La finalul crizei din Algeria iese la iveala ca situatia a fost mult mai grava decat cea pe care o cunosteam. Un roman, in varsta de 36 de ani, a murit acolo si un altul a fost in acelasi pericol, pentru ca si el fusese luat ostatic.

Alti trei romani erau in complexul asediat de teroristi, dar ei au reusit sa se ascunda si se vor intoarce in tara.

Barbatul care a pierit era din judetul Prahova, avea o sotie insarcinata in 7 luni si jumatate si un copil in varsta de 4 ani. Familia este acum coplesita de durere.

Potrivit unor surse locale, barbatul ucis in Algeria este Ionut Tiberiu Costache, din Barcanesti, localitate aflata langa Ploiesti.

Barbatul care a pierit in criza din Algeria locuia in Barcanesti, impreuna cu sotia si baiatul lor in varsta de 4 ani. Iar in mai putin de 2 luni trebuie sa vina pe lume si cel de-al doilea copil.

Omul doar ce isi construise casa in care spera ca isi va vedea copii crescand. Era inginer de meserie si imediat dupa Revelion a plecat in Algeria. Inainte de a pleca in strainatate, el a fost angajat la rafinaria Petrobrazi.

Rudele nu mai vorbisera cu el de o saptamana. Cand au primit vestea ca s-a stins printre straini, ai lui au fost coplesiti de durere.

"Il cunoaste toata lumea din sat drept baiatul din Algeria. Muncea acolo pentru a-si termina o casa si pentru a oferi o viata mai buna familiei sale. Are un copil de 6 ani, iar sotia sa este insarcinata in luna a saptea. Sunt socat de veste, sunt de o varsta cu Tiberiu, am vorbit de nenumarate ori. Nu-mi vine sa cred. Au plans oamenii prin sat cand au auzit ce s-a intamplat, era foarte saritor si ajuta pe oricine ii cerea sprijinul", a spus un localnic.

Acasa la parintii barbatului, in satul vecin, Tatarani, familia acestuia le-a cerut jurnalistilor sa le respecte durerea.

Vestea neagra a venit sambata, in jurul orei 15:00, cand celula de criza a primit informatiile pe toate canalele diplomatice si ale serviciilor secrete. A fost anuntata familia romanului mort, apoi presa, intr-o conferinta la Ministerul de Externe.

Victor Ponta, premierul Romaniei: "Prin structurile diplomatice ni s-a confirmat faptul ca un cetatean roman si-a pierdut viata in aceste evenimente".

In total, 5 romani au fost prinsi in evenimentele din Algeria. Daca vineri seara se stia doar de trei romani salvati de armata algeriana, autoritatile au anuntat sambata ca au confirmarea ca si cel de-al patrulea e in siguranta.

Unul dintre cei care au trecut prin acest iad a povestit despre cumplita experienta.

Muncitor roman: "Numele meu este Yasim George. Sunt din Romania. Miercuri dimineata eram in afara biroului, cand am vazut ca vin teroristii. Au inceput sa traga inspre cei de la securitate, apoi au intrat in cladirea de birouri si au inceput sa ia ostatici. M-am ascuns, impreuna cu un alt coleg, tot roman. Ne-am baricadat impreuna intr-un birou. Am incuiat usile, am blocat usa cu un birou".

Premierul si ministrul de Externe au incercat sa explice de ce, zile la rand, s-a stiut ca doar un roman a fost luat ostatic si nu au fost oferite mai multe detalii.

Victor Ponta: "Trei dintre cetatenii romani se aflau in zona, nu fusesera direct luati ostatici si orice informatie am fi oferit le-ar fi pus viata in pericol".

Titus Corlatean, ministru de Externe: "In zona de conflict erau 5 cetateni romani din care era posibil ca 3 sa nu fi fost inca sub controlul teroristilor, sa fie ascunsi in acea zona. Orice informatie publica privind un numar mai mare de 1 ar fi periclitat viata si sansele de scapare ale acestor cetateni".

Sambata, criza din Algeria s-a incheiat cu un atac final dat asupra complexului de exploatare a gazelor. Vestea a venit in cursul dupa-amiezii si a fost pe rand confirmata de statele implicate.

Potrivit ultimelor declaratii oficiale ale ministerului de interne din Alger, in total, in urma interventiilor armatei algeriene, si-au pierdut viata 21 de prizonieri si 32 de rapitori. Aceleasi surse au mai adaugat ca in tot acest timp au fost eliberati 685 de angajati algerieni si 107 straini.

CITITI SI:

-Interviu cu George Iachim,unul dintre romanii din Algeria care au scapat pentru ca s-au ascuns.VIDEO

- Victor Ponta: Un roman si-a pierdut viata in Algeria. Nu stim cum a murit

- MAE: Printre ostaticii din Algeria au fost trei romani, nu doar unul. Toti sunt acum liberi
-
Un ostatic roman din Algeria, eliberat. MAE a confirmat informatia
-
Primele imagini VIDEO din Algeria. Cum a intervenit armata ca sa-i lichideze pe islamisti
-
Ostatici in Algeria. Unul dintre prizonieri a fost fortat sa poarte un colier de explozibili la gat
-
Abu al-Baraa, liderul commando-ului care a luat ostatici in Algeria, a fost ucis de armata
-
Washingtonul pune la dispozitia Parisului avioane de transport pentru fortele din Mali
-
Operatiunea armatei asupra complexului gazifer din Algeria s-a incheiat
-
Precedentele spectaculoase ale luarii de ostatici din Algeria
-
Ostatici in Algeria. Ministrul britanic de Externe anunta moartea unui englez: "Crima cu sange rece"