Ninsori si vant in aproape jumatate de tara. Ce drumuri sunt blocate si cum va fi vremea in urmatoarele 3 zile

×
Codul embed a fost copiat

Aproape toata tara a fost sub cod galben, marti dupa-amiaza, iar efectele s-au vazut  in mai multe judete din tara.

In timp ce in Capitala, vantul a suierat si a inceput sa ninga serios, in Maramures a viscolit puternic. In judetul Brasov, din cauza ninsorii, mai multe tir-uri nu au mai putut inainta, iar in Pasul Tihuta traficul a fost dat peste cap de o furtuna de zapada.

Chiar daca este aproape mijlocul lunii decembrie, iarna tot i-a luat pe nepregatite pe unii soferi, care au avut azi-noapte drum prin Pasul Tihuta. Cativa tineri care se indreptau spre Moldova au tras pe dreapta sa isi echipeze masinile, astfel incat sa poata inainta pe zapada.

Pregatiti sau nu, soferii au avut oricum de asteptat pana cand drumarii au curatat soseaua.

Sorin Ivan - politia rutiera: "DN 17 care face legatura intre Ardeal si Moldova a fost oprit temporar din cauza unei furtuni de zapada cu viscol si a fost necesara pentru a nu se bloca total, pentru siguranta rutiera si a autovehiculelor care tranziteaza."

Citește și
partii
Poiana Brasov a deschis 25 de km de partie, o lungime record pentru Romania. Surprizele oferite in acest sezon turistilor
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Si in judetul Maramures a viscolit toata noaptea. Un strat considerabil de zapada a acoperit strazile, iar circulatia masinilor a fost ingreunata.

Iar vremea rea nu a ocolit nici Capitala. Vantul a suflat ca turbat, si a inceput sa si ninga. Avand in vedere prognoza meteorologilor, ieri, a fost convocat Comandamentul de iarna, iar cei 6 primari de sector au anuntat ca sunt pregatiti sa intervina cu peste 500 de utilaje.

Avertizare ANM - cod galben de ninsori

Meteorologii au emis, marti dimineata, atentionari cod galben de vant si ninsoare pentru aproape jumatate de tara, valabile timp de mai multe ore. Tot marti, meteorologii au prelungit atentionarile cod galben de vant emise pentru opt judete din sudul si sud-estul tarii si totodata au emis avertizari noi pentru inca doua judete din sud.

Iin aceste zone ninge moderat iar rafalele de vant pot depasi 60 de kilometri pe ora.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), atentionarile cod galben emise pentru judetele Buzau, Prahova, Arges si Dambovita au fost prelungite pana la ora 11.00. In aceste zone vantul va avea intensificari care la rafala ar putea atinge 70 - 80 de kilometri pe ora, iar indeosebi in zona inalta, va depasi temporar 90 de kilometri pe ora, spulberand zapada.

Tot pana la ora 11.00 au fost prelungite si atentionarile cod galben de vant emise pentru judetele Ilfov, Teleorman si Giurgiu, unde intensificarile vantului vor depasi la rafala 55 - 60 de kilometri pe ora.

Si atentionarea emisa de meteorologi pentru Bucuresti a fost prelungita, pana la ora 10.00. Si aici vantul va avea intensificari care vor depasi 55 de kilometri pe ora.

Totodata, ANM a emis si doua atentionari cod galben de vant noi, pentru judetele Olt si Dolj, pana la ora 9.00. Aici intensificarile vantului vor depasi, la rafala, 55 - 60 de kilometri pe ora.

Pana la ora 11.00, sunt sub atentionare cod galben judetele Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Vrancea, Iasi, Bacau, Vaslui, Galati, Constanta si Tulcea. In aceste zone se vor semnala intensificari ale vantului, care la rafala vor depasi 55 - 60 de kilometri pe ora si chiar 70 de kilometri pe ora, in anumite zone.

Totodata, este in vigoare si o informare meteo de ploi, ninsori si vant puternic in centrul, sudul si estul tarii, pana marti dupa-amiaza, iar in noaptea de marti spre miercuri, temperaturile in aproape toata tara vor scadea sub minus zece grade.

Situatia drumurilor

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca, la aceasta ora (6:45), in judetul Olt, circulatia este oprita pe DN65(E574) Slatina - Pitesti, in zona Colonesti, din cauza unui autotren derapat. Se incearca tractarea ansamblului de vehicule cu ajutorul utilajelor de deszapezire. Probleme de trafic au fost si pe DN6(E70) Caracal - Rosiorii de Vede, in zona Mihaesti, din cauza a doua autotrenuri care nu puteau inainta in rampa. Semiremorca unuia dintre acestea a ramas in afara carosabilului, dar traficul nu mai este afectat.

Pe autostrada A1, pe sensul de mers Pitesti - Bucuresti, un autotren a derapat la kilometrul 100+500, ramanand imobilizat pe banda de urgenta si partial pe prima banda. Zona a fost semnalizata, urmand ca tirul sa fie tractat. Nu sunt semnalate alte drumuri nationale sau autostrazi cu circulatia intrerupta din cauza unor evenimente rutiere sau a vremii nefavorabile. Ninge in centrul, dar mai ales in zona de sud a tarii (in judetele Dolj, Olt, Arges, Teleorman, Giurgiu, Prahova, Dambovita, Calarasi, Ialomita, Ilfov si municipiul Bucuresti), iar traficul rutier se desfasoara in conditii de iarna. Atentie in primul rand pe autostrazile A1, A2 si A3!

Avand in vedere informarea meteorologica de vreme rea (intensificari ale vantului, ninsori viscolite mai ales la munte), emisa de Administratia Nationala de Meteorologie pentru intervalul 12 decembrie, ora 16.00 – 13 decembrie, ora 14.00, le recomandam conducatorilor auto sa circule prudent, cu viteza adaptata conditiilor meteo-rutiere, sa pastreze o distanta corespunzatoare in mers, sa nu actioneze brusc mecanismele de directie si franare si sa utilzeze cu precadere frana de motor. Atentionam, de asemenea, ca pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei, anvelopele de iarna sunt obligatorii.

In judetul Prahova, pe DN1, in zona localitatii Cornu, la km 98+300 de metri, din cauza surparii acostamentului pe o lungime de aproximativ 25 – 30 de metri, traficul rutier este restrictionat pe prima banda a sensului de mers Brasov – Ploiesti, fiind instituita si restrictie de viteza. Circulatia nu este afectata, in zona drumul fiind alcatuit din cate doua benzi pe sens.

In perioada 28 noiembrie – 15 decembrie 2016, pe autostrada A2 Bucuresti – Constanta se executa lucrari de reparatii la rosturile de dilatatie ale podului Colentina, la km 15+873, pe sensul de mers Constanta – Bucuresti, cu restrictionarea traficului pe banda de urgenta si prima banda (aproximativ o saptamana), urmand ca, apoi, sa se restrictioneze traficul pe banda a doua si sa se circule pe prima banda.

In judetul Olt este restrictionata circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone pe DN64 Ganeasa – Ramnicu Valcea, intre kilometrii 34+000 si 40+915 metri, din cauza unor degradari aparute la podul de la kilometrul 35+900 de metri, situat peste Valea Negrisoara (comuna Ganeasa). Traficul greu se desfasoara deviat, pe ruta DN65 Ganeasa –Salcia, DJ677 Salcia –Plesoiu (DN64).

In judetul Galati, pe DN25 Galati – Tecuci este restrictionata circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone intre localitatile Sendreni si Hanu Conachi, fiind impusa si restrictie de viteza de 50 km/h. Tronsonul de drum a fost afectat de inundatii. In judetul Buzau, pe DN10 Buzau – Brasov, din cauza lucrarilor care se executa la viaductul Stanca Teherau, in zona Siriu (intre kilometrii 85+534 si 86+948), circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone ramane restrictionata. Este instituita si restrictie de viteza de 10 km/h. Ruta ocolitoare pentru traficul greu este DN1B Buzau – Ploiesti, DN1A Ploiesti – Cheia – Sacele, DN1 Sacele – Brasov.

Pe DN13C, pe sectorul Vanatori (judetul Mures) - Cristuru Secuiesc (judetul Harghita), este restrictionata circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 10 tone, din cauza unui podet avariat de o viitura. Tot din cauza unui pod avariat de o viitura, in judetul Suceava, traficul greu (autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone) este restrictionat pe DN17A, pe tronsonul Vatra Moldovitei - Ciumarna (intre kilometrii 23 si 27).

Restrictii pentru traficul greu exista si in judetul Vrancea, pe drumurile nationale secundare DN2M (Andreiasu de Jos - 7,5 tone) si DN2N (Chiojnedeni - Vintileasca - 12 tone, respectiv 3,5 tone la Jitia), din cauza alunecarilor de teren. Incepand cu data de 1 noiembrie 2016, au fost inchise cateva tronsoane ale unor drumuri nationale (care se incadreaza la nivelul IV de viabilitate sau conform regulamentelor de functionare) pentru perioada de iarna. Acestea sunt:
-DN7C-Transfagarasan, pe tronsonul Piscu Negru (km 104, judetul Arges) – Balea-Cascada (km 130+800, judetul Sibiu) – pana in data de 30 iunie 2017, cu posibilitate de modificare, in functie de starea zapezii si conditiile meteo;
-DN67C-Transalpina, pe tronsonul Ranca (km 34+800, judetul Gorj) – Sugag (km 79+200, judetul Alba) – pana in data de 31 martie 2017, cu posibilitate de prelungire, in functie de starea zapezii si conditiile meteo;
-DN17D, in Muntii Rodnei (Pasul Rotunda), pe tronsonul nemodernizat, intre Valea Mare, Sant (km 86+100, judetul Bistrita-Nasaud) si Carlibaba (km103+632, judetul Suceava), pana in data de 31 martie 2017;
-DN1R, in Muntii Apuseni (Pasul Ursoaia), intre Poiana Horea (km 58+550, judetul Cluj) si Matisesti (km 62, judetul Alba), pana in data de 31 martie 2017.

PROGNOZA METEO PENTRU MARTI 13 DECEMBRIE

Avem multe coduri de vreme rea la aceasta ora: cod galben de vant si ninsoare in judetele Olt si Dolj pana la ora 9; de ninsoare si viscol in Bucuresti pana la ora 8; tot ninsoare si vant asteptam si in Vrancea, Iasi, Bacau, Vaslui si Galati, dar si in tot Baraganul pana la ora 11. In judetele Constanta si Tulcea, vantul va avea rabufniri cu viteze de 65 km/h.

Ne asteapta vreme aspra astazi: pana la amiaza avem vant intens, avem ninsori viscolite la munte si in sud si o racire accentuata. In sudul, centrul si estul tarii, stratul de zapada va creste, vantul poate atinge 60 km/h, iar temperaturile raman sub pragul inghetului. La noapte asteptam GER apropeste tot: in depresiuni vom avea si minus 20 de grade.

In Dobrogea si in Baragan prindem vreme foarte rece, vant intens si maxime de minus 1 grad in Baragan. La noapte va fi cer senin, iar frigul se anunta si mai napraznic. in Moldova sudica si in nordul Munteniei, se raceste transant. Temperaturile scad si cu zece grade fata de ieri. Va fi soare si un vant tare neplacut.

In nordul Moldovei si in Bucovina vedem soarele, dar va fi foarte frig. Se vor inregistra minus 3 grade la amiaza si minus 10, minus 12 la noapte. In nordul Transilvaniei si in Maramures vor fi doar cativa nori si un frig teribil. Noaptea se anunta geroasa. Minus 15 grade la Bistrita si minus 10 la Satu Mare si Baia Mare.

In vestul tarii: vreme extrem de rece, cu temperaturi cu zece grade sub cele de ieri. Nu se anunta precipitatii. In tinuturile centrale, norii se destrama curand, dar aerul se raceste accentuat. La amiaza vor fi minus 2... minus 4 grade in zona, la noapte chiar si minus 20 de garde.

In sud-vestul tarii se raceste mai putin decat in celelalte zone, dar dimineata va mai fulgui. Maximele pot urca spre 4...5 grade. La noapte se insenineaza si se face foarte frig si pe aici. Si in sudul tarii pierdem vreo 5 grade la nivelul temperaturilor maxime. Dimineata: fulguieli trecatoare si vant, iar dupa pranz soare. La noapte va fi foarte frig si aici.

In Bucuresti, vreme aspra acum, dimineata, cand o sa mai ninga viscolit. Vantul poate ajunge la viteze de 55 km/h. Se raceste foarte tare; temperatura coboara spre zero grade si aceasta nu este singura problema. Presiunea atmosferica creste si vantul ramane activ. Dupa pranz se insenineaza, dar atmosfera va fi foarte rece: maxima va fi in jur de 1...2 grade.

La munte, vremea rea s-a instalat deja. O sa mai ninga viscolit in zona Meridionalilor, iar stratul de zapada va creste. Dupa pranz, se insenineaza peste tot, insa vantul continua sa sufle cu putere, spulberand zapada. Prin statiuni, prindem o zi de iarna grea: peste tot temperaturi negative.

PROGNOZA METEO PENTRU URMATOARELE TREI ZILE

Miercuri norii vor fi rari peste zi, dar se intorc in noaptea urmatoare, cand mai aduc ceva ninsoare in vest, nord si centru. Nu scapam nici de polei, ceata sau chiciura.

Joi, temperaturile incep sa creasca si se apropie de normal, insa apar si ceva precipitatii mai spre seara. Va ninge in zona Orientalilor, in Moldova si Transilvania; fulguieli apar si prin Maramures, Muntenia si Dobrogea.

Vineri avem soare cu nori, dar si ceva fulguieli in jumatatea estica a tarii. Maximele ajung la 5 grade cu plus, dar in noaptea de vineri spre sambata revine gerul in centru si nord.


 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ninsori, viscol si ger in toata tara, de luni dupa-amiaza. Meteorologii au emis o atentionare de vreme rea pana marti
Ninsori, viscol si ger in toata tara, de luni dupa-amiaza. Meteorologii au emis o atentionare de vreme rea pana marti

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o informare meteo de intensificari ale vantului, ninsori viscolite, mai ales la munte, si racire accentuata a vremii, valabila la nivelul intregii tari, incepand de la ora 16:00.

Poiana Brasov a deschis 25 de km de partie, o lungime record pentru Romania. Surprizele oferite in acest sezon turistilor
Poiana Brasov a deschis 25 de km de partie, o lungime record pentru Romania. Surprizele oferite in acest sezon turistilor

Cu doua saptamani mai devreme decat in alti ani, cel mai mare domeniu schiabil din tara - Poiana Brasov - isi asteapta de astazi oaspetii cu partii pregatite si o vreme excelenta.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.