Deși primăriile sunt de acum obligate la colectarea deșeurilor textile separat, puține s-au conformat. Ajung și în Bulgaria
România este obligată de anul acesta să colecteze separat deşeurile textile, potrivit noilor norme europene.
Însă, deşi au avut doi ani la dispoziţie să asigure spaţiile necesare pentru strângerea hainelor vechi, majoritatea primăriilor n-au reuşit, încă, să le pună, la punct.
Ofiţerii de mediu vor începe, controalele în curând.
În 2025, românii aruncă hainele la gunoi, deşi Uniunea Europeană ne obligă să le colectăm separat şi să le reciclam. Textilele produc cea mai mare poluare, după industria petrolieră. O ordonanţă de urgenţă din august 2021 obligă primăriile ca de anul acesta să asigure spaţiile de colectare. Puţine s-au conformat, însă.
Corneliu Popii Morodan, primarul comunei Ghioroc: "Din păcate, nu am reuşit să îndeplinim până acum condiţiile impuse de lege. Principalul motiv este bugetul şi ordonanţele care ne-au restricţionat în a face achiziţii."
Localnici: "Le aruncăm le aruncăm la gunoi, practic, dacă nu sunt mai bune."
"Dacă pot fi donate le donăm, dacă nu, din păcate, le aruncăm la gunoi, desigur."
În Arad, autorităţile au luat 20 de milioane de lei prin PNRR, pentru amenajarea unui centru de colectare. Dar lucrările sunt întârziate.
Relu Cotrău, purtător de cuvânt Primăria Arad: „Vor fi date în folosinţă în acest an, însă până atunci s-a convenit cu operatorul de salubritate să se organizeze periodic campanii de colectare."
În Timişoara, primăria a semnat un acord cu o firmă care să amenajeze șase containere în oraș pentru deşeuri textile. Şi aici este o întârziere de câteva săptămâni.
Silvana Andreaș, purtător de cuvânt Primăria Timișoara: „A existat o problemă în furnizarea containerelor către compania care va asigura reciclarea. În paralel, primăria pregătește extinderea acordului, astfel încât acestea să fie ridicate și de la domiciliu."
În Timișoara există, de mai mulţi ani, 60 de containere ale unei asociaţii de caritate. Prin ele se colectează 500 de tone de haine pe an, însă două treimi sunt deşeuri şi nu pot fi refolosite.
Herbert Grun, director asociație de caritate: „La azilul de noapte sau în situații de calamitate sau catastrofe naturale, dar sunt și haine care vor fi prelucrate, pentru industria textilă."
În Craiova există de doi ani containere speciale, ale unui operator privat, cu care primăria a încheiat un acord. Până acum s-au adunat 700 de tone de materiale, care au fost trimise în Bulgaria, la o firmă specializată.
Marina Andronache, purtător de cuvânt Primăria Craiova: „Sunt reutilizate, revalorificare sau transformate energetic. Unele dintre ele se transformă chiar în lavete"
Primăriile care nu oferă cetățenilor nicio soluție pentru a recicla deșeurile textile riscă amenzi de până la 60.000 de lei. Potrivit Comisiei Europene, o persoană aruncă, în medie, 11 kilograme de textile, pe an.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, Bulgaria, deseuri, textile,
Dată publicare:
11-01-2025 20:04