Cum se integreaza tinerii migranti care ajung in Romania. Ali a ales sa fie artist si sa joace in piese de teatru

27-03-2017 12:26


Grupuri de migranti din Siria, Irak sau Palestina, care fug de conflictele sangeroase din tarile lor, ajung in numar tot mai mare in Romania.

Anul trecut au fost inregistrate 2 mii de solicitari de azil, cu 50% mai mult fata de 2015. Unii refugiati sunt trimisi in Serbia, altii asteapta raspunsul autoritatilor. Cei care s-au stabilit la noi incearca sa se integreze.

La Timisoara, de pilda, va fi organizat un festival la care migrantii vor canta, vor picta si vor juca intr-o piesa de teatru.

Ali este un tanar sirian stabilit in Timisoara de doi ani. A venit la noi cu gandul sa se inscrie la facultate pentru a deveni chineto-terapeut. Stia ca taxa este de 800 de euro pe an, dar abia la inscriere a aflat ca cei care nu sunt din Uniunea Europeana trebuie sa plateasca 2.500 de euro pe an, bani pe care nu-i avea. Dar a ramas in Romania.

ALI SAEED: "Am decis ca orice e mai bine decat sa ma intorc in Siria."

Intre timp, s-a angajat la o firma care face echipamente pentru laptopuri, iar in timpul liber este voluntar intr-o asociatie. Visul lui este sa ajunga un rapper de succes.

ALI SAEED: "Am trait situatiile pe care fiecare refugiat le traieste, asa ca am simtit ca trebuie sa cant despre asta si sa fac oamenii sa inteleaga ca si noi suntem oameni normali."

Ali va canta si va juca intr-o piesa de teatru, in luna mai, la un festival in care refugiatii vor fi artistii. Totul este organizat de o asociatie din Timisoara, care incearca sa integreze migrantii in societate, prin arta.

Ahmed va urca si el pe scena in calitate de actor. Este medic rezident la Neurologie si viseaza sa se intoarca, in pace, acasa, la familia sa din Palestina.

Programul festivalului nu a fost stabilit. Cert este insa ca 30 de tineri - refugiati si romani vor juca intr-o piesa de teatru.

Potrivit Serviciului pentru Imigrari, anul trecut au fost inregistrate aproape 2.000 de cereri de azil. Cei mai multi solicitanti provin din Siria, Irak si Pakistan.

VIDEO PROTVPLUS.RO