Câte calorii are un platou cu ciolan, murături și mămăligă, servit la restaurant. Noile meniuri au intrat în vigoare

×
Codul embed a fost copiat

De miercuri, meniurile restaurantelor trebuie să conțină, la fiecare fel de mâncare, informații precise despre materia primă și numărul de calorii pentru o porție sau pentru o suta de grame.

Clienții ar trebui să afle ușor și ce aditivi au fost folosiți la preparare, dar și dacă mâncarea conține substanțe alergene. Noile norme cer timp și efort, susțin cei care administrează localuri, ori platforme pentru comenzi online.

7.100 de calorii se adună, pe un singur platou, dintr-un ciolan la cuptor, o mână de varză murată, o moviliță de hrean, trei linguri de mămăligă și câteva murături. E drept, sunt două porții... Dar, dacă ești la dietă, din tot ansamblul poți să mănânci doar panseluța. În schimb, bibanul în crustă de sare are de cinci ori mai puține calorii. Asta aflăm scanând QR code pus pe masă, în restaurant, care trimite spre varianta nouă a meniului.

De exemplu, câte persoane s-ar putea înfrupta fără mustrări de conștiință dintr-un platou cu 25 de mici și aproape un kilogram de cartofi care adună 8.000 de calorii. În condițiile în care o femeie ar trebui se limiteze la un nivel zilnic optim de 1.800-2.500 de calorii, iar bărbații la cel mult 3.000.

Meniurile noi ar putea declanșa și o reacție de autocenzură. Pentru că, potrivit OMS, o treime dintre copii și 60 la sută dintre adulți sunt supraponderali.

Citește și
Ramzan Kadîrov vrea ca un stat NATO să fie atacat de Rusia cu rachete hipersonice Kinzhal: „Este neapărat necesar!”

E drept, legea lasă o portiță, pentru a nu preschimba meniul într-un volum cu sute de pagini. Rețetarul detaliat, cu tot ce cântărește sub 20 de grame, va fi păstrat separat în local și înmânat clientului la cerere.

Dar care e beneficiul pentru consumatori? Odată, pot afla lista completă de ingrediente, fără a pune întrebări suplimentare. Sunt persoane cu alergii alimentare atipice- la semințe de susan, la porumb, avocado, mango, chiar și la bezele. Iar acestea se pot ascunde în preparate cu denumiri generice.

Daciana nu tolerează glutenul- nici măcar urmele prezente în sosuri.

Daciana: „Întotdeauna întreb dacă are sau nu gluten. De multe ori, din păcate, confundă glutenul cu lactoza”.

Aceste informații ar trebui să existe deja și pe site-urile restaurantelor online, fie ele autonome sau din platformele pentru livrări. Administratorii spun că nu toți partenerii au transmis informațiile. Cât despre cum îți dai seama daca informațiile sunt și reale, dăm un exemplu. O pizzerie care trece în meniu mozzarella și pune pe blat un preparat vegetal.

Horia Alexandrescu, președinte ANPC: „Poți vedea daca au intrat 10 kg și a vândut o mie de pizza în compoziția căreia intră 150 de grame de mozzarella, e clar că a folosit și alt produs în afară de mozzarella”.

Reporter: Există varianta unor analize de laborator?

Președinte ANPC: „Nu, și nu se justifică generarea unor cheltuieli”.

Consumatorii pot face și ei înșiși o verificare sumară a meniului comandat folosind aplicația Infocons.

Dragoș Petrescu, antreprenor: „Sunt atât de multe date, atât de multe ingrediente, că e imposibil să poată fi controlat fiecare item din meniu, în toate restaurantele din România”.

Practic, cine minte își poate pierde clienții, dar riscă și amenzi între o mie și o sută de mii de lei, pentru practici comerciale incorecte.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Citește și...
Din 15 martie vom ști exact ce și cât mâncăm la restaurante. Datele care trebuie să fie în meniuri
Din 15 martie vom ști exact ce și cât mâncăm la restaurante. Datele care trebuie să fie în meniuri

De miercuri, 15 martie, vom ști exact ce și cât mâncăm atunci când ieșim în oraș. Restaurantele sunt obligate să afișeze în meniu, pe lângă ingrediente, și cantitatea de grăsimi, acizi, sare, proteine sau aditivi, potrivit unui ordin al ANPC.

Recomandări
Occidentul critică Beijingul pentru că ”joacă la două capete”. ”Nu poate continua să ajute cea mai mare amenințare”
Occidentul critică Beijingul pentru că ”joacă la două capete”. ”Nu poate continua să ajute cea mai mare amenințare”

Aflat în vizită oficială în China, Vladimir Putin încearcă să arate lumii că el și Xi Jinping sunt mai apropiați ca niciodată. 

Ministerul Cercetării anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake. Procedura pas cu pas
Ministerul Cercetării anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake. Procedura pas cu pas

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat vineri lansarea platformei #nofake prin care românii pot raporta conținutul inadecvat pe care îl văd pe rețele de socializare.

Viktor Orban se plânge că a rămas singur în lupta sa după tentativa de asasinat asupra lui Robert Fico
Viktor Orban se plânge că a rămas singur în lupta sa după tentativa de asasinat asupra lui Robert Fico

Premierul ungar de dreapta Viktor Orban s-a prezentat joi drept "singurul rămas să lupte pentru pace" în UE după tentativa de asasinat asupra aliatului său, premierul social-democrat slovac Robert Fico, relatează agenţiile AFP şi MTI.