Ce a descoperit fermierul Petrica atunci cand a vrut sa isi vanda terenul. Fenomenul national care dezvaluie un abuz grav

Ultimul update: Vineri 12 August 2016 07:13
Data publicarii: Marti 09 August 2016 19:20
Categorie: Actualitate

Mii de fermieri au descoperit cu stupoare ca terenurile lor, pentru care au acte de proprietate, apartin si altor persoane.

Acest lucru a fost posibil, spun oamenii, dupa ce multe parcele au fost comasate si vandute strainilor, cu complicitatea primariilor. Ministerul Agriculturii recunoaste problema si incearca sa schimbe legea.

Petrica Bolocan, fermier din Colibasi, judetul Giurgiu, s-a trezit ca terenul pe care il cultiva de ani buni este si al unui grec. A facut descoperirea atunci cand a mers la Oficiul pentru Cadastru.

Petrica Bolocan, fermier: "Mi-a spus nu am ce sa-ti fac, du-te la primarie ca primaria a vandut, viu la primarie, primaria ma trimite inapoi la OCPI. Imi spune ca terenul meu e acolo, dar nu e al meu."

Astazi a venit in fata Agentiei Nationale de Cadastru cu actele in mana. Nu l-a gasit pe directorul general, care este in concediu. Nici la primarie nu l-am gasit pe primar.

Un crater urias, aparut peste noapte, a "inghitit" un lac cu 25 de tone de peste. Valoarea pagubei si explicatia fenomenului

Cei din Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, dar si ministrul Agriculturii sustin ca situatia lui Petrica Bolocan nu e singulara, ci mai degraba e un fenomen national.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: "De-a lungul timpului, primariile, de multe ori in contextul in care nu exista cadastru in mare parte a terenurilor agricole, au luat decizii care au dus la situatia pe care o mentionati si care ne-a dat mare bataie de cap."

Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR: "Se intampla, s-a intamplat, cand primarii, printr-un abuz, nu toti acum, o parte din ei, au abuzat, au comasat de la sine putere."

Situatia este cu adevarat catastrofala, desi sunt proprietari pe terenurile lor, foarte multi romani nu au acte cadastrale. De anul trecut, in Romania, se desfasoara un program national care ar rezolva problema. Din pacate, pana acum, autoritatile au reusit sa faca acte cadastrale pentru numai 10 la suta din suprafata rurala a tarii."

Legea care ar restrictiona vanzarile de terenuri agricole si care isi propune sa faca ordine in acest haos se afla deocamdata pe masa ministrului agriculturii. Aceasta ar putea fi trimisa in Parlament abia la toamna.
 

Rulota trantita la pamant de rafale puternice de vant. Proprietarul a ramas si fara acoperisul casei

Rulota trantita la pamant de rafale puternice de vant. Proprietarul a ramas si fara acoperisul casei

Berze

Cum putem salva berzele de frig. Semnul care arată că aceste păsări au nevoie de ajutor

Tânăr eliberat în baza recursului compensatoriu, acuzat că a vrut să violeze două fetițe

Trei bărbaţi, reţinuţi pentru furtul unui seif dintr-un cabinet stomatologic. Suma uriașă care se afla în el

Metoda folosită de un preot pentru a cere donaţii de la credincioşi. A stabilit chiar şi o sumă

Raed Arafat vrea o lege care să stopeze reclamele la ”noile aparate de fumat ale morţii”

Cât va costa garanția pentru sticlele și borcanele refolosibile. Anunțul ministrului Mediului

judecator getty

O decizie inedită în justiţie. Un ieșean mort îşi poate folosi carnetul de conducere

Animalele de la Grădina Zoologică din Galați, afectate de iarna târzie

Explozie puternică, urmată de incendiu, într-un bloc din Tg. Jiu. Tânără de 24 de ani, rănită

Moarte suspectă în Dâmbovița. Bătrân de 72 de ani, găsit înecat la marginea satului

Simulare BAC 2018. Miercuri va fi susținută proba obligatorie a profilului

Iohannis, despre situația din economie: ”Am atras atenția tuturor guvernelor, cu precădere celor 3 din ultimul an”