Controale la grădiniţa de unde 11 copii au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Neregulile găsite de ANPC

Reprezentanţii ANPC au făcut, marţi, controale la grădiniţa din Bucureşti de unde mai mulţi copii şi o educatoare au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, dar și la firma de catering.
Unitatea școlară are sala de mese într-un spaţiu neadecvat, nu erau frigidere pentru probe din alimente şi nu exista nici autorizare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
La firma de catering au fost găsite ustensile neprofesionale, echipamente neigienizate, produse fără etichete, iar uleiul pentru prăjit era rânced.
„Un număr de 11 copii din 36, cât şi o educatoare din cadrul grădiniţei au prezentat simptome digestive după masa de prânz, ce a inclus paste cu ton şi porumb. Aceştia au fost preluaţi de echipaje SMURD şi transportaţi la unităţi medicale pentru investigaţii şi tratament de specialitate”, a menţionat sursa citată.
Ce nereguli au fost găsite la grădiniță
La Grădiniţa ”The Nursery” s-a constatat că masa servită copiilor era asigurată prin sistem de catering, iar sala de mese este amplasată la subsolul clădirii, comună cu cea a personalului, neadecvată ca spaţiu şi igienă.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
De asemenea, lipsea frigiderul pentru păstrarea probelor alimentare, iar cele prelevate au fost în recipiente neconforme, lipseau documentaţia de conformitate şi fişele tehnice pentru alimente; erau depozitate necontrolat produsele alimentare şi materiale de curăţenie.
Alte nereguli se referă la condiţii inadecvate de odihnă pentru copii: saltele uzate, rupte, fără protecţii, lipsă termometre ambientale, lipsa autorizării ISU, a cabinetului medical şi a triajului epidemiologic, existenţa unui ansamblu de joacă (tobogan) neavizat, fără mentenanţă sau documentaţie tehnică, lipsa meniului în conformitate cu Ordinul ANPC nr. 201/2022 privind structura meniului pentru unităţile de învăţământ antepreşcolar şi preşcolar.
Ca urmare, au fost date cinci sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 40.000 de lei.
De asemenea, a fost dispusă oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficienţelor constatate şi s-a propus închiderea temporară a unităţii pentru o perioadă de până la şase luni, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Neregulile de la firma de catering
La firma de catering Team Gastro Boutique, au fost găsite ustensile neprofesionale şi bureţi de sârmă pentru igienizare, deşeuri colectate în recipiente fără capac, materie primă şi produse culinare fără etichete de identificare, dată de expirare sau condiţii de păstrare, modificări ale stării termice a materiei prime, echipamente neigienizate (hote, cuptoare, friteuze, aragaz, paviment deteriorat).
În plus, lipsea graficul pentru schimbarea uleiului, iar uleiul folosit pentru prăjirea alimentelor avea culoare schimbata, miros neplăcut (rânced), consistenţa modificată, cât şi resturi de alimente.
Alte constatări se referă la depozitare necorespunzătoare şi zone de rugină în lăzi frigorifice, lipsa cântarului verificat metrologic, lipsa implementării Ordinului ANPC nr. 201/2022 în meniul preparatelor, transportul alimentelor efectuat cu vehicul neautorizat sanitar-veterinar (DSV), lipsa registrului unic de control şi neprezentarea autorizaţiilor de funcţionare la momentul controlului, lipsa probelor din preparatele culinare livrate către Grădiniţa ”Nursery”.
Au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 57.000 lei şi s-a dispus oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficienţelor constatate, fiind propusă închiderea temporară a unităţii pentru o durată de până la 6 luni.
De asemenea, s-a dispus oprirea definitivă de la consum a 45 de kilograme de materie primă, în valoare aproximativă de 5.000 de lei.