Rabla pentru electrocasnice 2022. Când începe programul. Nu se mai pot cumpăra televizoare anul acesta

Ultima actualizare: 09-05-2022 20:42
rabla electrocasnice
Getty

Ministrul Mediului a anunţat când se vor desfășura etapele programului Rabla pentru electrocasnice în 2022 și ce valoare au voucherele primite de români în funcție de tipul echipamentelor electrocasnice pe care vor să le înlocuiască.

Tánczos Barna a mai vorbit și despre ce greșeală ar trebui să evite românii pentru a se asigura că nu ratează economisirea energiei, care are un impact atât asupra buzunarelor lor cât și asupra mediului înconjurător.

Astfel, înscrierile pentru program vor începe pe 17 iunie, iar cele trei etape de solicitare a voucherelor vor începe pe 24 iunie, 1 iulie şi 8 iulie, conform News.ro 

Ce echipamente electrocasnice pot fi date la schimb în fiecare etapă 

Bugetul programului de anul acesta este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut. Însă, deși Ministrul a anunțat că se va păstra structura folosită în 2021, acesta a dezvăluit că există un tip de echipament care nu mai poate fi achiziționat în această ediție.

„Dorim în continuare să sprijinim prin acest program eliminarea din gospodării a echipamentelor care sunt consumatoare de energie electrică într-o măsură peste limitele care astăzi pot fi atinse prin echipamente moderne, motiv pentru care, pentru fiecare echipament nou cumpărat, se predă un echipament vechi, care a consumat mai mult, a avut o eficienţă mai redusă,” a spus acesta.

„În mare măsură programul rămâne pe aceeaşi structură pe care s-a desfăşurat din punctul de vedere al organizării în anul 2021, vom avea în derulare un program pentru trei categorii de echipamente electrocasnice, pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere, într-o primă etapă,” a adăugat acesta.

Televizoarele, excluse din programul Rabla pentru electrocasnice 2022

„În etapa a doua o să avem laptopuri şi tablete. Fără televizoare în 2022. Aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare în a treia etapă. Vom avea două sesiuni de depunere de solicitări, practic două sesiuni care vor fi precedate de câte o săptămână de înscriere în program pentru cetăţenii care nu au participat în programul de anul trecut,” a mai spus Ministrul Mediului.

Acesta a mai spus că cei care au creat un cont de utilizator în cadrul ediției de anul trecut nu mai trebuie să se înscrie încă o dată cu un cont diferit, pentru a solicita vouchere.
Barna a declarat însă că anul trecut a „constatat un trend foarte ciudat”.

Observațiile Ministrului Mediului Tánczos Barna în legătură cu programul de anul trecut

„Foarte mulţi cetăţeni s-au înscris în program, au solicitat vouchere, după care nu le-au valorificat. Probabil din lipsă de informaţii, pentru că nu s-au documentat înainte şi n-au văzut înainte care sunt acele modele care pot fi cumpărate, folosind voucherele emise în cadrul programului,” a spus el.

„De aceea, începând de astăzi şi până pe 17 iunie, toţi beneficiarii se pot documenta şi pot verifica pe fiecare categorie de echipamente electrocasnice care sunt tipurile care sunt considerate eficiente din punct de vedere energetic, din punctul de vedere al consumului de energie electrică şi în felul acesta putem să creştem gradul de eficienţă”, a declarat Ministrul.

Cât valoarează un voucher în funcție de echipamentul electrocasnic

Barna a mai spus și că o persoană nu mai poate solicita de mai multe ori vouchere pentru același tip de echipament, în diverse etape ale programului, dacă nu a valorificat a voucherul primit prima dată.

Barna a spus că voucherele vor trebui să fie folosite pentru cumpărături în termen de șapte zile și că valoarea voucherelor va fi de 400 de lei pentru maşinile de spălat rufe, 400 de lei pentru maşinile de spălat vase, 400 de lei pentru aer condiţionat, 400 de lei pentru frigidere, 400 de lei pentru uscătoarele de rufe, 200 de lei pentru aspiratoare, 500 de lei pentru laptopuri şi 300 de lei pentru tablete.

CITEȘTE ȘI: Firmele nu vor mai putea cumpăra de la persoanele fizice metale feroase, neferoase şi aliajele acestora

Unul dintre cei mai mari consumatori de energie din casă. Câtă electricitate consumă

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO