Familia romancei arestate dupa ce si-a luat copilul de langa tatal violent, mesaj disperat: "In Canada, se duce la moarte"

×
Codul embed a fost copiat

Rudele Anei Nedelcu, mama acuzata de rapire internationala de minori, pentru ca a fugit cu copilul din Canada ca sa scape de un partener violent, incearca prin orice mijloace sa impiedice extradarea femeii.

Joi, fratele ei, a mers la Cotroceni, unde a depus un memoriu si a cerut sprijin, presedintelui Klaus Iohannis. 

Arestata pentru ca si-a rapit fiul, Ana Maria Nedelcu a incercat astazi sa obtina sprijinul presedintelui. Fratele ei a depus la Cotroceni un memoriu in care femeia a notat ce a patimit in Canada si de ce a fugit cu baiatul ei in Romania, chiar daca tatal avea custodie comuna. Fratele a fost primit de unul dintre consilierii presedintelui.

"I-am spus ca mama se duce la moarte in Canada daca o trimit, copilul se duce tot la moarte, iar fata ramane fara nimeni aici fara mama. Si ultima sansa este sa ajungem aici ca sa ia masuri in limita legii si au spus ca ne ajuta", spune Ion Vasile, fratele Anei Maria Nedelcu.

Este un gest disperat al familiei care incearca sa impiedice extradarea femeii. Unul care nu are multi sorti de izbanda dat fiind ca lupta pentru custodia copilului si punerea sub acuzare a femeii se petrece in instanta. Presedintele nu are instrumente ca sa intervina in fata judecatorilor , insa ar putea, pe cale diplomatica sa ceara Canadei , atentie, in acest caz scandalos.

Citește și
romanca, canada
O romanca a fugit cu fiul din Canada de frica partenerului abuziv. De ce copilul va fi luat acum cu forta de la mama
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Situatia femeii este dificila. Cei doi copii sunt in grija bunicii in timp ce ea este dupa gratii. A primit astazi un pachet cu haine si mancare de la mama ei, care insa nu a putut sa o vada.

"Un om care e in situatia asta pentru prima oara in viata e un om care nu se astepta la asa ceva. Nu are cum sa fie placut. Se gandeste la copiii pe care i-a lasat acasa", spune Adrian Amuza, avocatul femeii

Maine se judeca la Inalta curte de casatie si justitie contestatia la arestarea femeii. Chiar si procurorul a cerut ca ea sa fie libera, considerand ca nu prezinta un pericol. Numai ca judecatorul nu a tinut cont. Mai mult, pe langa acuzatia de nerespectarea unei hotarari privind incredintarea minorului, a adaugat o si pe cea de lipsire de libertate copilului. Infractiune suficient de grava ca sa justifice arestarea.

Si avocatul poporului s-a sesizat din oficiu in acest caz si va cere explicatii la Montreal.

 

UPDATE 13:00 Colegul nostru Ovidiu Oanta ne arata mandatul de arestare provizorie a Anei Maria Nedelcu. Romanca este acuzata ca de "nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor si risca pana la 10 ani de inchisoare.

UPDATE 10:20 Ana Maria Nedelcu, mama arestata ieri la cererea autoritatilor canadiene de un judecator al Curtii de Apel a cerut interventia presedintelui Romaniei pentru a fi protejata. Este un gest disperat al unei mame disperate ca nu poate sta alaturi de copii ei, relateaza corespondentul ProTV Ovidiu Oanta.

Joi dimineata, avocata Anei Maria Nedelcu a depus la Presedintia Romaniei un memoriu prin care ii solicita sefului statului sa intervina in calitate de garant al Constitutiei si mediator intre puterile statului. In memoriu, femeia acuza abuzurile judecatorilor, dar vorbeste si despre teroarea prin care a trecut in ultimii ani si explica de ce a fugit din Canada de partenerul sau de viata.

Ana Maria Nedelcu mai are o sansa de a se reintoarce alaturi de cei doi copii ai ei. Decizia de a fi arestata provizoriu poate fi contestata. Uluitor este ca totul se intampla in conditiile in care inclusiv procurorii au sustinut ca nu trebuie incarcerata si extradata, asa cum cere fostul ei partener. Daca va fi trimisa in Canada, risca zece ani de inchisoare.

"Nu am avut timp sa imi iau ramas-bun de la ei."

Momentele dramatice s-au derulat dupa-amiaza in blocul in care locuieste Ana Maria Nedelcu. Femeia acuzata de rapire internationala a sperat pana in ultima secunda ca judecatorul o va crede ca singura ei vina a fost aceea ca a vrut sa isi tina la distanta fiul de un tata care devenise violent cu el.

Ana Maria Nedelcu: "Cred ca este obligatia fiecarei mame ca in momentul in care vede in suferinta, traumatizant, sa faca tot ce e posibil sa-l puna in siguranta, sa-l protejeze impotriva abuzului.”

Toata povestea a inceput in urma cu doi ani. Atunci femeia a decis sa fuga din Canada in Romania impreuna cu cei doi copii ai sai. Pe cel mare il are cu barbatul pe care il acuza de agresivitate. Ana Maria Nedelcu a riscat insa totul si nu a respectat ordinul judecatorilor canadieni care i-au cerut sa il trimita la tata pe fiul sau. Ajunsa in tara dupa un sir de procese Tribunalul Bucuresti i-a dat ordin sa inapoieze copilul, iar Curtea de Apel a arestat-o.

Politistii trebuie sa puna in executare un mandat la cererea autoritatilor canadiene. Mama se intreaba acum cat timp va trebui sa stea despartita de copiii ei.

Pentru judecatorul care a semnat mandatul de arestare, Ana Maria Nedelcu este doar un suspect care nu a respectat decizia instantelor canadiene. Si pentru ca decizia sa para justitifcata, mama a fost acuzata si de lipsire ilegala de libertate a propriului copil. Pedepsit pe nedrept este insa si cel de-al doilea copil al femeii ramas astfel in grija bunicii.

In ultimii trei ani, Romania a primit 160 de solicitari de inapoiere a unor copii ai caror parinti - mame sau tati - i-au adus in tara. Este insa primul caz in care mama este si incatusata.

Decizia este intr-adevar una defavorabila, dar nu definitiva. Ana Maria Nedelcu o poate contesta la ICCJ, iar judecatorii instantei supreme sunt singurii care pot stabili daca locul mamei este langa copiii sai sau arestata intr-o inchisoare din Canada.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Romanca fugita din Canada de teama sotului a fost arestata. Chiar si procurorii au cerut sa fie lasata libera
Romanca fugita din Canada de teama sotului a fost arestata. Chiar si procurorii au cerut sa fie lasata libera

Decizie dramatica luata miercuri de un magistrat al Curtii de Apel Bucuresti. Ana Maria Nedelcu, mama care a fugit din Canada ca sa isi salveze copilul de un tata pe care il considera agresiv si periculos a fost arestata provizoriu.

O romanca a fugit cu fiul din Canada de frica partenerului abuziv. De ce copilul va fi luat acum cu forta de la mama
O romanca a fugit cu fiul din Canada de frica partenerului abuziv. De ce copilul va fi luat acum cu forta de la mama

Situatie revoltatoare pentru o femeie de 45 de ani din Bucuresti.

Dubla crima in Italia. Un roman si-a ucis iubita si fetita de numai 2 luni, in locuinta din Salerno
Dubla crima in Italia. Un roman si-a ucis iubita si fetita de numai 2 luni, in locuinta din Salerno

Un roman socheaza Italia cu o dubla crima infioratoare, urmata de sinucidere. Tanarul de 29 de ani si-a ucis iubita, tot romanca, si pe fetita lor, un bebelus de numai doua luni.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.