Ostatici in Algeria. Ministrul britanic de Externe anunta moartea unui englez: "Crima cu sange rece"

Trupe franceze in Mali

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a confirmat joi moartea unui englez care se afla in grupul de ostatici straini din Algeria.

Este o "crima cu sange rece", iar a spune ca este vorba despre represalii fata de interventia Frantei in Mali este "o simpla scuza", a declarat ministrul, la Sydney, unde efectueaza o vizita diplomatica.

William Hague a confirmat astfel oficial moartea unui britanic, care a fost anuntata anterior de ministrul de Interne algerian Dahou Ould Kablia. "Pot, din pacate, sa confirm moartea unui britanic, insa nu pot confirma numarul de ostatici retinuti", a adaugat el.

Atacul a inceput miercuri dimineata la un complex de exploatare a gazelor naturale exploatat de catre compania nationala Sonatrach impreuna cu compania britanica British Petroleum si cea norvegiana Statoil, la Tigantourine, la 40 de kilometri de In Amenas, nu departe de frontiera libiana.

Potrivit unui purtator de cuvant al rapitorilor, citat de doua site-uri de informatii mauritane, 41 de straini "printre care sapte americani, francezi, britanici si japonezi" au fost luati ostatici. Acesta a precizat ca cinci ostatici sunt tinuti in uzina si ceilalti 36 intr-un "loc de adapost".

Citește și
Africa
Militarul francez ranit in cursul raidului in Somalia a murit, au anuntat insurgentii shebab

Aceasta luare de ostatici este o "reactie la interventia flagranta a Algeriei care a autorizat folosirea spatiului sau aerian de catre aviatia franceza pentru a intreprinde raiduri impotriva nordului Mali", a declarat purtatorul de cuvant islamist.

In opinia ministrului britanic, aceste explicatii nu sunt "decat scuze. Asemenea operatiuni necesita mult timp de pregatire". Iar, in orice caz, "indiferent care ar fi scuzele invocate de catre teroristi si criminali, nu exista scuze (pentru astfel de acte)", a adaugat el.

Treizeci de ostatici algerieni au reusit sa fuga de rapitori

Treizeci de ostatici algerieni au reusit sa scape joi din incinta instalatiei de gaze din Algeria, unde au fost luati ostatici, a anuntat Wilaya (prefectura) din Illizi, relateaza AFP.

"Treizeci de muncitori algerieni au reusit sa fuga joi din incinta instalatiei de gaze de la Tinguentourine (la aproximativ 40 de kilometri de In Amenas), unde erau tinuti ostatici, incepand de miercuri, de catre o grupare terorista armata", a anuntat aceasta sursa, citata de agentia de presa APS.

Rapitorii, membri ai unei grupari din cadrul Al-Qaida, au anuntat ca intre ostaticii pe care i-au luat se afla si aproximativ 40 de straini.

Conflictul din Mali "nu este un razboi francez", afirma Leon Panetta

Operatiunile militare aflate in curs in Mali nu sunt un razboi francez, a declarat miercuri seara la Roma secretarul de Stat american al Apararii Leon Panetta, citat de agentia de presa Ansa. El a solicitat "un efort international" care trebuie sa fie confirmat de ONU, relateaza AFP.

"In Mali, nu cred ca este vorba de un razboi francez, ci este necesar un efort international", a afirmat acesta in cursul unei intalniri cu presa la ambasada americana. "Obiectivul este de a da posibilitatea fortelor africane (Cedeao) sa preia controlul pe teren", a mai explicat acesta.

Anterior in cursul zilei Panetta isi declarase deja sustinerea pentru actiunea franceza. "Atat Italia cat si Statele Unite si-au exprimat sustinerea pentru actiunea intreprinsa de Franta pentru a opri avansul jihadist", a declarat acesta in cursul unei conferinte de presa comune cu omologul italian.

Panetta s-a mai intalnit de asemenea cu liderul guvernului Mario Monti. in cursul acestei reuniuni "foarte cordiale", cei doi au abordat situatia din Mali, a declarat guvernul italian intr-un comunicat, fara a face alte precizii.

Pe teren, armata franceza, care ataca de la 11 ianuarie pozitiile jihadistilor, a inceput luni lupta la sol indreptandu-se catre localitatea Diabali, la aproximativ 400 de kilometri nord de Bamako, aflata sub controlul islamist. 

Autorii luarii de ostatici din Algeria solicita "oprirea agresiunii" in Mali

Un grup islamist armat a revendicat miercuri masiva luare de ostatici de la un complex gazifer din Algeria, solicitand mai ales "oprirea agresiunii" in Mali, intr-un comunicat publicat pe site-ul mauritan Alakhbar, care publica regular comunicate jihadiste, relateaza AFP.

Luptatori cu legaturi in Al-Qaida au atacat complexul In Amenas din centru-estul Algeriei, in apropiere de frontiera libiana, la aproximativ 1.300 de kilometri de Alger, exploatat de grupul britanic BP, norvegian Statoil si algerian Sonatrach.

Autoritatile algeriene au transmis un bilant de doi morti, un algerian si un britanic, in cursul atacului. Mai multi occidentali au fost luati ostatici iar alti 150 de angajati algerieni ai grupului francez CIS Catering sunt de asemenea retinuti in interiorul complexului. "Anuntam ca am reusit un atac de proportii ca reactie la (...) cruciada dusa de fortele franceze in Mali", declara comunicatul redactat de un grup intitulat "Semnatari cu sange".

Acesta este numele pe care algerianul Mokhtar Belmokhtar, destituit recente de Al-Qaida in Maghrebul islamic (Aqmi) l-a dat unitatii sale combatante (katiba). "Afirmam ca ostaticii sunt peste 40 de cruciati, dintre care 7 americani si 2 britanici, printre alte nationalitati", continua gruparea.

"Vom tine Algeria si statele ostaticilor responsabile de orice intarziere in indeplinirea conditiilor noastre, dintre care prima este oprirea acestei agresiuni impotriva oamenilor nostri din Mali", subliniaza grupul.

Trupele franceze progresau miercuri catre nordul Mali cu lupte la sol care constituie o noua etapa in angajarea militara a Parisului, dupa raidurile aeriene incepute la 11 ianuarie in centrul si nordul tarii pentru a impiedica avansul islamistilor catre capitala Bamako (sud).

"Algeria a fost aleasa ca scena acestei operatiuni pentru a il face sa inteleaga pe (presedintele algerian Abdelaziz) Bouteflika ca nu vom accepta niciodata umilirea onoarei poporului algerian (...) deschizand cerul algerian aviatiei franceze", precizeaza comunicatul.

Franta a declarat la 13 ianuarie ca Algeria a autorizat "survolarea fara limite a teritoriului sau" de catre avioanele franceze. "Aceasta operatiune se inscrie de asemenea intr-o campanie mondiala de lupta impotriva evreilor si a cruciatilor", conform textului.

Angela Merkel considera ca "terorismul din Mali" este o amenintare pentru Europa

Cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat miercuri ca "terorismul din Mali" este "o amenintare pentru Europa", relateaza AFP.

"Germania considera ca situatia din regiune influenteaza propria sa securitate, deoarece, bineinteles, terorismul din Mali (...) nu este doar o amenintare pentru Africa, ci si pentru Europa", a declarat Merkel in cadrul unei conferinte de presa la Berlin, alaturi de presedintele Comunitatii Economice a Statelor din Africa de Vest, presedintele ivorian Alassane Ouattara.

Ouattara, care este si presedintele Comunitatii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), i-a indemnat pe "toti europenii" sa sustina operatiunea militara a Frantei in Mali. "Eu sper ca aceasta actiune va fi sustinuta de catre toti europenii", a declarat Ouattara. "Trebuia reactionat urgent si eu il felicit pe presedintele (francez François) Hollande pentru aceasta, dar intreaga lume ar trebui sa se mobilizeze", a insistat el.

"Noi vrem ca trupele franceze sa se alature cat mai curand trupelor din Mali si sa trecem la o etapa de sprijin umanitar si de consolidare a procesului politic. ECOWAS isi va juca rolul" in aceasta situatie, a adaugat presedintele ivorian.

Anterior, ministrul german al Apararii, Thomas de Maizière, a declarat ca Berlinul a pus la dispozitia ECOWAS doua avioane de transport ale consortiului Transall. "Noi suntem pregatiti sa transportam trupele statelor ECOWAS spre Bamako (capitala Mali)", a afirmat ministrul.

Plecarea avioanelor ar putea avea loc "fara intarziere", dupa ce vor fi solutionate "cateva probleme tehnice", a indicat de Maizière. El a subliniat ca Guvernul nu a avut nevoie de o aprobare din partea Parlamentului german pentru a acorda un astfel de sprijin logistic. Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a anuntat, de asemenea, acordarea unui ajutor umanitar in valoare de un million de euro pentru refugiatii din tarile vecine ale Mali.

Potrivit unei rezolutii ONU, ECOWAS ar trebui sa creeze un detasament de interventie din 3.300 de soldati contra islamistilor care au ocupat nordul statului Mali.

Franta, ale carei Forte Aeriene ataca din 11 ianuarie pozitii ale islamistilor din Mali, a initiat marti si operatiuni terestre in aceasta tara. Peste 800 de militari francezi se afla deja in Mali, iar numarul lor urmeaza sa creasca pana la 2.500.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Conflictul armat din Mali. SUA sunt pregatite sa ofere Frantei ajutor
Conflictul armat din Mali. SUA sunt pregatite sa ofere Frantei ajutor "logistic"

Statele Unite sunt pregatite sa furnizeze Frantei un "ajutor logistic" si un ajutor in materie de informatii pentru interventia sa militara impotriva islamistilor armati din Mali.

Militarul francez ranit in cursul raidului in Somalia a murit, au anuntat insurgentii shebab
Militarul francez ranit in cursul raidului in Somalia a murit, au anuntat insurgentii shebab

Militarul francez prezentat de catre insurgentii islamisti somalezi shebab ca fiind ranit a murit din cauza ranilor. Anuntul a fost facut luni de catre un purtator de cuvant militar al rebelilor, relateaza AFP.

Armata franceza se confrunta in Mali si Somalia cu un inamic mai puternic decat a crezut
Armata franceza se confrunta in Mali si Somalia cu un inamic mai puternic decat a crezut

In mai putin de 48 de ore, armata franceza a suferit pierderi intr-o succesiune rapida in cadrul celor 2 teatre de operatiuni: un pilot de elicopter ucis in Mali si un ostatic plus, anterior, doi soldati, unul mort si un altul dat disparut in Somalia.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.