AFP: Liderul rapitorilor de la complexul din Algeria a amenintat ca "detoneaza" ostaticii


Ultimul update: Miercuri 23 Ianuarie 2013 06:48
Data publicarii: Duminica 20 Ianuarie 2013 14:10
Categorie: Stiri externe
Algeria

Presupusul lider al rapitorilor de la un complex de exploatarea gazelor, in Algeria, a amenintat ca va "detona" ostaticii daca armata algeriana se apropie prea mult de uzina relateaza AFP.

Intr-o inregistrare difuzata sambata si difuzata de catre agentia mauritana de presa ANI, Abdelrahmane, alias "Nigerianul", presupusul lider al comandoului alcaruit din aproximativ 40 de persoane, a anuntat, de fapt joi, ca armata algeriana incercuia complexul de la In Amenas (la 1.300 de kilometri sud-est de Alger), dupa ce a efectuat primul asalt.

Potrivit lui Abdelrahmane, jumatate dintre rapitori si 35 de ostatici au fost ucisi in acest asalt. "Anumiti ostatici sunt inca in viata si sunt retinuti de catre unii dintre fratii nostri in complexul de exploatarea gazelor, Allah fie laudat", declara el, potrivit unei traduceri efectuate de SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste.

"Pe Allah, ii vom detona daca armata algeriana se apropie de noi", a avertizat el. Forte speciale din cadrul armatei algeriene au lansat asaltul final sambata, punand capat unei spectaculoase luari de ostatuci care a antrenat moartea a 23 de cetateni straini si algerieni, dintre care sapte au fost executati de catre rapitori.

Mai multi fugari au povestit ca ostaticii au fost obligati sa poarte centuri de explozibili si au fost urcati in camioane-capcana. Intre ostaticii confirmati morti pana sambata de catre tarile lor figureaza cetateni din Franta, Statele Unite, Romania si Marea Britanie.

Abdelrahmane este considerat unul dintre locotenentii algerianului Moktar Belmokhtar. Acest fost lider Al-Qaida in Magrebul Islamic (AQMI) a revendicat luarea de ostatici in numele gruparii sale, "Semanatari cu sange".

Moktar Belmokhtar a declarat ca luarea de ostatici reprezinta, intre altele, o masura de represalii fata de o interventie militara franceza in Mali, care a beneficiat de o sustinere logistica din partea Algerului.

 

 

CITITI SI:

-Interviu cu George Iachim,unul dintre romanii din Algeria care au scapat pentru ca s-au ascuns.VIDEO

- Victor Ponta: Un roman si-a pierdut viata in Algeria. Nu stim cum a murit

- MAE: Printre ostaticii din Algeria au fost trei romani, nu doar unul. Toti sunt acum liberi
-
Un ostatic roman din Algeria, eliberat. MAE a confirmat informatia
-
Primele imagini VIDEO din Algeria. Cum a intervenit armata ca sa-i lichideze pe islamisti
-
Ostatici in Algeria. Unul dintre prizonieri a fost fortat sa poarte un colier de explozibili la gat
-
Abu al-Baraa, liderul commando-ului care a luat ostatici in Algeria, a fost ucis de armata
-
Washingtonul pune la dispozitia Parisului avioane de transport pentru fortele din Mali
-
Operatiunea armatei asupra complexului gazifer din Algeria s-a incheiat
-
Precedentele spectaculoase ale luarii de ostatici din Algeria
-
Ostatici in Algeria. Ministrul britanic de Externe anunta moartea unui englez: "Crima cu sange rece"

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO