Cauza stupidă a incendiului uriaş din California. 150.000 de oameni, evacuaţi

Ultima actualizare: 30-10-2019 20:44
Cauza stupidă a incendiului uriaş din California...
Cauza stupidă a incendiului uriaş din California...

Unul dintre marile incendii din California, care amenință zone rezidențiale de lux dar și celebrul muzeu ''Getty'', a fost declanşat de o creangă care a căzut pe liniile de înaltă tensiune.

Astfel, spun pompierii, s-au produs scântei, care au aprins vegetația uscată. Cea mai mare companie de energie din California a oprit, preventiv, energia electrica pentru 2 milioane si jumatate de oameni, tocmai pentru a opri apariția unor focare în acest mod.

Însă, în zona respectivă, curentul mai este distribuit de o altă companie, care nu a luat aceeași măsură. Fapt fără precedent, din cauza incendiului botezat "Getty", autoritățile au emis o avertizare "cod roșu extrem", pentru că vântul ar putea atinge chiar și viteza de 130 de kilometri pe oră.

Momentul a fost filmat de camera de bord a unui şofer care trecea prin zonă. În orele următoare, vânturile puternice care au contribuit la răspândirea incendiilor ar putea reveni, iar meteorologii spun că temperaturile vor coborî până la limita îngheţului, în condiţiile în care zeci de mii de oameni sunt încă evacuaţi.

În nordul Californiei, incendiul de vegetație s-a extins în 24 de ore cu aproape 40 de kilometri pătrați. Pompierii au reușit să țină însă pasul cu flăcările și au sub control aproape 15 procente din suprafața afectată.

Al doilea incendiu, cel din vestul Los Angeles-ului, este aproape izolat. Aici au rămas doar porțiuni unde focul arde mocnit. Cu toate astea, 9.000 de localnici încă nu au primit acordul de a se întoarce acasă.

Potrivit anchetatorilor, flăcările au fost provocate de o creangă ruptă de o rafală de vânt. Momentul a fost filmat de camera de bord a unui șofer care trecea prin zonă.

Eric Garcetti, Los Angeles: „A fost vorba de un act al lui Dumnezeu. Vântul a rupt o creangă și a fost suficient de puternic să o arunce suficient de departe cât să cadă pe linii și să provoace o scânteie.”

Pentru a evita alte situații similare, compania de energie electrică din California se pregătește să oprească alimentarea pentru mai bine de un milion de localnici. Mulți dintre oameni sunt nemulțumiți, pentru că se apropie weekendul de Halloween, una dintre cele mai agitate perioade ale anului.

Colin Davis, client: „Toată lumea pierde bani. Companiile pierd, angajații pierd bani și nu e o situație bună pentru nimeni.”

De parcă, incendiile nu ar fi fost suficiente, localnicii din zonele afectate au și alte probleme, meteorologice de data asta. Un val de frig e așteptat în orele următoare, care va aduce temperaturi aproape de zero grade Celsius.

David Rabbitt: „Suntem sub o avertizare de frig, cu temperaturi aproape de îngheț, prognozate pentru următoarele nopți.”

Îi încurajăm pe localnicii noștri care au fost evacuați, dacă sunt într-o mașnă sau într-o rulotă, să țină cont de condițiile meteorologice.

Următoarele ore sunt critice. Meteorologii spun că vântul va crește în intensitate, ceea ce va spori pericolul apariției unor noi focare. În total, aproximativ 150.000 de oameni rămân evacuați. Câteva sute dintre ei au rămas fără case, distruse de flăcări.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO