Primele imagini VIDEO din Algeria. Cum a intervenit armata ca sa-i lichideze pe islamisti

×
Codul embed a fost copiat

"S-a tras mult in reprize", a declarat vineri dimineata un cetatean francez, care a ramas ascuns sub pat timp de 40 de ore, evitand astfel sa fie luat ostatic in Algeria, unde armata algeriana a efectuat un asalt masiv impotriva comandoului rapitorilor.

In imaginile video transmise de televiziunea de stat din Algeria sunt surprinse fortele armate de interventie, care sunt formate din cateva tancuri si blindate de lupta.

 

"S-a tras mult in reprize", a declarat pentru postul de radio Europe1 Alexandre Berceaux, un francez, salariat al companiei CIS Catering, care sustine ca se afla "la baza Sonatrach de la In Amenas".

"Exista teroristi morti, expatriati, localnici", a spus el, fara sa poata preciza daca operatiunea militara continua vineri dimineata. In cursul luarii de ostatici, miercuri, dimineata, "am auzit enorm de multe focuri de arma. Tocmai se dadea o alarma care ne anunta sa ramanem in locul in care ne aflam. Nu stiam daca era un exercitiu sau daca era reala", a continuat el.

Citește și
Abu al-Baraa
Abu al-Baraa, liderul commando-ului care a luat ostatici in Algeria, a fost ucis de armata
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Nimeni nu se astepta. Instalatia era protejata. Sunt forte militare la fata locului", a continuat francezul. "Am ramas ascuns timp de aproape 40 de ore in camera mea. Am stat sub pat. Am pus scanduri cam peste tot, in caz de nevoie. Aveam putina mancare, ceva de baut, nu stiam cat timp va dura", a adaugat Berceaux, care crede ca a fost salvat de militari algerieni.

"Erau militari imbracati in verde. Cred ca erau militari algerieni", a spus francezul, aflat in continuare sub soc. "Erau cu colegi. Asa i-am recunoscut. Altfel nu as fi deschis niciodata", a adaugat acest martor, care s-a ascuns in timpul luarii de ostatici, la o distanta de "cateva minute pe picioare de locul unde se aflau teroristii".

"Aveam informatia potrivit careia exista un ranit in camara restaurantului, ieri (joi) dimineata. Mai intai am gasit trei englezi, care erau ascunsi in tavanul fals, plus aceasta persoana ranita, care a fost trimisa direct la spital", a adaugat el.

"Cred ca exista si alte persoane ascunse. Acolo sunt pe cale sa efectueze o numaratoare", a mai spus Alexandre Berceaux.

Vineri dimineata, niciun bilant oficial exact nu a fost dat publicitatii referitor la aceasta operatiune militara, despre care nu se stia daca a fost incheiata joi seara, la complexul de la In Amenas, in Sahara, la aproximativ 1.300 de kilometri sud-est de capitala, asa cum a anuntat agentia algeriana de presa APS.

Surse: Un grup de teroristi s-a ascuns in complexul gazifer din Algeria

Un grup de atacatori islamisti s-a ascuns vineri in complexul de exploatare a gazelor naturale din Sahara algeriana. Anuntul a fost facut de catre o sursa din cadrul serviciilor de securitate, citata de AFP.

"Inca mai este un grup terorist ascuns" in complexul din In Amenas, situat la aproximativ 1.300 de kilometri sud-est de Alger, nu departe de frontiera libiana, a anuntat aceasta sursa pentru AFP, explicand ca este "dificil de vorbit despre o operatiune in desfasurare".

La Londra, Ministerul britanic de Externe a anuntat anterior intr-un comunicat ca "incidentul terorist este in desfasurare".

Sursa algeriana: Bilantul asaltului militar din Algeria anuntat de islamisti este "fantezist"

Bilantul asaltului militar anuntat de islamistii care au luat ostatice zeci de persoane la un complex de exploatare a gazelor naturale din Sahara algeriana este "fantezist", a declarat vineri o sursa din cadrul serviciilor de securitate algeriene, citata de AFP.

Un purtator de cuvant al islamistilor, citat de agentia mauritana ANI, a declarat ca operatiunea s-a soldat cu aproximativ 50 de morti, joi, respectiv 34 de ostatici si 15 rapitori, si a amenintat ostaticii supravietuitori.

Autoritatile algeriene au afirmat ca asaltul s-a soldat cu victime, dar nu a oferit niciun bilant.

Incidentul terorist din Algeria continua, anunta Londra

"Incidentul terorist din Algeria continua", unde armata algeriana a intervenit joi incercand sa elibereze numerosi ostatici retinuti intr-un complex de exploatare a gazelor naturale, a anuntat vineri dimineata Foreign Office, relateaza AFP.

"Incidentul terorist continua", iar seful Guvernului britanic David Cameron va prezida vineri o noua reuniune de criza cu ministri din domeniul securitatii, la Londra, anunta Ministerul britanic de Externe intr-un comunicat. Comitetul "Cobra", care s-a reunit de doua ori joi, "va continua sa se reuneasca atat timp cat va dura criza", a adaugat ministerul.

Cetateni britanici figureaza intre numeroase persoane luate ostatice de o grupare afiliata Al-Qaida, miercuri, la o instalatie de exploatare a gazelor, in Sahara algeriana, a anuntat Londra. Un britanic a fost ucis miercuri, in cursul atacului.

"Asa cum au spus premierul (David Cameron) si ministrul de Externe (William Hague), din cate stim, din informatii comunicate de catre Guvernul algerian, un britanic a fost ucis. Nu suntem in masura sa sa oferim mai multe informatii in acest stadiu. Dar premierul a avertizat ca este necesar sa ne asteptam la vesti proaste", a repetat vineri Ministerul de Externe.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ostatici in Algeria. Unul dintre prizonieri a fost fortat sa poarte un colier de explozibili la gat
Ostatici in Algeria. Unul dintre prizonieri a fost fortat sa poarte un colier de explozibili la gat

Guvernul algerian nu a furnizat vreun bilant al pretului platit de catre ostatici, limitandu-se sa anunte un "numar important de ostatici eliberati si, din nefericire, cativa morti si raniti".

Abu al-Baraa, liderul commando-ului care a luat ostatici in Algeria, a fost ucis de armata
Abu al-Baraa, liderul commando-ului care a luat ostatici in Algeria, a fost ucis de armata

Abu al-Baraa, liderul commando-ului care a luat ostatici, miercuri, sute de persoane, printre care si straini, la un complex gazifer din Algeria a fost ucis joi.

Washingtonul pune la dispozitia Parisului avioane de transport pentru fortele din Mali
Washingtonul pune la dispozitia Parisului avioane de transport pentru fortele din Mali

Statele Unite au acceptat joi sa puna la dispozitia Frantei avioane de transport pentru a sustine interventia in Mali, dar analizau in continuare o cerere privind realimentarea in zbor, au anuntat oficiali militari americani, relateaza AFP.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.