Lovitura data de Guvern "scriitorilor" din puscarii. Cate zile de libertate vor castiga, indiferent de cate carti scot

Ultima actualizare: 01-07-2016 01:00

"20 de zile de libertate, indiferent de numarul cartilor scrise in inchisoare". Asa suna OUG adoptata de Guvern, dupa ce Ministerul Justitiei a cerut schimbarea modului de acordare a recompenselor in cazul detinutilor care scriu lucrari stiintifice.

 

Augustin Lazar,  procurorul general al Romaniei: "Propunerea Ministerului Justitiei mi se pare a fi rationala, fata de modul in care au fost interpretate anterior dispozitiile si fata de ceea ce s-a intamplat. Nu cred ca e bine sa se acorde mai mult de 20 de zile pentru asemenea chestiuni."

Inainte, un detinut putea sa beneficieze si de 30 de zile de libertate pentru o lucrare stiintifica.

Ministerul Justitiei vrea sa fie acordate doar 20 de zile de libertate indiferent de numarul de lucrari, in timp ce Consiliul Superior al Magistraturii ar acorda 20 de zile pentru fiecare in parte.

Luminita Palade vicepresedinte al CSM: "Si punctul nostru de vedere si al lor e argumentat. E o diferenta de opinie, nu inseamna ca una e gresita sau alta e mai buna. Pornesc de la intelegerea diferite ale acelorasi probleme."

Ministerul Justitiei a avut castig de cauza, asa ca oricate lucrari ar scrie un detinut, el va primi 20 de zile de libertate, niciuna in plus. O alta modificare se refera la cine sunt cei care stabliesc daca un manuscris are valoare stiintifica sau nu. Trebuie sa fie profesori universitari independenti, si nu cei din comisia din penitenciar ca pana acum.

Daniel Horodniceanu, procuror sef al DIICOT: "Nu cred ca ar trebui sa ne referim la persoane, ci la valoarea stiintifice a lucrarii. Nu cred ca e vorba de 20 sau 30 de zile, ci de valoarea lucrarii ca atare."

Masura de acordare a celor 30 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica elaborata in spatele gratiilor a fost suspendata in luna februarie. Asta dupa ce unele dintre cele peste 400 de carti scrise de detinuti aveau un caracter stiintific indoielnic.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO