Concluzia anchetei ministerului Turismului: Toata raspunderea ii revine firmei de transport

raniti, accident autocar, Muntenegru

Agentia de turism Mareea nu are nicio vina in cazul accidentului din Muntenegru, iar toate obligatiile revin firmei de transport, sunt concluziile care reies in urma controlului facut de Autoritatea Nationala pentru Turism.

Update 22:30

Agentia de turism Mareea, care a organizat circuitul in care a avut loc accidentul din Muntenegru si care a facut, luni, obiectul unui control al Autoritatii Nationale de Turism, arata ca "se vehiculeaza in mod complet eronat, informatia conform careia licenta de turism a companiei este expirata".

"Facem precizarea ca toate autoritatile statului care au verificat de la producerea tragicului accident din Muntenegru, intreaga activitate a Mareea au constatat ca documentele companiei sunt in legalitate. (...)

Singura deficienta descoperita si asumata de Mareea este un viciu de procedura identificat la unul din punctele de lucru, unde s-a omis reinnoirea anexei licentei aferente", spun reprezentantii touroperatorului, intr-un comunicat remis, marti seara, agentiei MEDIAFAX.

Citește și
victime Muntenegru
Zi de DOLIU NATIONAL. Trupurile celor doi soti din Timisoara, morti in accident, au fost aduse acasa
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Agentia a facut totodata publica nota de constatare emisa marti de Autoritatea Nationala de Turism (ANT) in urma controlului, precum si licenta de turism care este eliberata in urma cu 15 ani si reinnoita, conform legii, in anul 2011si are numarul 1238.
 

Update 18:45

Autoritatea Nationala pentru Turism a declansat doua actiuni de verificare a agentiilor de turism implicate in incidentul petrecut in Muntenegru. Cele doua agentii sunt “Mareea”, administrata de SC Mareea Comtur SRL, si „Gregory Tour Holiday”, administrata de SC Gregory Tour Holiday SRL.

In urma verificarilor efectuate la SC Mareea Comtur SRL, la punctul de lucru situat in soseaua Stefan cel Mare, reprezentantii ANT au constatat ca agentia functiona cu licenta de turism expirata.

Acest lucru reprezinta contraventie si a fost sanctionata cu suma de 20.000 lei, conform prevederilor legale in vigoare. Referitor la acest aspect, Autoritatea Nationala pentru Turism va sesiza organele abilitate cu privire la aspectele ce depasesc aria sa de competenta.

La acest punct de lucru a fost incheiat un singur contract de comercializare a serviciilor turistice, cu una din persoanele implicate in incidentul din Muntenegru.

Reprezentantii ANT au constatat ca agentiile de turism respective aveau contracte de prestari servicii transporturi turistice cu firme specializate, valabil incheiate.

De asemenea, verificarile inspectorilor de control au evidentiat faptul ca respectivele firmele de transport aveau incheiate polite de asigurare facultative a autovehiculelor.

In urma controlului efectuat, au fost identificate 31 de contracte de comercializare a pachetelor turistice sau de revanzare servicii turistice pentru un numar de 43 de persoane participante la sejur. De asemenea, au fost identificate un numar de 4 agentii de turism ce au revandut aceste pachete turistice, toate fiind autorizate conform legii.

ora 17:43

Autoritatea Nationala pentru Turism a efectuat marti un control la sediul din Bucuresti al agentiei de turism Mareea, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Maria Grapini.

"Agentia nu are nicio vina. Toate obligatiile si toata raspunderea in cazul unui accident revin, prin contract, firmei de transport", a spus Grapini.

Si reprezentantii agentiei de turism au anuntat ca in urma controlului ANT nu au fost gasite nereguli.

"In urma controlului efectuat astazi, 25.06.2013, la sediul operational Mareea din Bucuresti de catre organele abilitate ale Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) a fost emisa o nota de constatare prin care se arata ca agentia Mareea functioneaza in baza licentei de turism valabile. S-a constatat ca administratorul societatii detine brevet de turism si ca societatea este in posesia tuturor documentelor si avizelor necesare valabile (polite de asigurare si insolventa la Generali)", se arata intr-un comunicat al Mareea transmis MEDIAFAX.

Referitor la documentatia privind excursia organizata in Muntenegru, s-a constatat, potrivit reprezentantilor Mareea, ca exista documentele necesare incheiate cu agentiile revanzatoare si turistii, precum si cu firma Gregory Tour Holiday, care a asigurat pe baza de contract serviciile de transport.

Ministrul delegat pentru IMM si Turism, Maria Grapini, a declarat marti agentiei MEDIAFAX ca a cerut in scris Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) sa verifice agentia de turism care a organizat circuitul in Muntenegru si ca asteapta concluziile pana la sfarsitul zilei.

"Am cerut in scris ANT sa verifice agentia de turism. Noi avem doar atributii sa verificam daca agentia de turism este in regula, iar mai departe verificarea societatii de transport nu tine de noi. Vreau sa vad daca agentia este licentiata si daca contractul cu firma de transport este in regula", a spus Grapini.

Ea a afirmat ca legile ar trebui sa fie mai aspre in Romania, iar o eventuala lipsa de responsabilitate a celor care controleaza mijloacele de transport si soferii sa fie sanctionata mai drastic.

"In principiu, responsabilitatea este a firmei de transport. Sper ca pana la sfarsitul acestei zile sa am referatul facut de directia de control din ANT", a mai spus ministrul.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Razvan Filipescu, a dispus luni un control la agentia de turism Mareea Travel, autoritatea precizand ca nu are competente legale pentru verificarea firmei de transport implicata in accident.

Mareea este una dintre cele mai importante agentii de turism din Romania, cu afaceri de 64 milioane de lei anul trecut, plasandu-se pe pozitia a 9-a la nivel national dupa nivelul vanzarilor.

Proprietarul Mareea Travel, Marius Usturoiu, a declarat luni pentru MEDIAFAX ca reprezentantii ANT sunt "bineveniti", dupa ce in aceeasi zi si politistii de la Investigarea Fraudelor au fost in control la agentie si nu au gasit nimic in neregula.

Un autocar cu turisti romani s-a rasturnat, duminica in jurul orei 18.00 a Romaniei, intr-o prapastie din Muntenegru, accidentul soldandu-se cu 18 morti si 29 de raniti.

Accidentul s-a produs la Grlo, pe o sosea dintr-o regiune montana la 30 de kilometri nord de Podgorita, capitala Muntenegrului.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Accidentul din Muntenegru, situatia ranitilor. Declaratiile medicilor despre cei 3 in stare critica
Accidentul din Muntenegru, situatia ranitilor. Declaratiile medicilor despre cei 3 in stare critica

Starea a trei dintre ranitii adusi din Muntenegru la spitale din Bucuresti se mentine foarte grava, acestia fiind in coma, au declarat, miercuri, reprezentantii unitatilor sanitare.

Zi de DOLIU NATIONAL. Trupurile celor doi soti din Timisoara, morti in accident, au fost aduse acasa
Zi de DOLIU NATIONAL. Trupurile celor doi soti din Timisoara, morti in accident, au fost aduse acasa

Astazi, asistam la actul final al unei tragedii care a indurerat o tara intreaga. Este zi de doliu national, in memoria celor 18 romani care si-au pierdut viata in accidentul de autocar din Muntenegru.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.