in aceasta dimineata

Trupurile celor doi romani ucisi in Algeria au ajuns in aceasta dimineata in tara. In jurul orei 7 dimineata un avion militar romanesc a aterizat la baza militara de la Otopeni, avand la bord sicriele celor doi.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.