Procedura de adoptie pentru maidanezii din adaposturi. Cei care ii vor abandona risca dosar penal


Ultimul update: Sambata 14 Septembrie 2013 00:56
Data publicarii: Miercuri 11 Septembrie 2013 18:52
Categorie: Stiri actuale

Maidanezii stransi in adaposturi pot fi adoptati. Acesta este si indemnul municipalitatii, care vrea sa simplifice procedura. Atentie insa, noua lege impune obligatii clare pentru cei care vor sa ia un caine acasa.

Pe langa dovada ca au suficient spatiu si banii necesari ca sa-l intretina, oamenii trebuie sa stie ca risca amenzi si chiar dosar penal, daca il abandoneaza pe strada.

Chiar daca noua lege nu a intrat inca in vigoare, cele doua adaposturi ale Primariei Capitalei dau caini spre adoptie. Oamenii care vor sa ia un maidanez acasa pot merge acolo in fiecare luni, miercuri si vineri ca sa-si aleaga animalul de companie.

Asa a facut si doamna Mariana, care le-a adoptat pe Zara si pe Cleo. Locuieste intr-un apartament cu doua camere si recunoaste ca nu e usor, dar ii iubeste si ii ingrijeste ca pe copiii ei.

"I-am sterilizat, vaccinat, fiecare are carnetul lui. Sunt iubitori si sensibil", spune Mariana.

Cei care vor sa procedeze la fel trebuie sa stie ca, in momentul de fata, un caine poate fi luat gratuit, iar de la doilea se plateste o taxa de 150 de lei. Cei care vor face dovada ca au un adapost in adevaratul sens al cuvantului si vor sa ia mai multe animale nu vor plati insa niciun leu.

Legea care urmeaza sa fie promulgata NU va schimba aceste reguli. Apar insa unele noi. Maidanezii stransi de pe strazi NU vor mai putea ramane in adaposturi mai mult de 14 zile lucratoare. Timp suficient pentru cei care vor sa ia acasa un animal.

Conform noii legi insa, pentru a adopta un caine trebuie sa faci dovada ca ai spatiul si veniturile necesare cresterii animalului. Cel mai probabil, spun edilii, totul se va rezuma la o simpla declaratie pe propria raspundere pentru a nu frana procesul. Astfel ca si un pensionar, dar si o familie care locuieste intr-o garsoniera, vor putea sa adopte un maidanez din adaposturile ASPA.

In plus, legea spune clar ca cine vrea mai mult de un caine trebuie sa obtina acordul vecinilor. In plus, nici un animal nu va pleca din adapost fara sa fie sterilizat si microcipat.

Atentie insa. Noua lege ii sanctioneaza pe cei care iau cainii si ii lasa din nou pe strada. Pe langa amenda, pot fi cercetati penal.

Cei care nu respecta legea vor fi prinsi si trasi la raspundere.

In ultima saptaman,a doar 25 de caini au fost adoptati din adaposturile primariei din cei peste 1000 cati se afla acum in custodia municipalitatii.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO