Victor Ponta: Un roman si-a pierdut viata in Algeria. Nu stim cum a murit

×
Codul embed a fost copiat

PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa sustinuta de premierul Victor Ponta si ministrul de Externe Titus Corlatean de la sediul M.A.E. despre criza ostaticilor din Algeria.

Premierul Victor Ponta a anuntat, la sediul MAE, unde a sustinut o declaratie de presa alaturi de ministrul Titus Corlatean, ca sambata, in jurul orei 15.00, a fost confirmat faptul ca un cetatean roman si-a pierdut viata in Algeria.

"In urma cu putin timp s-a confirmat faptul ca un roman si-a piedut viata in aceste evenimente din Algeria. Vreau sa exprim condoleante si compasiune pentru familia celui care si-a pierdut viata", a spus Ponta. El a precizat ca in perioada urmatoare Guvernul va sprijini familia romanului decedat, urmand sa se ocupe de repatrierea acestuia si de tot ce va fi nevoie.

"Vreau sa va asigur de faptul ca tot ceea ce tine de ce poate face Guvernul roman in acest moment - sprijinul acordat familiei, repatrierea corpului celui decedat si toate celelalte lucuri, repet, putine, foarte putine, pe care le putem face - le vom face in zilele urmatoare”, a spus premierul.

El a aratat ca a fost instiintata in primul rand familia cetateanului roman decedat, care beneficiaza in acest moment de consiliere de specialitate, si ca nu si-ar fi iertat niciodata daca aceasta ar fi aflat din presa despre tragicul eveniment. "Ne-am facut datoria din a instiinta in primul si in primul rand familia. Nu mi-as fi iertat niciodata nici mie, nici colegilor mei daca familia ar fi aflat din presa. Am asigurat consilierea de specialitate necesara si vreau sa spun inca o data ca imi exprim compasiunea si sprijinul pentru familia victimei”, a mai afirmat premierul.

Citește și
Algeria
Un ostatic roman din Algeria, eliberat. MAE a confirmat informatia
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ponta a mai spus ca el este cel care nu a fost de acord cu furnizarea acestor informatii catre presa inainte ca familia persoanei decedate sa fie anuntata. "Eu nu am fost de acord pana cand nu am avut confirmarea despre deces, pana cand nu a avut loc actiunea finala de salvare si pana cand nu am avut confirmarea ca familia celui decedat este anuntata si consiliata", a adaugat Victor Ponta.

Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:

- Informatii referitoare la situatia romanilor din Algeria.

- "In urma cu putin timp prin structurile diplomatice ni s-a confirmat ca un cetatean roman si-a pierdut viata."

- "Imi exprim compasiunea si sprijinul pentru familia victimei."

- "Vestea buna confirmata tot prin structurile diplomatice, se refera la unul dintre cei 5 cetateni romani aflati in zonele de conflict, a fost eliberat de armata algeriana. Autoritatile romane fac toate eforturile pentru a afla starea sa exacta."

- "Cei trei cetateni romani eliberati anterior sunt in custodia autoritatilor romane. Al patrulea va urma aceeasi procedura."

- "Autoritatile romane au colaborat in primul rand cu misiunile diplomatice din zona."

- "Vreau sa precizez, evident si presedintele tarii a fost informat tot timpul, am vorbit si in urma cu cateva minute. "

- "Inca de anul trecut, imediat dupa atentatul terorist din tara vecina din Bulgaria am luat masuri pentru a sprijini serviciile de informatii, structurile, la fel vom face si in perioada care urmeaza. Nu exista in acest moment nicio informatie care sa arate ca este in pericol securitatea Romaniei."

CITESTE SI: Surse: Sapte ostatici straini au fost ucisi in Algeria, intr-un asalt final impotriva jihadistilor

Ministrul de Externe, Titus Corlatean:

- "In urma cu jumatate de ora am avut a patra sau a cincea convorbire telefonica cu ministrul din Algeria. Discutia ultima cu ministrul de externe algerian ne-a adus din pacate vestea cea proasta. "

- "Operatiunea din Algeria este practic terminata."

- "Celula de criza care a fost constituita inca de la inceput, cu o compozitie pe care cunoastei, ca institutii, si-a facut pe deplin datoria. Spun asta cu deplin respect pentru presa care in general a inteles mesajul nostru, apelul de a dovedi rezerve in mesajele publice."

- "Ceea ce s-a intamplat acum intr-o zona indepartata fata de Romania, ceea ce s-a intamplat in mali, iata, ne afecteaza pe noi toti. Este datoria Romaniei in cadrul UE si a parteneriatului international sa contribuie la combaterea terorismului international."

Victor Ponta:

- "Foarte multe detalii legate de numele persoanelor nu se pot da in acest moment. nu am fost de acord sa se faca niciun fel de comunicare finala pana cand nu am avut confirmarea in urma cu o ora ca familia a aflat si a beneficiat de consiliere psihologica. Lucrul asta s-a intamplat in urma cu o ora."

Titus Corlatean:

- "Dupa izbucnirea crizei, pe canale oficiale, toate datele au mers pe directia a 5 romani care se aflau acolo. Nu avem acum alte date care sa arate altceva. Sunt alti romani care se afla in alte zone, nu au legatura cu zona atacata."

- "Nu avem date cu privire la modul in care s-a intamplat aceasta drama."

- "Cred ca din ceea ce s-a intamplat ar trebui cu totii sa tragem niste concluzii."

- "Va sigur ca familiile romanilor au fost in permanent contact cu celaula MAE, cu celula de criza, cu reprezentantii romani ai companiei angajatoare si ca in permanenta am incerca sa inspiram, incredere ca facem tot ce se poate."

Victor Ponta:

- "Am avut informatia in urma cu o ora si jumatate, confirmarea privind decesul, am mers pe procedura informarii familiei si pe informarii dumneavoastra.

- Sedinta CSAT este confirmata pentru data de 15, sper sa nu gresesc."

Titus Corlatean:

 - "Cei care sunt la munca in Algeria. Putem sa ne imaginam, in functie de intrari, iesiri.... Avem asa o anumita dinamica, dar este un flux, este o circulatie, este foarte greu sa stim numarul."

- "In legatura cu primii trei romani, sunt in contact direct cu autoritatile romane si sunt in curs de desfasurare procedurile de repatriere. Vreau sa respectam dreptul famililor de a se bucura de intoarcerea celor 3."

- "In anumite cazuri, repatrierea s-a facut cu sprijinul companiilor angajatoare. Iar acolo unde aterizeaza sa fie preluati de consuli."

- "Noi sa suportam toate costurile repatrierii. Asta sa fie ultima problema, important este sa se intoarca cu bine acasa."

Victor Ponta

- "Eu am venit sa-i laud pe cei din celula de criza pentru munca de 24 de ore din 24. Si-au facut datoria fara niciun fel de repros."

- "Se discuta in CSAT ca Romania sa ramana implicata in combaterea terorismului international. Terorismul se combate zi de zi."

- "Vreau sa transmit un mesaj de responsabilitate, nu de panica. Nici nu putem ignora in ce lume traim, aici cetatenii sa zic pot sa faca foarte putin. Nu aveau ce sa faca cei 5 cetateni acolo, bietii de ei, insa ce pot face autoritatile romane este sa puna umarul la un efort international."

- "Decizia de principiu este a tuturor responsabililor din Romania, presedinte, Guvern, aceea de a fi solidari cu partenerii nostri europeni in Mali. Insa decizii concrete vom lua in cadrul CSAT-ului. Domnul Corlatean nu a  vorbit degeaba, el are tot sprijinul nostru."

CITITI SI:

- MAE: Printre ostaticii din Algeria au fost trei romani, nu doar unul. Toti sunt acum liberi
-
Un ostatic roman din Algeria, eliberat. MAE a confirmat informatia
-
Primele imagini VIDEO din Algeria. Cum a intervenit armata ca sa-i lichideze pe islamisti
-
Ostatici in Algeria. Unul dintre prizonieri a fost fortat sa poarte un colier de explozibili la gat
-
Abu al-Baraa, liderul commando-ului care a luat ostatici in Algeria, a fost ucis de armata
-
Washingtonul pune la dispozitia Parisului avioane de transport pentru fortele din Mali
-
Operatiunea armatei asupra complexului gazifer din Algeria s-a incheiat
-
Precedentele spectaculoase ale luarii de ostatici din Algeria
-
Ostatici in Algeria. Ministrul britanic de Externe anunta moartea unui englez: "Crima cu sange rece"

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
MAE: Printre ostaticii din Algeria au fost trei romani, nu doar unul. Toti sunt acum liberi
MAE: Printre ostaticii din Algeria au fost trei romani, nu doar unul. Toti sunt acum liberi

Printre ostaticii din Algeria s-au aflat trei romani, nu doar unul. Dar vestea buna este ca toti sunt liberi, paziti acum de armata algeriana si asteapta sa se intoarca in tara.

Un ostatic roman din Algeria, eliberat. MAE a confirmat informatia
Un ostatic roman din Algeria, eliberat. MAE a confirmat informatia

MAE confirma eliberarea cetateanului roman in legatura cu care au existat informatii potrivit carora a fost ostatic in Algeria, acesta aflandu-se in prezent in custodia Ambasadei Romaniei la Alger, starea sa de sanatate fiind buna.

Ostatici in Algeria. Unul dintre prizonieri a fost fortat sa poarte un colier de explozibili la gat
Ostatici in Algeria. Unul dintre prizonieri a fost fortat sa poarte un colier de explozibili la gat

Guvernul algerian nu a furnizat vreun bilant al pretului platit de catre ostatici, limitandu-se sa anunte un "numar important de ostatici eliberati si, din nefericire, cativa morti si raniti".

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.