Operatiunea armatei asupra complexului gazifer din Algeria s-a incheiat

×
Codul embed a fost copiat

PROTV NEWS a transmis LIVE declaratiile de presa de la sediul MAE. Situatie de criza in Alegeria, cu efecte pana la Bucuresti. Un roman a fost luat ostatic de o grupare terorista, alaturi de alti 40 de cetateni straini si de zeci de localinici.

 

Cronologia evenimentelor, 17 ianuarie 2013:

23:16 Asaltul realizat de fortele speciale ale armatei algeriene pentru a elibera ostaticii luati de un grup islamist, miercuri, la un complex gazifer din centru-estul Algeriei s-a incheiat joi seara, conform prefecturii regionale citate de agentia nationala de presa, transmite AFP. Niciun bilant al acestei operatiuni nu a fost dat de o sursa oficiala.

18:39 Aproximativ 20 dintre ei au reusit sa evadeze, insa Ministerul Afacerilor Externe nu poate sa confirme daca al nostru se afla printre ei. Atacatorii au cerut oprirea bombardamentelor din Mali, dar autoritatile au raspuns in forta si au provocat o baie de sange.

Citește și
Avion
Conflictul armat din Mali. SUA sunt pregatite sa ofere Frantei ajutor "logistic"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

In schimbul de focuri, au cazut si 35 dintre prizonieri. Operatiunea este in derulare si la aceasta ora.

''Au atacat ambele cladiri in acelasi timp si au reusit sa patrunda inauntru. Apoi ne-au adunat pe toti la un loc'', a declarat un ostatic prin telefon.

Sunt primele informatii furnizate chiar de unul dintre ostatici. Acesta a povestit cum aproximativ 20 de atacatori algerieni s-au napustit in complexul petrolier. Printre prizonieri se afla si un roman. Unora. teroristii le-au pus centuri cu explozibil la brau.

''Inainte de toate, va rog sa spuneti tuturor ca am fost tratati bine si ca cer armatei algeriene sa nu intervina, altfel ne arunca in aer'', a declarat omul speriat.

In complexul petrolier din In Amenas, situat in estul Algerului, se aflau in jur de 180 de muncitori, printre care 41 de cetateni straini. Imediat dupa atac, armata a inconjurat locul.

Teroristii au comunicat presei actiunea lor. "O grupare islamista numita Qatiba sustine ca este autoarea atacului, dar acest lucru nu s-a confirmat. Este afiliata al-Qaida din Maghrebul islamic, care opereaza in tot nordul Africii'', a transmis Dan Rivers, corespondent CNN.

Rapitorii sustineau ca au luat ostaticii pentru a opri bombardamentele din Mali - operatiune antiterorista declansata de Franta acum o saptamana.

S-au aflat si nationalitatile celor 41 de cetateni straini: americani, britanici, francezi, japonezi, malaezieni, irlandezi si un roman.

"Ministerul Afacerilor Externe a decis constituirea unei celule de criza la nivelul MAE, care se afla in contact permanent cu autoritatile romane competente", a declarat Robert Cazanciu, secretar general al MAE.

Cele trei companii care detin complexul petrolier, una britanica, una norvegiana si cea de-a treia algeriana, au cerut discretie. Niciun fel de informatii privind identitatea ostaticilor nu a fost facuta publica.

Prima veste buna a venit in jurul pranzului: aproximativ 20 dintre muncitori au reusit sa evadeze.

Apoi insa, rapitorii au incercat sa mute o parte dintre ostatici. 35 de muncitori paziti de 15 teroristi au plecat intr-un convoi. Armata algeriana a atacat din elicoptere si i-a ucis pe toti.

Dupa aceasta "baie de singe", militarii algerieni au reusit sa elibereze 4 ostatici: doi britanici, un kenyan si un francez. S-a zvonit ca si romanul ar fi scapat, insa informatia nu este sigura.

Atacul a fost o reactie brutala, dar necesara sunt de parere specialistii.

In aceasta dupa-amiaza, 7 cetateni straini si un numar neprecizat de algerieni mai ramasesera ostatici in complexul petrolier.

Algeria este al doilea furnizor de energie, dupa Rusia, Europa consumand 40% din exporturile lor. Asadar, spun expertii in politica externa, intersele occidentale in zona sunt uriase. Ceea ce inseamna ca atacul, pe de o parte, a fost aprobat tacit de fortele NATO, iar pe de alta parte ar fi putut fi un semnal foarte clar ca guvernul algerian nu tolereaza asemenea acte teroriste si nu lasa loc de negociere.

ora 18:04 Armata algeriana a preluat in totalitate controlul asupra complexului In Amenas, unde a avut loc luarea de ostatici, anunta site-ul algerian de stiri TSA.

Armata algeriana a intervenit joi, in doua randuri, pentru a prelua controlul asupra complexului. Nu se cunoaste cu exactitate numarul victimelor.

Conform presei, cel putin 34 de ostatici straini si 15 rapitori ar fi fost ucisi. Sute de ostatici algerieni si cativa occidentali au reusit sa fuga.

La aceasta ora celula de criza creata aici la Ministerul Afacerilor Externe este inca activa. Singura informatie concreta este ca printre ostatici din Algeria se afla si un roman. Din cauza faptului ca situatia s-a schimbat de la o ora la alta si este in continuare tensionata si informatiile care vin dinspre Algeria sunt fie contradictorii fie neconfirmate oficial.

Asadar cetateanul roman se poate afla in oricare dintre situatiile descrise mai sus. Poate fi printre strainii eliberati cu ajutorul armatei algeriene, ori printre cei care au reusit sa evadeze. Nu este insa exclus nici ca el sa fi fost ucis. Va vom tine la curent cu informatiile noi care vor aparea despre roman, inclusiv pe siteul nostru...
Mai trebuie spus si faptul ca aceasta criza din Algeria a produs si efecte economice la nivel international.

Algeria furnizeaza gaze naturale catre tari ca Franta, Spania, Turcia Italia si Marea Britanie.

Primele efecte ale crizei s-au simtit deja, in Italia, unde fluxul de gaze naturale s-a diminuat.

Iar o companie petroliera spaniola, CEPSA, a inceput sa-si evacueze angajatii de la sediul din Algeria, din motive de securitate.
 

ora 16:55 Cei patru ostatici straini eliberati joi de militarii algerieni sunt doi britanici, un kenyan si un francez, sustine agentia algeriana APS, citata de AFP.

ora 16:50 Patru ostatici straini au fost eliberati, joi, in cadrul unei operatiuni lansate de catre armata algeriana impotriva unei grupari islamiste care detine aproximativ 40 de straini la complexul de exploatare a gazelor din Algeria, a anuntat agentia nationala APS, citata de AFP.

Agentia algeriana citeaza surse locale care confirma informatiile anuntate de Londra si Paris privind o operatiune a armatei impotriva rapitorilor.

ora 16:45 Premierul britanic, David Cameron, a convocat, joi, o reuniune de criza privind ostaticii din Algeria si a asigurat ca intretine relatii stranse cu Guvernul algerian, caruia ii va propune ajutorul sau, in caz de nevoie, relateaza AFP.

ora 16:30 Informatiile privind numarul ostaticilor ucisi in raidul aerian sunt contradictorii. Conform Al Jazeera, 35 de ostatici si 15 rapitori au fost ucisi in raidul aerian algerian.

ora 16:24 Doi americani, trei belgieni, un japonez si un britanic au ramas ostatici dupa interventia Fortelor Aeriene algeriene, afirma surse citate de agentia mauritana ANI.

ora 16:11 Sase ostatici straini si opt rapitori au fost ucisi in raidul Fortelor aeriene algeriene care a vizat complexul de gaze In Amenas din Algeria, iar 180 de ostatici, toti algerieni, ar fi scapat, afirma surse citate de BBC News online.

ora 15:35 Marea Britanie confirma ca are loc o operatiune militara la complexul In Amenas din estul Algeriei, unde sunt tinuti ostatici zeci de occidentali, informeaza BBC News online.

ora 15:30 Algeria a fost implicata fara voia ei in conflictul din Mali, ca urmare a luarii de ostatici straini de catre o grupare afiliata Al-Qaida, ca represalii pentru sustinerea logistica algeriana acordata interventiei franceze din Mali, relateaza AFP.

ora 15.20 Treizeci si cinci de ostatici si 15 rapitori au fost ucisi la complexul de exploatare a gazelor din Algeria, anunta surse citate de postul Al Jazeera.

ora 14.30 Presedintele Traian Basescu a fost informat de miercuri despre situatia rapirilor din Algeria, Presedintia tine legatura cu celula de criza constituita la nivelul MAE, iar seful statului este informat in permanenta despre situatia rapitilor, potrivit purtatorului de cuvant al presedintelui.

"Domnul presedinte Traian Basescu a fost informat de ieri despre situatia rapirilor din Algeria. Administratia Prezidentiala tine legatura in permanenta cu celula de criza constituita la nivelul MAE, iar domnul presedinte este informat in permanenta despre situatia rapitilor", a declarat purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea.

ora 14.05 Sinteza declaratiilor de la sediul MAI:

- "In cursul diminetii de ieri ambasada Romaniei din Alger a informat autoritatile romane cu privire la desdfasurarea unor evenimente de tip armat, in zona de este a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se afla un complex petrolier, operat de o companie multinationala. Potrivit informatiilor furnizate de autoritatile algeriene a rezultat ca un numar neprecizat de cetateni din mai multe state, printre care si Romania, angajati ai companiei, sunt tinuti ostatici de initiatorii atacului armat.

- Urmare a informatiilor primite din Alger, ministrul Afacerilor Externe a decis constituirea la nivelul MAE a celulei de criza, care se afla in contact permanent cu autoritatile romane competente.

- Ambasadorul algerian la Bucuresti a fost convocat la MAE pentru a stabili cele mai adecvate forme de cooperare.

- In acest moment nu putem furniza detalii suplimentare. Facem apel la dvs ca in orice alta situatie de criza de a trata acest subiect cu intelegere. Nu este un apel formal. "

CITESTE SI: Precedentele spectaculoase ale luarii de ostatici din Algeria

ora 13.45 Purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava, a declarat, ca s-a constituit o celula de criza in legatura cu rapirile din Algeria, la nivelul institutiilor abilitate din cadrul sistemului national de prevenire si combatere a terorismului.

Sava a mentionat ca a fost constituita o celula de criza la nivelul institutiilor abilitate din sistemul national de prevenire si combatere a terorismului. El a mai precizat ca astfel de masuri sunt luate in situatii exceptionale in care sunt implicati cetateni romani.

Sava a mentionat ca nu poate face declaratii suplimentare, insa la MAE va fi sustinuta o conferinta de presa in actualul context.

ora 13.30 Cinsprezece straini, inclusiv un cuplu de francezi, care erau tinuti ostatici de islamisti la o instalatie in domeniul exploatarii gazelor, in Algeria, au reusit sa scape. Anuntul a fost facut de postul privat algerian Ennahar, citand o "sursa oficiala", relateaza AFP.

"Cincisprezece straini, inclusiv un cuplu de francezi, au reusit sa le scape rapitorilor", a anuntat postul de televiziune. sefa postului, Anis Rahmani, a declarat pentru AFP ca citeaza o "sursa oficiala". Ambasada Frantei a refuzat sa confirme aceasta informatie.

ora 13.06 Purtatorul de cuvant al MAE, Ovidiu Dranga, a declarat ca institutia sa verifica informatia privind posibila rapire a unui cetatean roman in Algeria.

"Verificam, inclusiv prin Ambasada Romaniei in Algeria, informatia aparuta privind posibila rapire a unui cetatean roman. In masura in care vom avea informatii suplimentare despre aceasta informatie, le vom comunica cat mai prompt", a declarat oficialul MAE.

Un roman, printre ostaticii din Algeria

Abu al-Baraa a dat asigurari postului de televiziune din Qatar ca numarul "ostaticilor este in jur 41" si ca acestia provin din 11 tari, si anume Norvegia, Franta, Statele Unite, Marea Britanie, Romania, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia si Germania.

Rapitorii vor retragerea armatei algeriene, care a incercuit acest complex in domeniul exploatarii gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri, a declarat el pentru Al-Jazeera. "Cerem retragerea armatei algeriene pentru a permite lansarea de negocieri" cu privire la ostatici, a declarat acest rapitor.

El a adaugat ca armata algeriana a tras in directia instalatiei, ranind un ostatic japonez. Autoritatile franceze au afirmat joi ca "nu au confirmarea" prezentei unor cetateni francezi in randul ostaticilor din Algeria.

Fortele de ordine incercuiau joi o instalatie in domeniul exploatarii gazelor, in partea central-estica a Algeriei, unde o grupare islamista cu legaturi Al-Qaida detine ostatici straini si cere oprirea interventiei militare franceze in Mali, o tara vecina.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Ostatici in Algeria. Ministrul britanic de Externe anunta moartea unui englez:
Ostatici in Algeria. Ministrul britanic de Externe anunta moartea unui englez: "Crima cu sange rece"

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a confirmat joi moartea unui englez care se afla in grupul de ostatici straini din Algeria.

Conflictul armat din Mali. SUA sunt pregatite sa ofere Frantei ajutor
Conflictul armat din Mali. SUA sunt pregatite sa ofere Frantei ajutor "logistic"

Statele Unite sunt pregatite sa furnizeze Frantei un "ajutor logistic" si un ajutor in materie de informatii pentru interventia sa militara impotriva islamistilor armati din Mali.

Japonezii cer ajutorul UE pentru rapirile comise de Phenian:
Japonezii cer ajutorul UE pentru rapirile comise de Phenian: "Una dintre victime e din Romania"

Un grup format din rudele japonezilor rapiti de Coreea de Nord au cerut ajutorul Uniunii Europene pentru a sprijini salvarea acestora, afirmand ca una dintre victime ar putea fi din Romania, tara membra UE.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.