Femeie din Alba, suspectă de botulism după ce a mâncat pește din conservă. Simptomele bolii au apărut imediat
O femeie în vârstă de 45 de ani a ajuns la spital cu suspiciune de botulism, simptomele bolii debutând la scurt timp după ce a mâncat o salată cu peşte dintr-o conservă.
Este alertă în Alba, după ce o femeie care a mâncat pește dintr-o conservă a ajuns de urgență la spital, cu suspiciune de botulism.
Pentru că spitalele din județ nu au avut în stoc serul salvator, pacienta a fost transferată cu elicopterul la Oradea.
Între timp, probele prelevate de la ea au fost trimise la București, la Institutul Cantacuzino.
Femeia spune că a cumpărat conserva de pește de la un magazin din oraș și a mâncat-o duminică. A început să se simtă rău, iar a doua zi starea ei s-a agravat, așa că s-a dus la spital. Medicii au remarcat simptome tipice botulismului.
Dan Crainic, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia: „S-a făcut examen CT, examen RMN, s-au făcut toate analizele și s-a încercat găsirea unui ser antibutulinic”.
S-au prelevat probe de sânge pentru analize suplimentare care se fac la Institutul Cantacuzino din București. Miercuri dimineață, femeia a fost transferată cu un elicopter SMURD la alt spital.
Alexandru Sinea, director DSP Alba: „Pacienta a fost transferată la Oradea întrucât fiole de ser antibotulinic se găsesc doar în centrele universitare, întrucât vorbim de o boală foarte, foarte rară”.
Alertă în Alba
Direcţia de Sănătate Publică Alba anunţă că se fac analize suplimentare pentru confirmarea suspiciunii şi că a emis o alertă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, sistem de raportare a problemelor legate de siguranţa alimentelor în cadrul Uniunii Europene.
„Pacienta s-a prezentat marţi la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba Iulia cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) şi a necesitat internare. Data de debut a bolii este 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu peşte din conservă. În 17 octombrie simptomele s-au accentuat, iar în data de 18 octombrie pacienta a decis să se prezinte la spital”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, miercuri, de Direcţia de Sănătate Publică Alba, potrivit News.ro.
Inspectorii DSP Alba au informat Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba asupra acestui caz.
Inspectorii sanitar-veterinari Alba au început o anchetă
Dragoș Suciu, purtător de cuvânt DSVSA Alba: „S-au început verificările inclusiv la magazinul unde a fost comercializat produsul. Controalele vizează mai multe aspecte, inclusiv verificarea produslui prin probe de laborator”.
Ce este botulismul
Botulismul este o intoxicaţie produsă de bacteria Clostridium botulinum, care poate prolifera doar în medii în care nu există oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrană, printre care cele conservate, să le ofere un mediu de proliferare perfect.
Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute, precizează specialiştii DSP Alba.
Instituţia a emis o alertă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, sistem de raportare a problemelor legate de siguranţa alimentelor în cadrul Uniunii Europene.
Acesta este primul caz de botulism din județul Alba din ultimii ani.
În urmă cu o lună, un bărbat din Olt a murit după ce a mâncat pește pregătit în casă.