Precedentele spectaculoase ale luarii de ostatici din Algeria

Ultima actualizare: 20-01-2013 07:06
Ostatic in Algeria

Luarea de ostatici de la platforma de gaz din Algeria se inscrie intr-o lista lunga de operatiuni similare, spectaculoase si adeseori mortale, dar cu motivatii diverse, relateaza AFP.

- 16 ianuarie 2013: Aproximativ 41 de occidentali si 150 de algerieni au fost retinuti de combatanti care au legaturi cu Al-Qaida la un complex gazifer din In Amenas (partea central-estica a Algeriei, in apropiere de frontiera libiana), exploatat de Sonatrach (Algeria), BP (Marea Britanie) si Statoil (Norvegia).

- 1-3 septembrie 2004: intr-o scoala din Beslan (Osetia de Nord), un comando cecen ia ostatice aproximativ 1.200 de persoane, dintre care copii, parinti si profesori. Asaltul fortelor ruse se soldeaza cu moartea a 331 de persoane, dintre care 186 de copii si 31 de rapitori, precum si cu ranirea altor 400 de persoane.

- februarie/martie 2003: in Sahara algeriana, 32 de turisti din Germania, Elvetia, Olanda si Austria sunt rapiti in mai multe grupuri de miscarea islamista algeriana GSPC (Grupul slafist pentru predica si lupta). O ostatica germana a murit din cauza insolatiei, ceilalti sunt eliberati in mai in cadrul unei operatiuni armate algeriene, apoi in august in Mali in schimbul unei rascumparari neconfirmate de cinci milioane de euro platite de Berlin.

- 23-26 octombrie 2002: La Moscova (Rusia) peste 800 de persoane sunt retinute timp de 57 de ore de catre un comando cecen in teatrul Dubrovka, inaintea unui asalt al fortelor speciale ruse. Un numar de 130 de ostatici au fost ucisi, precum si membri ai comandoului, majoritatea asfixiati de gazele folosite de fortele speciale.

- Mai 2000: in Sierra Leone, circa 500 de Casti Albastre ale ONU sunt luate ostatice de rebelii din cadrul Frontului Revolutionar Unit (RUF). Ultimii militari ONU, incercuiti de rebeli timp de doua luni, vor fi eliberati in iulie in timpul unei operatiuni desfasurate de ONU cu sustinere logistica si aeriana britanica.

- 17 decembrie 1996: in Peru, la resedinta ambasadei Japoniei la Lima, circa 700 de persoane sunt luate ostatice de un comando de luptatori din cadrul MRTA (Miscarea Revolutionara Tupac Amaru). La 22 aprilie, dupa 126 de luni de detentie si in timp ce nu mai erau decat 72 de ostatici, este dat asaltul. Cei 14 membri ai comandoului, un ostatic si doi militari sunt ucisi.

- 6-7 noiembrie 1985: La Bogota, 400 de persoane sunt luate ostatice in Palatul Justitiei de catre un comando al M19. In ziua urmatoare, asaltul desfasurat in comun de armata si politie provoaca moartea a circa 100 de persoane.

- 4 noiembrie 1979: La Teheran, 52 de americani sunt retinuti in ambasada Statelor Unite de catre 400 de studenti islamisti care cer extradarea fostului sah al Iranului, aflat la New York. Ei sunt eliberati dupa 444 de zile, dupa esecul unei operatiuni de comando americane in aprilie 1980.

- 5-6 septembrie 1972: in timpul Jocurilor Olimpice din Munchen (Germania), 11 membri ai delegatiei israeliene sunt ucisi in timpul unei luari de ostatici in satul olimpic de catre un comando palestinian. Doi sunt ucisi de comando, noua in timpul schimbului de focuri declansat de politia germana pe un aerodrom militar pe care comandoul se pregatea sa il paraseasca impreuna cu ostaticii. Cei opt membri ai comandoului, un politist german si un pilot de elicopter sunt, de asemenea, ucisi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO