Biserica Ortodoxă, reacție vehementă împotriva yoga: ”Este înhămare, absolut incompatibilă cu credința”

04-06-2020 20:03


Yoga, o practica îmbrățișată de mulți europeni, agită spiritele. Biserica Ortodoxă Română afirmă că yoga îl exclude pe Dumnezeu.

Totul a pornit din Grecia, țara unde oamenii au cerut ca yoga să fie acceptată după perioada de izolare.

Înalții prelați au reacționat însă vehement și au transmis că este ”absolut incompatibilă cu credința ortodoxă”. Adepții vorbesc însă despre armonie între suflet, trup și minte.

O combinație între meditație, exerciții fizice de respirație și concentrare, yoga are tot mai mulți adepți care își găsesc astfel liniștea ori își păstrează o postură armonioasă a corpului. Iar în ultimele luni de izolare, numărul lor a crescut.

Roxana Ned, profesor de yoga: ”Oamenilor le-a fost ușor să treacă granițele, nu doar cele mentale ci și fizice. Aceste lucruri au fost esențiale în perioada pandemiei și a izolării, când fiecare dintre noi după momentele pe care le-a avut cu sine a simțit nevoia să se exteriorizeze, să practice un lucru ușor comun alături de semeni, asta am făcut prin yoga, am păstrat trupul fizic sănătos și mintea calmă”.

Și totuși în Grecia reprezentanții Sinodului au intervenit după ce oamenii au cerut ca yoga să fie permisă ca o măsură de relaxare.

Printr-un comunicat, biserica a anunțat că yoga este absolut incompatibilă cu credința ortodoxă și nu are loc în viața creștinilor.

Reacție a fost întărită și de la București.

Yoga nu are absolut nicio legătură cu spațiul și spiritualitatea revelației iudeo-creștine. Yoga apare într-un sistem religios care nu îl include pe Dumnezeu ca persoana și e total opusă creștinismului, spun reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române într-un comunicat oficial.

În continuare, în reacția oficială se arată că yoga îl exclude pe Dumnezeu ca persoana în relație cu care ne măntuim, propunând tehnici de eliberare, având ca finalitate ruperea sinelui de lume și dizolvarea lui.

De aceea, yoga și spiritualitatea creștină, spun reprezentanții Patriahiei, sunt perfect incompatibile.

Pasionați, profesori ori specialiști ai filozofiei yoghine vorbesc despre yoga ca despre o promovare a stării de bine.

Roxana Ned: ”Yoga nu este o religie, iar practicarea ei nu ne face nici hinduși, nici mai puțin creștini. Chiar dacă e o filosofie veche de mii de ani, ceea ce se vinde la nivel de masă e o practică a posturilor, o conexiune a minte, corp, suflet, este o promovare a stării de bine fizic, mental, de acceptare a condiției noastre, a limitelor noastre și a trăirii în armonie cu ceea ce e în jurul nostrum”.

Darius Moldovan, specialist yoga: ”Nu e incompatibilă yoga cu religia, yoga nu vrea nici creștini, nici penticostali, nici catolici, ea aduce doar o stare de meditație, dincolo de partea fizică, ea te pregătește pentru rugăciune, de pildă. Noi ne rugăm, însă când ne rugăm ne gândim că ba ne e foame, ba ne e rău, nu suntem concentrați, ei bine prin yoga reușim să facem asta, prin meditație”.

 

Comunicatul integral al BOR

 

La noi în țară, cursurile de yoga sunt permise în aer liber. 

Biserica Ortodoxă Română: ”Yoga nu are absolut nici legătură cu spațiul și spiritualitatea Revelației iudeo-creștine. Yoga apare într-un sistem religios totalmente diferit, care nu îl include pe Dumnezeu că Persoană, deci care structural e opus creștinismului. Yoga, care etimologic înseamnă ”a înhăma”, propune un sistem de tehnici corporale și spirituale care au că scop final „înhămarea” activității mentale, acțiune care nu este posibilă fără ruperea legăturilor spiritului omenesc cu lumea. Exact opusul mesajului creștin care valorizează lumea, creație a lui Dumnezeu și loc al mântuirii omului prin relația de iubire jertfelnică cu lumea în totalitatea ei și cu ceilalți oameni în particular. Yoga îl exclude pe Dumnezeu ca Persoană în relație cu care ne mântuim, propunând tehnici de eliberare din lume și având că finalitate ruperea sinelui de lume și dizolvarea lui. Creștinismul, dimpotrivă, este personalist atât în plan transcendent, cât și iminent, fiind rodul Revelației înseși care s-a împlinit prin întruparea personală a lui Dumnezeu. De aceea, yoga și spiritualitatea creștină sunt perfect incompatibile, aparținând fiecare unor spații și paradigme religioase și culturale profund diferite”.

Tags: yoga, biserica, reactie,

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggerii din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57