Avertisment pentru toate țările lumii, după ce în Pakistan și în India temperatura a ajuns la 50 de grade Celsius

Pakistan

Liderii planetei trebuie să acționeze acum sau dezastrele climatice și meteorologice vor fi din ce în ce mai extinse și mai intense, a avertizat un ministru al Pakistanului.

Avertismentul Ministrului pakistanez al Climei Sherry Rehman vine în contextul în care Pakistan și India au înregistrat în mod repetat în jur de 50 de grade Celsius în ultimele săptămâni – temperaturi anormale pentru această perioadă a anului.

„Evenimentele climatice și meteorologice sunt aici ca să rămână și de fapt vor accelera în mărime și intensitate dacă liderii globali nu acționează acum,” a spus Rehman pentru The Guardian.

Oamenii nu pot să muncească și au lipsuri de apă și curent

În ultimele săptămâni, locuitorii regiunii pakistaneze Balochistan au fost forțați de valul de căldură să stea în case, neputând să muncească decât în timpul nopților mai răcoroase.

Mai grav este faptul că cei 200.000 de locuitori îndură lipsuri critice de apă din cauza temperaturilor extreme, dar și de curent, ceea ce înseamnă că aerul condiționat și frigiderele nu funcționează. Atât în India, cât și în Pakistan, temperaturile ridicate au suprasolicitat resursele de energie, întrucât oamenii au necesitat mai multă ventilație în casele lor.

Un localnic pe nume Ahmed i-a spus publicației britanice că săptămâna trecută a fost „nebunesc de cald în Turbat”. „Nu se simțea ca în aprilie,” a spus acesta, adăugând: „Trăim în iad”. Anul trecut, regiunea a înregistrat cea mai înaltă temperatură din lume pentru luna mai: 54 de grade Celsius.

Valul de căldură are un efect devastator asupra hranei

În restul subcontinentului, peste 1,5 miliarde de oameni suferă de temperaturi arzătoare de vară, venite cu două luni mai devreme.

În centrul și nord-vestul Indiei, locuitorii au avut parte de cea mai călduroasă lună aprilie în 122 de ani, iar provincia pakistaneză Sindh a înregistrat 49 de grade Celsius sâmbătă – una dintre cele mai înalte temperaturi înregistrate vreodată în lume pentru luna aprilie.

Valul de căldură a avut un efect devastator asupra culturilor de grâu, fructe și legume, a mai relatat cotidianul britanic, înrăutățind temerile legate de lipsurile globale provocate de invazia Ucrainei de către Rusia.

În India, recolta de grâu a fost înjumătățită din cauza temperaturilor extreme, iar în Mastung, Balochistan, fermierii și-au privit merii înflorind cu o lună mai devreme și apoi uscându-se și murind din cauza temperaturii. „Acum cresc foarte puține fructe,” a spus un fermier, cu îngrijorare.

„Avertisment despre ceea ce urmează: accelerarea încălzirii globale”

Între timp, Rehman a atras atenția asupra faptului că Pakistan suferă de o „criză existențială” din cauza urgențelor climatice resimțite pe tot teritoriul țării.

Aceasta a spus că valul de căldură cauzează topirea ghețarilor în nordul țării la o viteză nemaiîntâlnită și că mii de oameni ar putea să sufere din cauza inundațiilor.

Experții de la Organizația Mondială de Meteorologie au sugerat că temperaturile extrem de ridicate sunt un avertisment despre ceea ce urmează: accelerarea încălzirii globale.

Un val de căldură este definit prin temperaturi maxime de peste 40 de grade Celsius și cel puțin 4,5 grade Celsius peste temperaturile normale.

CITEȘTE ȘI: Măsură fără precedent. Orașul cu 6 milioane de locuitori care va avea apa raționalizată

Criza climatică ar putea crea viitoare pandemii. Cercetători: Peste 15.000 de viruși se vor răspândi

Articol recomandat de sport.ro
Cântăreața iubită de toată planeta s-a dus să-l vadă pe Messi și a plecat cu tricoul lui acasă! L-a scos la licitație
Cântăreața iubită de toată planeta s-a dus să-l vadă pe Messi și a plecat cu tricoul lui acasă! L-a scos la licitație
Citește și...
ONU avertizează: Pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius riscă să fie atins până în 2025
ONU avertizează: Pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius riscă să fie atins până în 2025

Există o probabilitate de 40% ca temperatura medie anuală de pe Terra să depăşească până în 2025 pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius peste nivelurile din era preindustrială, a avertizat joi ONU, informează AFP.

Recomandări
România mobilizează mai multe trupe în Kosovo. NATO îşi consolidează puternic prezenţa în regiune
România mobilizează mai multe trupe în Kosovo. NATO îşi consolidează puternic prezenţa în regiune

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis, marți, că pregătește dislocarea suplimentară a unei companii de infanterie în Kosovo.

"Batalioanele de carne" ale Rusiei. Putin a trimis în Ucraina unități disciplinare, așa cum a făcut Stalin în 1942 | VIDEO

Soldați indisciplinați, infractori sau bețivi fac parte din batalioane disciplinare din cadrul armatei lui Putin, cunoscute sub denumirea de "unități de asalt-Z".

Expediție în Himalaya pe cel mai tehnic vârf din lume: Ama Dablam. Jurnal LIVE BLOG - A început drumul spre Ama Dablam
Expediție în Himalaya pe cel mai tehnic vârf din lume: Ama Dablam. Jurnal LIVE BLOG - A început drumul spre Ama Dablam

Zsolt Vago, colegul nostru de la Știrile ProTV, alături de Gabriela Stanciu, au pornit într-o expediție spectaculoasă în Himalaya. Cei doi încearcă să urce pe Ama Dablam, considerată cea mai tehnică ascensiune de vârf din lume.