Programul „Rabla” 2022, fără achiziție. Bonusuri suplimentare pentru cei care cumpără biciclete sau trotinete electrice
Cei care aleg să achiziționeze biciclete sau trotinete electrice în cadrul programului „Rabla” 2022 ar putea primi bonusuri suplimentare, a spus Ministrul Mediului.
Barna Tanczos a anunțat luni că programul în 2022 nu ar trebui să se axeze doar pe scoaterea din circulație a mașinilor mai vechi de 15 ani, care poluează mai mult, ci să încurajeze oamenii să folosească mijloace de transport fără emisii toxice pentru sănătatea lor și a planetei.
„Analizăm inclusiv varianta unor bonusuri suplimentare în cazul în care beneficiarii trec la o mobilitate fără emisii de dioxid de carbon, dacă vor cumpăra biciclete electrice, trotinete electrice sau semi-electrice,” a spus Barna, conform Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Cred că un asemenea program, la nivel naţional, dincolo de scoaterea din circulaţie a maşinilor mai vechi de 15 ani, trebuie să vină şi cu această contribuţie de conştientizarea importanţei mobilităţii fără emisii de dioxid de carbon,” a mai spus Ministrul Mediului într-o conferință de presă.
Despre programul „Rabla” 2022
Declarațiile lui Barna vin după ce săptămâna trecută acesta a anunțat că noul program Rabla va începe pe 1 iulie.
În cadrul acestei ediții, cei care își casează mașinile mai vechi de 15 ani pot primi „cel puțin 3.000 de lei”, fără a fi obligați să cumpere un autovehicul nou.
„Venim cu încă un program care va porni pe 1 iulie dacă totul merge bine şi reuşim să ne înţelegem cu autorităţile publice locale. Un program Rabla local care va scoate sute de mii de maşini vechi din circulaţie. Vom asigura o primă de cel puţin 3.000 de lei pentru maşinile casate, fără obligaţia de a fi cumpărate maşini noi,” a spus Barna.
Însă acesta s-a întrebat „în ce măsură se vor înscrie autoritățile locale din mediul rural și dacă există fonduri suficiente acolo pentru acest program.”
„Marile oraşe deja s-au înscris şi au lansat programe proprii chiar înainte ca ghidul pentru acest program să fie aprobat definitiv şi să-l lansăm la nivel naţional. Din câte îmi aduc aminte, Târgu Mureş a pus pe ordinea de zi a Consiliului Municipal această problemă. Cu siguranţă, marile oraşe se vor înscrie fără excepţie,” a adăugat acesta.
Stații de încărcare pentru mașini electrice
Barna a mai spus că a discutat cu Ministrul Dezvoltării Cseke Attila despre rețeaua națională de stații de încărcare pentru mașinile electrice.
„Vor fi finanţate peste 15.000 de staţii de încărcare până în 2026, prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). Noi am pus în consultare publică ghidul pentru următorul apel de proiecte din partea autorităţilor publice locale, pentru staţiile de putere normală sau mică,” a declarat Barna.
Acesta a adăugat că, pe termen mediu şi lung, va fi nevoie de foarte multe staţii de încărcare pentru maşini electrice în zonele rezidenţiale, iar autorităţile au un plan bine stabilit în vederea dezvoltării acestei industrii.
CITEȘTE ȘI: Rabla pentru electrocasnice 2022. Când începe programul. Nu se mai pot cumpăra televizoare anul acesta
Sursa: Agerpres
Etichete: masini, trotinete, 2022, biciclete, programul Rabla local,
Dată publicare:
10-05-2022 18:11