Cum să supraviețuiești atacului unui rechin. Ghidul unui expert arată și cum putem preveni un atac

atac rechin
Shutterstock

Există anumiți pași pe care îi putem face pentru a ne crește șansele de supraviețuire în timpul atacului unui rechin, dar și pentru a preveni unul.

Sfaturile oferite de Richard Peirce, un expert în rechini și fost președinte al organizației de caritate Shark Trust din Marea Britanie, sunt folositoare în contextul în care luna aceasta două femei, inclusiv o româncă, au fost ucise de rechini în Egipt, iar alte două femei au fost atacate de prădători în SUA.

1. Gurile de râu ar putea să nu fie cel mai bun loc pentru a înota

Peirce a recomandat evitarea estuarelor, în special acolo unde există rechini taur, care, împreună cu rechinii albi mari și rechinii tigru, sunt cei mai predispuși să atace oamenii, potrivit sfaturilor citate de CNN.

„O mulțime de atacuri au loc în gurile râurilor, unde există sedimente, oameni care își spală hainele, oameni care se spală,” a spus Peirce.

2. Evită bărcile de pescuit

Înainte să sari în mare, aruncă o privire în orizont - ce vezi? Dacă vezi bărci de pescuit, nu intra în apă.

Citește și
benzina, motorina, preturi
Opt sfaturi pentru a reduce consumul de carburanți în trafic
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

„Dacă pescarii prind pești sau se luptă cu peștii în apă, aceasta este una dintre principalele tentații pentru un rechin. Atunci când ai agățat un pește, înainte de a-l trage pe barcă, tot timpul în care se luptă în apă, este probabil să emită fluide, să curgă sânge și acizi... toate semnalele care ar atrage un rechin,” a spus Peirce.

Nu contează dimensiunea operațiunii de pescuit, potrivit expertului: „Fie că sunt pescari comerciali sau de agrement, aceștia aruncă deseori materiale - pești pe care nu-i doresc, părți de pește după ce îl eviscerează. De fapt, ei pun momeală în apă și atrag rechinii în jur”.

3. Identificare greșită

Înotul dimineața devreme sau noaptea târziu poate fi minunat, dar este și momentul în care un atac de rechin este cel mai probabil.

„O mulțime de atacuri de rechin sunt cazuri de identitate greșită din cauza vizibilității reduse și a capacității de identificare din partea rechinului,” a spus Peirce.

4. Nu sângerați și nu urinați în apă

Rechinii au un simț al mirosului extraordinar și pot detecta o picătură de sânge în câteva sute de milioane de părți de apă, potrivit Peirce.
Sângele indică prezența a ceva de mâncat și poate atrage rechinii, a spus Peirce. „Dar ceea ce adesea nu se realizează este că urina are exact același efect”, a adăugat acesta, spunând că rechinii pot simți mirosul de urină impregnat pe costumul de baie.

Peirce a mai spus că femeile care au menstruație ar trebui să stea pe plajă și că persoanele care se taie în timp ce înoată ar trebui să iasă din apă.

Dacă totuși te trezești în mijlocul unui atac...

1. Nu intra în panică

Cel mai rău lucru pe care îl poți face când se apropie de tine un rechi este să te panichezi.

„Nu începe să stropești în jur doar veți entuziasma, incita și încuraja interesul rechinului,” a spus Peirce.

Oamenii, maimuțele, câinii și pisicile au mâini, respectiv labe. Dacă vrem să explorăm ceva, îl luăm și îl atingem, îl simțim, îl punem la nas.

„Un rechin nu are labe sau mâini, așa că, dacă vrea să exploreze ceva, singura capacitate pe care o are este să-l bage în gură,” a spus Peirce, adăugând: „De aceea primim adesea mușcături de explorare care nu duc la moarte și, uneori, nici măcar nu duc la răni grave. Dacă începi să înoți și să stropești, aproape că inviți rechinul să vină te muște din dorința de explorare sau atac”.

2. Menține contactul vizual

Pe măsură ce rechinul înoată în jurul tău, ține-ți capul pivotant și încearcă să menții contactul vizual.

„Rechinii sunt prădători de ambuscadă,” a explicat Peirce, adăugând: „Dacă te întorci și îl înfrunți tot timpul în timp ce te înconjoară, nu va fi pe jumătate la fel de confortabil ca atunci când poate să se strecoare din spate.”

3. Rămâi mare... sau fii mic

Aici se complică lucrurile. Dacă un rechin este în mod clar în modul de atac, trebuie să te faci cât mai mare posibil în apă, potrivit lui Peirce: „Cu cât ești mai mare în apă, cu atât vei primi mai mult respect”.

Dar dacă rechinul pare să fie pur și simplu în trecere, sfatul lui Peirce este să te ghemuiești într-o poziție de minge.

„Dacă un rechin te vede ca un concurent pentru sursa sa de hrană, acesta poate fi unul dintre motivele pentru care te atacă,” a spus el.

„Dacă nu vreau să fiu văzut ca un concurent, ​​și dacă nu arătat un interes masiv față de mine, m-aș ghemui astfel încât să arate și mai puțin interes pentru mine.”

4. Nu te preface că ești mort

Acesta nu este un urs, este un rechin. Dacă te trezești într-o întâlnire agresivă, fă-l să regrete: lovește-l cu pumnii și picioarele în locuri sensibile - dar fii atent unde țintești.

„Se vorbește des despre lovirea unui rechin în nas. Este în regulă, dar amintește-ți că chiar sub nas este o gură. Acesta este un obiect în mișcare în apă și nici tu nu stai nemișcat, așa că ceea ce nu vrei să faci este să ajungi să lovești efectiv gura sau oriunde în apropierea ei,” a avertizat Peirce.

O lovitură bună la branhii poate, de asemenea, să facă treaba: „Branhiile sunt foarte sensibile – să dai unui rechin o lovitură în branhii nu este o idee rea”.

Ai vreun obiect cu tine? Dacă da, transformă-l într-o armă. „Dacă ești un scafandru cu o cameră subacvatică, folosește-o, dacă ești un snorkeler, smulge-ți snorkel-ul și folosește-l pentru a împinge rechinul,” a spus Peirce.

„Am dat peste o mulțime de rechini care au venit la mine și a fost suficient să folosesc o tijă mică de metal între jumătate de metru și un metru și să le dau un mic ghiont pe nas."

5. Taie unghiurile

Dacă ești scafandru și întâlnești un rechin, încearcă să ajungi într-o poziție în care rechinul să nu poată ajunge în spatele tău, spune Peirce.

„Ține-ți spatele către ceva precum un recif de corali. Atunci ai doar o singură direcție în care să te uiți. Ești protejat din spate, de exemplu, și asta îți permite să ții rechinul sub supraveghere în fața ta și poate să înoți încet până la vârful recifului, unde este barca ta.”

6. Îndepărtează-te încet

Înoată treptat cu spatele, departe de rechin, spre țărm, fără să stropești și mișcând apa cât mai puțin.

„Trebuie să ții animalul la vedere și să încerci foarte încet și ușor să înoți înapoi și să intri în ape mai puțin adânci. Din nou, trebuie să fii atent – ​​rechinii mari pot ataca la adâncimi foarte mici,” a spus Peirce.

 

Articol recomandat de sport.ro
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Citește și...
13 metode prin care putem reduce consumul de apă. Nu face duș zilnic și axează-te pe axile și zonele intime
13 metode prin care putem reduce consumul de apă. Nu face duș zilnic și axează-te pe axile și zonele intime

Seceta extremă din România a cauzat lipsuri grave de apă, astfel că prim-ministrul Nicolae Ciucă le-a cerut românilor să folosească apa cât mai responsabil în următoarea perioadă.

Opt sfaturi pentru a reduce consumul de carburanți în trafic
Opt sfaturi pentru a reduce consumul de carburanți în trafic

După ce prețul benzinei a sărit de opt lei pe litru, iar cel al motorinei este acum de peste 9 lei, tot mai mulți oameni au realizat că nu își mai permit să își alimenteze mașinile nici măcar pentru a merge la serviciu.

Poluarea cauzează 10% din cancerele din Uniunea Europeană. Cum ar putea fi redusă semnificativ în România
Poluarea cauzează 10% din cancerele din Uniunea Europeană. Cum ar putea fi redusă semnificativ în România

Agenția Europeană de Mediu ca dezvăluit care este cauza a 10% din cancerele depistate în Europa și a avertizat că majoritatea cazurilor sunt evitabile.

Recomandări
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează"

Sudul României se va transforma în deșert, dacă terenurile degradate de agricultură intensivă și secetă nu vor fi protejate.

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani
Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani

Militarii ruşi au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte trupe americane, după decizia juntei din Niger de a expulza forţele SUA din ţară, relatează News.ro, care citează The Guardian.

Cei trei afgani care au atacat doi polițiști în timp ce încercau să ascundă mai mulți migranți într-un TIR au fost arestați
Cei trei afgani care au atacat doi polițiști în timp ce încercau să ascundă mai mulți migranți într-un TIR au fost arestați

Cei trei afgani care au atacat doi polițiști din Timiș în timp ce încercau să ascundă mai mulți migranți într-un TIR au fost arestați preventiv.