România va analiza solicitările Executivului de la Kiev privind furnizarea de arme către Ucraina, a afirmat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

Am avut o decizie prin care am asigurat transferul de echipament de protecţie şi muniţie. În continuare analizăm solicitările pe care Guvernul ucrainean le va înainta şi, în funcţie de aceasta, vom lua o decizie”, a precizat prim-ministrul, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-au întâlnit marţi, la Kiev, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Cea mai importantă perioadă a timpului pe care am petrecut-o la masa discuţiilor a fost cea legată de demersurile economice şi umanitare pe care România poate să le acorde. În momentul de faţă, economia Ucrainei este foarte afectată. Exportul de produse cerealiere, de produse agroalimentare reprezentau o contribuţie importantă la PIB-ul Ucrainei”, a arătat Ciucă.

Potrivit premierului, „preocuparea principală este şi cea economică, dincolo de efortul pe care poporul ucrainean îl face, să poată să facă faţă invaziei armatei ruse”.

Şeful Guvernului de la Bucureşti a afirmat că România este disponibilă să se implice în procesul de reconstrucţie a Ucrainei şi deschisă la găzduirea unor companii care nu îşi mai pot desfăşura activitatea pe teritoriul Ucrainei.

Preşedintele Zelenski a subliniat că minoritatea română din Ucraina va beneficia de aceleaşi drepturi, 'în oglindă', precum beneficiază minoritatea ucraineană în România”, a mai spus Nicolae Ciucă.

„A fost o resetare a obiectivelor militare şi a planurilor de operaţii. Federaţia Rusă se concentrează pe îndeplinirea obiectivului stabilit, să cucerească cele două regiuni din estul Ucrainei”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, despre evoluţia conflictului armat din Ucraina, că odată cu retragerea trupelor ruse din zona Kievului şi repoziţionarea lor în zona de est, acest lucru indică foarte clar că a fost o resetare a obiectivelor militare şi a planurilor de operaţii. Federaţia Rusă se concentrează pe îndeplinirea obiectivului stabilit, astfel încât să ajungă să cucerească cele două regiuni din estul Ucrainei, a mai spus premierul.

Situaţia din teren are evoluţia pe care o putem vedea cu toţii. Odată cu retragerea trupelor ruse din zona Kievului şi repoziţionarea lor în zona de est, indică foarte clar că a fost o resetare a obiectivelor militare şi a planurilor de operaţii”, a spus şeful Executivului.

El a menţionat: „Ne determină să tragem concluzia, sigur nu putem fi siguri că aşa este în acest moment, că Federaţia Rusă se concentrează pe îndeplinirea obiectivului stabilit, astfel încât să ajungă să cucerească cele două regiuni din estul Ucrainei”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a precizat că Rusia menţine contactul cu celelalte obiective de interese pe care le are, evoluţia urmând să se desfăşoare în funcţie de rezultatele concrete din teren obţinute la nivel tactic.