Washingtonul pune la dispozitia Parisului avioane de transport pentru fortele din Mali


Ultimul update: Luni 21 Ianuarie 2013 06:46
Data publicarii: Vineri 18 Ianuarie 2013 08:13
Categorie: Stiri externe
Hillary Clinton

Statele Unite au acceptat joi sa puna la dispozitia Frantei avioane de transport pentru a sustine interventia in Mali, dar analizau in continuare o cerere privind realimentarea in zbor, au anuntat oficiali militari americani, relateaza AFP.

"Am acceptat sa ajutam francezii cu transportul aerian", a declarat unul dintre ei pentru AFP.

Un alt oficial militar a precizat ca Comandamentul insarcinat cu transporturile (TRANSCOM) si Comandamentul pentru Africa (AFRICOM) lucreaza, in prezent, asupra detaliilor operationale cu Franta. "Sustinem operatiunea franceza in Mali cu informatii si transport aerian", a declarat anterior secretarul de Stat Hillary Clinton.

Incepand de la lansarea operatiunii sale vizand sustinerea armatei din Mali sa respinga inaintarea islamistilor catre partea de sud a tarii, aflata in continuare sub controlul Guvernului de la Bamako, Parisul a solicitat Washingtonului sa ii acorde o sustinere in materie de informatii, transport aerian si realimentare in zbor.

Casa Alba, care a declarat ca impartaseste "obiectivul francez de a impiedica teroristii sa beneficieze de un sanctuar in regiune", a pus rapid la dispozitia Parisului informatii.

Niciun detaliu nu a fost furnizat cu privire la originea acestor informatii - sateliti de spionaj sau avioane fara pilot de observatie. In ceea ce priveste transportul de materiale in contul fortelor franceze si realimentarea in zbor a avioanelor, Pentagonul si Departamentul de Stat trebuie sa asigure cadrul juridic pentru o astfel de operatiune, pentru a nu incalca nicio lege americana.

Acest lucru ce explica timpul acordat aprobarii oficiale a cererii privind transportul aerian si faptul ca cea privind realimentarea in zbor este inca in faza de studiu, a precizat un oficial militar.

Intrebat despre acest aspect miercuri, in cadrul unei vizite la Roma, seful Pentagonului Leon Panetta a preferat sa rada. "De-ndata ce ma intorc, am de-a face cu un grup de juristi", a spus el.

SUA nu au fost informate despre interventia algeriana la complexul cu ostatici

Statele Unite nu au fost informate in avans despre intentia autoritatilor algeriene de a efectua o operatiune cu scopul de a incerca sa elibereze ostaticii, detinuti de o grupare cu legaturi cu Al-Qaida, in complexul de exploatare a gazelor, a declarat un oficial american pentru AFP.

"Nu eram la curent cu interventia in avans", a declarat el, adaugand ca oficiali americani "au incurajat puternic" autoritatile algeriene sa trateze securitatea ostaticilor ca prioritara.

Armata algeriana a lansat joi un asalt impotriva unui complex de exploatare a gazelor, in estul tarii, unde extremisti islamisti au luat ostatice numeroase persoane, inclusiv straini, ca represalii fata de interventia militara franceza in Mali. Guvernul algerian nu a furnizat un bilant asupra tributului platit de ostatici, limitandu-se sa anunte un "numar important de ostatici eliberati si, din pacate, cativa morti si raniti".

Exprimandu-si ingrijorarea, Casa Alba a declarat anterior ca va "incerca sa obtina clarificari" de la Guvernul algerian.

"Suntem, desigur, ingrijorati cu privire la informatiile privind pierderi de vieti" umane in cursul acestei operatiuni, a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Obama, Jay Carney, care a notat totodata ca "cele mai bune informatii de care dispunem la ora actuala arata ca cetateni americani figureaza printre ostatici".

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO