ICCJ respinge recursul lui Aurel Fratila privind extradarea in SUA pentru legaturi teroriste cu Iran

aurel fratila

ICCJ a respins recursul omului de afaceri Aurel Fratila impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti prin care a fost admisa cererea Statelor Unite ale Americii de extradare in vederea anchetarii acestuia pentru comert cu produse militare in Iran.

Decizia instantei supreme este definitiva, astfel ca Aurel Fratila urmeaza sa fie extradat in Statele Unite ale Americii dupa ce vor fi realizate toate procedurile necesare.

Omul de afaceri Aurel Fatila a cerut judecatorilor sa respinga cererea de extradare a sa, aratand ca in SUA nu ar avea parte de un proces corect, iar pentru presupusele fapte invocate de autoritatile americane a fost cercetat cinci ani de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), care l-a scos de sub urmarire penala.

Omul de afaceri le-a mentionat judecatorilor ca pe toata durata anchetei din Romania a raspuns la fiecare solicitare a procurorilor, ca a ajutat la ancheta si ca rezultatul este unul corect si ii dovedeste nevinovatia.

Fratila a mai aratat ca, in opinia sa, judecata dreapta nu i-ar fi aplicata in SUA si din cauza ca SUA au o legislatie care este in contradictie cu normele penale in vigoare ale spatiului european si ale Romaniei.

Citește și
terorist
Cine este Aurel Fratila, romanul care a fost extradat in SUA pentru legaturi teroriste cu Iranul
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Avocatul acestuia a aratat ca instanta Curtii de Apel Bucuresti a comis mai multe vicii procedurale, unul dintre acestea fiind acela ca nu a acordat termenul legal de opt zile de la momentul primirii dosarului de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti si ca a judecat de la primul termen solicitarea americaniilor.

Aurel Fratila (41 de ani) este acuzat ca a comercializat in Iran echipamente pentru avioane, care pot fi montate si pe aparate civile, dar si militare. Astfel, Aurel Fratila a intrat in atentia autoritatilor judiciare americane, care au cerut sprijinul autoritatilor de la Bucuresti, avand in vedere afacerile derulate de roman prin firmele sale.

In urma solicitarii americane, Curtea de Apel Bucuresti a admis, in 11 ianuarie, cererea de extradare a romanului, iar Fratila a facut recurs la ICCJ.

Purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Sorin Sava, declara ca actiunea de extradare in SUA a cetateanului roman Aurel Fratila, fost angajat MApN, pentru comert cu produse militare in Iran, reprezinta "rezultatul cooperarii romano-americane".

"Aceasta actiune reprezinta rezultatul cooperarii romano-americane, atat pe dimensiunea de informatii, cat si pe dimensiunea de aplicare a legii, privind DIICOT. Aurel Fratila a fost avut in atentie de catre SRI, pentru implicarea in intermedierea tranzactionarii prin firmele pe care le controla a unor produse duale catre state aflate sub incidenta unor restrictii internationale", a afirmat oficialul SRI.

Procurorii DIICOT au investigat afacerile lui Fratila, cu ajutorul SRI, documente si probe fiind, in final, transmise autoritatilor judiciare ale SUA.

Ministerul Apararii preciza ca Aurel Fratila a fost, dupa absolvirea Academiei Tehnice Militare, inginer pentru exploatare la o escadrila de aviatie, intre 25 mai - 15 iunie 1996, data la care a fost trecut in rezerva si ca pe durata activitatii in MApN nu a participat la misiuni in strainatate.

"Aurel A. Fratila a urmat cursurile Sectiei Aeronave a Academiei Tehnice Militare, din Bucuresti, in perioada 1990-1996, in anul 1993 acordandu-i-se gradul de locotenent. Dupa absolvire a fost repartizat la o escadrila de aviatie a Fortelor Aeriene ca inginer pentru exploatare, functie pe care a ocupat-o intre 25 mai si 15 iunie 1996, data la care a fost trecut in rezerva", arata MApN.
Purtatorul de cuvant al MApN, Constantin Spanu, preciza, pentru MEDIAFAX, ca Aurel Fratila a fost trecut in rezerva dupa ce a fost declarat "inapt militar".

Potrivit unui site care monitorizeaza capacitatile militare iraniene, www.iranwatch.org, generalul iranian Jamshid Ghassemi si Fratila au fost inculpati in 17 octombrie 2006 pentru spalare de bani si pentru conspiratie in vederea exportului de articole incluse in catalogul produselor de razboi din SUA catre Iran, via Romania, fara a avea licentele de la Departamentul de Stat american.

Acelasi site mentioneaza ca cei doi au incercat sa exporte catre Romania giroscoape militare si accelerometre pentru ghidarea rachetelor balistice, destinatia finala fiind Iranul.

Jamshid Ghassemi a fost arestat in Bangkok in noiembrie 2006, dar a fost eliberat in septembrie 2008, dupa ce solicirarea SUA de extradare a sa a fost respinsa. El este general al fortelor aeriene iraniene.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Fostul ofiter Aurel Fratila asteapta sa vada daca va fi extradat in SUA
Fostul ofiter Aurel Fratila asteapta sa vada daca va fi extradat in SUA

Fostul ofiter, al fortelor aeriene romane, pe care americanii, vor sa il judece asteapta decizia Instantei Supreme. Locotenentul in rezerva Aurel Fratila, in prezent om de afaceri, se teme ca ar putea fi victima unui proces militar si politic, peste Ocean

Cine este Aurel Fratila, romanul care a fost extradat in SUA pentru legaturi teroriste cu Iranul
Cine este Aurel Fratila, romanul care a fost extradat in SUA pentru legaturi teroriste cu Iranul

Un fost militar roman va fi extradat catre Statele Unite ale Americii pentru ca ar fi vandut Iranului componente ce pot fi folosite la rachete.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.